mięso - 63110 przepisów (strona:736/4208)

,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’ 134

być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 0,5 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej(...)świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki suchych) 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szkl. -250 ml) 3 łyżki oleju ok 25 dag mięsa mielonego ok 10-15 dag pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól, pieprz, 2 łyżki oleju Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy

Podróż w kulinaria
Pyzy z mięsem 169

drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam. 1 kg. ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić(...)ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki, spłaszczając kulkę na dłoni nakładać farsz do środka i sklejać. Układać na podsypanym mąką blacie. Pyzy wkładać do wrzącej, osolonej wody i chwile pogotować. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mielone jak kłębki włóczki 128

Mielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku. Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :) Składniki: 500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe), 1 średniej wielkości marchewka, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majonezu, 1 jajko, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany,  przyprawa maggi, pieprz, sól, olej, ½ arkusza gotowego ciasta(...)tarce (średnia wielkość oczek). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni -  podsmażyć na nim marchew, cebulę. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, wystudzoną marchew z cebulką, natkę pietruszki, bułkę tartą, majonez, jajo, przyprawy – wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na 9 – 10 równych porcji i formować z niego kule

Nie tylko w kuchni
Oszukane przepiórcze udka 145

innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy. Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego(...)smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi

Nie tylko w kuchni
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 142

wiele szybciej idzie krojenie wałeczków niż formowanie tradycyjnych klopsików czy też pulpecików. Reszta to przegląd lodówki, którego dopełnieniem jest ryż. Na pewno nie raz wykorzystam ten sposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni – tak szybko znikającego obiadu dawno nie widziałam :). Składniki: 2 torebki ryżu (200g), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki(...)kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu

Nie tylko w kuchni
Kacze nóżki pieczone w jabłkach i jarzębinie 137

wspaniałe, soczyste i  pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o jarzębinie - wspaniałym skarbie jesieni, który naprawdę może zagrzać miejsce w Waszej kuchni. Ja przetwarzam jarzębinę co roku. Nie robię wielkich zapasów, jednak staram się aby 5 - 6 słoiczków znalazło się w mojej spiżarni. I właśnie(...)cukrem lub miodem , sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, majeranek Sposób przygotowania: Nóżki opłukać i osuszyć. Natrzeć porządnie solą i przyprawami (nie żałujemy majeranku). Wklepać przyprawy w mięso i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać jarzębinę i pokrojone w ósemki jabłka ( ja ich wcześniej nie obieram).  Naczynie

Nie tylko w kuchni
Kaczka nadziewana farszem z borowików 195

zapomnieniu siedzi. Postanowiłam je odkurzyć i powoli uzupełniać blog również starymi przepisami. Tymi, które powstały zanim zaświtała mi myśl o utworzeniu bloga.  Dzisiaj coś dla amatorów kaczego mięsa - ja z całą pewnością do nich należę :)  Do przygotowania takiej kaczki możemy użyć innych grzybów leśnych a nawet pieczarek. Jednak borowiki sprawiają, że jest ona naprawdę wyjątkowa. Składniki(...)polecam świeżą – poza sezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki

Nie tylko w kuchni
Aromatyczne warkocze z polędwiczek wieprzowych. 160

Polędwiczki to wdzięczne mięso i można je przygotowywać na wiele sposobów. Niedzielny albo świąteczny obiad, wykwintna kolacja... A może po prostu danie dla kochanej rodzinki! Warkocze z tymi przyprawami są aromatyczne no i bardzo ładnie wyglądają, SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 6 plastrów szynki szwardzwalskiej kilka gałązek rozmarynu  kilka listków lubczyka MARYNATA 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki(...)Primerby bazyliowej 3 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Polędwiczki oczyszczamy z błon, nakłuwamy i  rozcinamy na trzy części, przygotowujemy marynatę wkładamy mięso, na wierzch kładziemy kilka listków lubczyka, odstawiamy na 3-4 godz. przykryte folią aluminiową, następnie zaplatamy warkocze razem z szynką, smarujemy marynatą, wkładamy mięso w woreczki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia Beaty
Domowy, wegański parmezan z nerkowców 237

Campbell'a postanowiłam całkowicie wyeliminować produkty odzwierzęce z mojej diety. Zaczęłam bardziej interesować się tą dietą, jej wszelakimi zamiennikami i uważam, że jest genialna. Od kilku miesięcy nie jem mięsa, nieco krócej nabiału i czuję się świetnie! Poprawiła mi się cera, mam więcej energii, w dodatku moja przemiana materii jest fenomenalna. Jem więcej (wizualnie) i częściej, czuję się zdrowa(...)chce mi się żyć! Przez ostatnie lata jadłam cały czas mięso, obiad bez mięsa - nie był obiadem. A teraz? Nawet po nie nie sięgam, obrzydza mnie i nie tęsknie za nim. Ostatnio tak na próbę wzięłam gryza kebaba.. i co? Czułam jakbym jadła papier, totalnie bez smaku. Jestem w szoku, że tak szybko umiałam się z niego wyleczyć. Wszystkich

Be Fit Be Strong
Rosół z makaronem 197

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek(...)pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w talarki. Pora myjemy i kroimy w talarki. Mięso i warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy

Życie zamknięte w smaku
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 132

Kotlety mielone pojawiają się zapewne w każdym domu.Mój mąż za nimi przepada.Do takich kotletów pasuje mi najbardziej łopatka lub mięso wołowo-wieprzowe,wtedy są one idealnie wilgotne.Dbam również o to by je urozmaicić choćby właśnie przez dodanie pieczarek.Pychotka. Składniki: 50dag mielonego mięsa(u mnie łopatka) ok 30 dag pieczarek 1 jajko 1 cebula kula mozzarelli sól,pieprz czubryca czerwona(...)bułka tarta    Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę,którą najlepiej przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa.Oczywiście jeśli nie posiadamy takowej wtedy należy drobno ją posiekać.Następnie umyte pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, mozzarellę w kostkę oraz jajko z przyprawami.Dokładnie mieszamy,odstawiamy na 1/2 godz.Po tym czasie dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej,ponownie mieszamy,formujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Schab ze śliwką i purée z selera 133

komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu wciskamy jak najwięcej śliwek namoczonych w winie i na sam koniec po 2-3 suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku. Owijamy mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek(...)ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne 30 min. Po upływie tego czasu przykrywamy nasze mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę w temperaturze

Kuba Gotuje
Zapiekanka z makaronem , mięsem mielonym i pieczarkami . 166

mają zachcianki na zapiekanki :)               Dzisiaj przygotowałam z przepyszny Makaronem Polskim rurki http://www.makarony.pl/     mięsem mielonym , pieczarkami , zapiekaną z sosem serowym. Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :) Składniki : Paczka makaronu rurki ( ja użyłam z Makaronów Polskich ) 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula duża 2  sosy serowe z pomysłu na . Winiary. około 7 dużych pieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z mięsem i grzybami 173

wiecie co na kolacje ?A może naleśniki z mięsem i grzybami Składniki Naleśniki - 1 szklanka mleka - 1,1/3 szklanki mąki - 3 jajka - szczypta soli - olej Nadzienie - 40 dag mięsa z obiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka(...)miksując dosypywać mąki na koniec dodać  2 łyżki oleju i szczyptę soli odstawić na chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek oleju Podsmażyć por pokrojony w paski dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą

W królestwie smaków Beaty