Colomba "Sprint"

Colomba

Colomba "Sprint"

Colomba to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne, przypominające nieco panettone, ale wypiekane w kształcie gołębicy – symbolu pokoju. Sprint” oznacza, że jest to  szybsza, uproszczona wersja  włoskiej colomby, zwykle wymagającej długiego wyrastania i kilkukrotnego zagniatania (w oryginale drożdżowego). Tutaj kluczową rolę pełni proszek do pieczenia. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne, z subtelną słodyczą, podkreśloną przez aromat amaretto lub innego likieru. Wewnątrz kryją się  kandyzow... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zakamarki mojej kuchni

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.