chleb - 26176 przepisów (strona:719/1746)

21 lat, Sokołów i gotowanie 155

Prawie dwa tygodnie temu miałam przyjemność wziąć udział w bardzo mięsnych warsztatach w Akademii Smaku. Organizatorem spotkania była marka Sokołów a testowaliśmy nowa linię produktów Naturrino

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowa granola z mandarynka czyli Niedzielne Sniadanie odc.40 173

Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg?  Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z ziemniakami. 184

ziemniaków jest to, że dłużej zachowuje świeżość. Spokojnie można upiec bułeczki wieczorem z zamiarem podania ich następnego dnia. Są miękkie, lekko wilgotne. Słowem bardzo dobre. Nie zajmuje się wypiekiem chleba czy też bułek na co dzień. Ale kiedy już postanowię zadziałać w tej kwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale nie dlatego, że uważam się za wybitnego piekarza(...)dlatego, że dostrzegam  w tym jakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;) Składniki: 550 g mąki pszennej chlebowej 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków 125 ml letniej wody 125 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli  50 g masła roztopionego 1 jajko Wykonanie

zadanie-gotowanie
Nalewka z głogu 147

Jesień powoli nadeszła, a im bardziej ona nadchodzi, tym bardziej odchodzą owoce. Nie wszystkie oczywiście, ale w większości te, które można by przerobić na smaczną nalewkę

Marder&Marder Manufacture
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 174

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa!  Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z owoców czarnego bzu 162

Czarny bez to bardzo wdzięczny krzew w zastosowaniu kulinarnym. Na przełomie maja i czerwca można korzystać z jego kwiatów, a nieco później, na przełomie sierpnia i

Marder&Marder Manufacture
Grzanki z twarogiem i pomidorami 187

sól i pieprz do smaku oliwa z chili i czosnkiem 1 łyżeczka kupnego lub domowego octu jabłkowego świeża bazylia Przygotowanie: Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki na patelni lub w tosterze i kroimy na skos. Czerwoną cebulę siekamy i skrapiamy octem jabłkowym. Pomidory nacinamy nożykiem na krzyż, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki(...)gniazdka nasienne, bardzo drobno siekamy, dodajemy zmacerowaną cebulę, odrobinę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą bazylię, mieszamy. Na grzankach / tostach z żytniego chleba kładziemy listek sałaty, nakładamy dosyć obficie twaróg ze szczypiorkiem, na powierzchni twarogu kładziemy kopiastą łyżeczkę salsy pomidorowej i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego.   The post Grzanki z twarogiem i pomidorami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dahl czyli Zupowy Wtorek odc.83 222

Znalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad.  Prosty przepis na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka do chleba 170

Wytrawna, prosta sałatka idealnie sprawdzająca się jako dodatek na chlebie :) Składniki: 15 dag kiszonych ogórków, 4 jajka, 10 dag kiełbasy jałowcowej, sól do smaku, pieprz do smaku, majonez. Wykonanie: Ogórki pokroić w drobną kostkę, jajka ugotować i razem z kiełbasą również pokroić w kostkę. Połączyć składniki, przyprawić do smaku, dodać majonez według uznania i nakładać na posmarowany masłem chleb

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem czyli poWeekendowe Lakocie odc.135 147

Sezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również.  Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości.  Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z kaliny 163

Gdzieś w internetach znalazłem taki zapis: "Nalewka z kaliny działa rozkurczająco na mięśnie macicy i łagodzi ból miesiączkowy, dlatego kalina koralowa nazywana bywa lekarstwem kobiecym. Kalinowe

Marder&Marder Manufacture
"Surowe" produkty Rawlicious i Vega. 165

powinniście się tym przejmować - w końcu dostarczycie swojemu organizmowi tylko to, co najlepsze. Dalej mamy krakersy, podobnie jak chipsy - dostępne w czterech smakach: - włoskie zioła - pizza z pomidorami - tradycyjny chleb - orzechy brazylijskie & tymianek Z całej czwórki najbardziej posmakowały mi te ostatnie, ze względu na intensywny smak i zapach tymianku, który uwielbiam. Wszystkie są bardzo chrupiące i aromatyczne(...)krakersy przystało :)). Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy zamiennik chleba. Osobiście najbardziej lubię je z masłem orzechowym... na wytrawnie! Marka VEGA należy do tej samej firmy co Rawlicious z tą różnicą,  że oferuje produkty wysokobiałkowe.  Możecie tam znaleźć zarówno mieszanki do przygotowania szejków, odżywki białkowe jak i batony.  Z serii Vega One miałam okazję próbować

Poranek na słodko
Śmietankowy pudding chlebowy! 107

Śmietankowy pudding chlebowy z suszonymi owocami ( Becla.pl ) i płatkami migdałów ŚMIETANKOWY  PUDDING CHLEBOWY /1 PORCJA/ [przepis autorski] 2 grube kromki dowolnego chleba 150 g śmietany 12% (u mnie 100 g + ok. 50 g ricotty) 50 ml mleka migdałowego jajko klasy M sól kilka kropli aromatu śmietankowego łyżka cukru pudru trzcinowego suszone owoce płatki migdałów tłuszcz do wysmarowania naczynia Piekarnik(...)nagrzać do temp. 180 stopni.  Śmietanę zmiksować z jajkiem, solą, mlekiem migdałowym. aromatem i cukrem.  W natłuszczonym naczyniu ułożyć namoczony uprzednio w masie śmietanowej chleb. Zalać przygotowaną masą. Udekorować owocami i płatkami migdałów.  Piec około 25 minut.  Po tym czasie wyjąć i podawać po ostudzeniu. Smacznego

Poranek na słodko
Chleb mleczny na zakwasie 137

okazji że dziś przypada Światowy Dzień Chleba mam dla Was pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje. Składniki: 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego  500 gram mąki pszennej chlebowej 2/3 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki wody źródlanej 2 łyżki roztopionego masła(...)pieczenia, wierzch nacinamy nożem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki smarujemy rozkłóconym jajkiem ze śmietaną, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Paluszki chlebowe 134

Już po raz kolejny mam ogromna przyjemność dołączyć do akcji pieczenia chleba z okazji Światowego Dnia Chleba. Jak co roku wybór nie jest łatwy, bo czym uczcić ten wyjątkowy dzień. W tym roku postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym i zarazem prostym przepisem na paluszki chlebowe. U mnie nigdy nie mają szansy nawet wystygnąć. Znikają

Polska Zupa