gotować **na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami. *Żółtka nie są konieczne ale dzięki nim polewa będzie lśniąca. **Jeżeli gotujemy polewę na dużym ogniu mogą powstać grudki, wtedy należy gotową polewę przetrzeć przez sitko. Jeżeli polewa stwardnieje należy ją wstawić w misce do gorącej wody parę razy zamieszać i polewa ponownie będzie miała idealną konsystencję. rrarossa@gmail.com
RAROSSAMetodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego. Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd. Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki(...)małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy
Grunt to przepis!Niedawno miałam swoje pierwsze podejście do polewy z dodatkiem żelatyny. Przepis znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Polewa jest idealna - gładka, błyszcząca nawet po zastygnięciu, idealnie się kroi, nie łamie się ani nie kruszy. Polecam!Składniki:1/2 kostki margaryny (13 dag)5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej śmietanySposób wykonania:1. W gorącej wodzie(...)rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy.4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzez jest to błyszcząca, przy krojeniu może się lekko zwijać za nożem. Poniższy przepis na polewę pochodzi z Moich Wypieków . Wypróbowałam, polewa udała się, ale trzeba polewać ciasto, gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje. 4 łyżki cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki kakao masła około 6 dag 1 łyżeczka żelatyny, wody około(...)śmietanę - podgrzewamy ciągle mieszając Masę zagotowujemy, mieszamy, gdy choć trochę zgęstnieje dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy Zestawiamy z ognia i co jakiś czas sprawdzamy gęstość polewy, lekko przestudzoną polewamy ciasto. Powodzenia w dekorowania świątecznych ciast
Proste Potrawyrazu wiedziałam, ze je upiekę.Było kolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi.Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa160 g miękkiego masła
Dzieje kuchennej Wiewiórymiękki, ani za twardy. Masa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru; wszystko zależy od tego na co mamy ochotę(...)Dodałam również łyżkę śmietany. Polewa wyszła rewelacyjna, jest mleczna, aksamitna, miękka (i zwarta zarazem). Pychotka. :) Aktualizacja wpisu z dn. 5 maja br. Tak się złożyło (zupełnie przez przypadek), że wpis ten powstał dokładnie 6 miesięcy po ukazaniu się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy . :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladową PRZEPIS (tortownica
coolinarnastrefa.blogspot.compost Polewa czekoladowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeproporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę) Polewa polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa: ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła orzeszki ziemne, solone(...)spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową. Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki ziemne. Podobnie można przygotować polewę czekoladową. Kilka kosteczek czekolady
coolinarnastrefa.blogspot.compoddaje się krojeniu, choć ma zwartą konsystencję i nie ciągnie się za nożem. Do tego pięknie się błyszczy, choć warunkiem jest polewanie nią ciasta, a nie rozsmarowywanie nożem, czy łyżką. Podane proporcje wystarczają do obfitego polania polewą wierzchu ciasta upieczonego w brytfance o wymiarach 24x35 cm. Składniki: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao(...)krem nugatowy. Wszystko dobrze wymieszać i przestudzić na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewać ciasto cienkim strumieniem (zimne ciasto! – polewanie ciepłego ciasta sprawi, że polewa spłynie zupełnie, albo wsiąknie). Nie rozsmarowywać – ewentualnie przechylać ciasto, jeśli polewa ma się lepiej rozprowadzać. Jeśli polewa będzie zbyt ciepła, spłynie po cieście. Wówczas
Trzeci talerzwidelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej - na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu - ciasto wstawić do piekarnika, podpiec przez około 25 minut w 180 stopniach - składniki na polewę wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - śmietankę ubić lekko z jajkiem, dodać przesiane mąki, cukry i cynamon, zmiksować krótko do połączenia się składników - podpieczone ciasto wyjąć na chwilę(...)minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta - ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje ciastu ciekawego, karmelowego koloru. Całościowo ciasto nie jest mocno
Smakołyki Berenikismakuje jak oryginalne ptasie mleczko. Takie czekoladowe desery bardzo lubią małe dzieci. Mam nadzieję, że ten piankowy deser zachwyci również dorosłych. Ta pianka powstała z całego opakowania Marshmallow Party. Polewę czekoladową można zastąpić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Polecam również domowe mini Bounty. 100 ml mleka 180 g pianek Marshmallow Party JoJo Nestle 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru(...)gotujemy. Masę piankową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy masę w lodówce, następnie kroimy w miarę równą kostkę, lekko kostki rozkładamy i w miarę równo polewamy pianki polewą czekoladową. Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao i 3 łyżek mleka, zagotowujemy i gotujemy chwilkę na małym ogniu. Przestudzoną polewę wylewamy na pokrojone pianki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowała tak bardzo, że zażyczył sobie krem o takim smaku. Następnym razem na pewno tego spróbuję.) W rondelku należy umieścić masło orzechowe z połamaną czekoladą i dokładnie rozpuścić. Polewa ma mieć jednolity kolor i małe grudki (kawałki orzeszków ziemnych). Przed polaniem ciasta, należy ją delikatnie ostudzić, by trochę zgęstniała. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Na dolną(...)połowę wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość ozdabiamy polewą. Na początek proponuję wylać ją na środek i delikatnie rozprowadzić na brzegi. Inaczej zbyt dużo może spłynąć, a tym sposobem polewa będzie równomiernie rozprowadzona i utworzy ciekawą dekorację ciasta. Opis przygotowania torciku jest dość długi, ale tak naprawdę nie zajmuje to zbyt dużo czasu i wbrew pozorom
Ratunku obiadprzygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek , tam w przepisie są właśnie całe jaja. Ciasto kawowe z polewą śmietanową Składniki: 3 żółtka 120g cukru 150g śmietany 18% 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50ml gorącej wody polewa śmietanowa 150g śmietany(...)trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze
Smakołyki BerenikiCiasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości(...)spożywczą - na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu - na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówki POLEWA CZEKOLADOWA - śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, pozostawić do ostygnięcia - ostudzoną, ale wciąż płynną polewę
Smakołyki Bereniki