Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński

Kontynuuję moją kulinarną podróż po smakach Francji. Dziś przygotowałam klasyk, który wielu zapewne zna - Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński . Quiche Lorraine to tradycyjna, francuska,  wytrawna tarta. Jej głównymi składnikami są boczek i ser. Jest to pyszne, niestety nieco tuczące danie.  Najistotniejszym elementem każdej tarty czy w tym wypadku quiche jest spód, czyli baza z ciasta kruchego. Do przygotowania placka lotaryńskiego wykorzystałam przepis na ciasto Michaela Roux. Muszę przyznać, ż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codzienne Gotowanie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Autor

Martynosia

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

tarta, ciasto, placki, boczek, zapiekanka, zapiekanki, ciasto kruche, obiad, chleb, zapiekanka ziemniaczana, ziemniaki, mięso, zapiekanka z ziemniakami, pieczony boczek, ciasto francuskie, placki ziemniaczane, pieczone ziemniaki

Inne przepisy z Codzienne Gotowanie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.