mięso - 63110 przepisów (strona:728/4208)

SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 164

moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego ,  dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana.  Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny) 1 szt.cebuli 1-2 ząbki czosnku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 łyżka kaparów 500 ml pomidorów w kawałkach własnej roboty lub z puszki(...)plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą.    Dodałam mielone mięso,  wsypałam przyprawy i kapary. Gdy mięso się smażyło, pokroiłam cukinię w kostkę i dołożyłam ją do mięsa. Z plasterków bakłażana wytarłam (można ręcznikiem papierowym) powstały sok i również pokroiłam

potrawyregionalne
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 274

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.  To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,  z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.   Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)mąki i wody. Ciastem należy przykryć wierzch czulentu.  Tuż przed podaniem wyjąc z piekarnika, usunąć ciasto z wierzchu i od razu podawać.  Składniki: 1 kg. wołowego mięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)  250 g. fasoli Piękny Jaś

potrawyregionalne
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 310

pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad. Nasyci na długie godziny oraz rozgrzeje! Łatwy i szybki w przygotowaniu! Polecam! Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra(...)sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy

Ostra na Słodko
Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami 197

mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek olej do smażenia posiekana natka pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i rozbić (wystarczy przegubem dłoni). Natrzeć mięso z obu stron solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem cytrynowym, mielonym kminkiem, tymiankiem, rozmarynem i suszonym czosnkiem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z obu stron(...)wrzątku i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić na grube kawałki, a cebulę w grubą kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć grzyby z cebulą i czosnkiem do mięsa. Dynię obrać, pokroić na kawałki, a śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki

Czerwień i błękit
gulasz z indyka z cukinią 135

Syte danie obiadowe z chudego mięska i dużą ilością warzyw oraz kaszą. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki groszku szczypiorek ziele angielskie liście laurowe sol, pieprz słodka papryka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki tłuszczu Mięso opłukać, pokroić na kostki(...)rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i mięso, obsmażyć na złoto. Dodać liście laurowe i ziela i dusić pod przykryciem pół godziny, jeśli trzeba podlać ciepłą wodą. Cukinię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantne żeberka z rękawa 136

idealne danie dla faceta. Mój bardzo lubi żeberka. Składniki: 1 kg żeberek kątów 2 cebule 3 gałązki selera nać cebuli liście laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięsa pieprz kolendra ostra i słodka papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Mięso opłukać i pokroić na porcje. Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól zmiękczającą wymieszać z olejem i natrzeć(...)mięso. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Cebulę pokroić w krążki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, obłożyć liśćmi selera, nacią i cebulą. Piec w zamkniętym naczyniu około 90 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
winny karczek z rękawa 171

Karkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami.  Składniki: 1 kg karczku 1 szklanka czerwonego wina 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr 1 łyżeczka ostrej(...)papryki świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżka oleju Mięso opłukać, pokroić na plastry i zalać winem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z wina. Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Natrzeć mięso, przełożyć do rękawa, zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Piec w 200*C około godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem 157

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli(...)ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku łyżka masła sól pieprz Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 121

moim rodzinnym domu flaczki jada się na kwaśno- z octem i majerankiem, niezabielane, na rosole ale bez mięsa. Niedawno pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk) , dziś przedstawiam trzeci sposób na tę potrawę- takie jakie jada się w domu mojej teściowej. Delikatne, z dużą ilością mięsa z kurczaka, ogórkami kiszonymi, zabielone słodką śmietanką. Wiem, że może to wydaje się dziwne, sama(...)cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście laurowe czosnek Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
karczek po włosku 146

łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pieprz 1/2 małej łyżeczki soli olej do smażenia (około 3 łyżki) świeże listki oregano do dekoracji Mięso opłukać. Ketchup wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do miski i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Taki karczek można przygotować na kilka(...)sposobów: 1.  Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli trzeba. 2. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. 3. Upiec na grillu lub patelni grillowej. W przygotowaniu tego dania pomagała mi Emilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pieczeń z drobiem i cebulką 173

Zresztą wszystko, co zrobione w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką pieczeń.  *keksówka 21 cm Składniki: kilogram mięsa mielonego z łopatki duża pierś z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz sól (około łyżeczki lub więcej(...)ktoś lubi bardziej słone) słodka i ostra papryka tłuczona kolendra 2 łyżki oleju Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone umieścić w misce. Wbić jajka, dodać bułkę, rozdrobniony czosnek,, cebulkę przyprawy i sól. Wszystko razem wyrobić. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć mniejszą połowę mięsa. Na środku ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gulaszowa z małymi ziemniaczkami 167

też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.  Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka(...)ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak z Makaronem Orkiszowym, czyli bardzo łatwy obiad 214

kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam z każdej strony bardzo dokładnie. Potem wlałam trochę wody, woka przykryłam pokrywką i tak dusiłam do miękkości mięsa. Dusiłam do momentu, w którym mięso bez problemu odchodziło od kości(...)międzyczasie wstawiłam makaron. Mięso oddzieliłam od kości, doprawiłam solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedziłam i włożyłam do woka, wymieszałam wszystko, nadal trzymając wok na małym ogniu,wlałam śmietanę kremówkę i mieszałam wszystko przez kilka chwil, do momentu aż kremówka pokryje zawartość woka i lekko zgęstnieje. Teraz wystarczyło wyłożyć jedzonko do talerzy. My zjedliśmy z kiszonym ogórkiem, a Wy? Z czym

Blondynka Gotuje
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 175

Zapiekanka to szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :)   Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1  duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego  Ogródek Dziadunia   1 szklanka bulionu z kurczaka   1 płaska(...)smaku  2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej   2 szklanki startego sera żółtego  1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki indycze z suszoną żurawiną 414

łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu.  2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.  3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.  4. Roladki układam w naczyniu(...)żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać

Tradycyjna kuchnia Kasi