mięso - 63110 przepisów (strona:739/4208)

Szaszłyki z wołowiny 150

Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby(...)mięso w środku doszło, ale nie spaliło się na zewnątrz) obracając przez około 20-30 minut. Mięso powinno być z zewnątrz zrumienione, ale przy dotyku nadal sprężyste – to gwarantuje, że w środku będzie soczyste i niewysuszone. Można podawać z sałatką tabbouleh albo zieloną sałatą z bobem .         Podobne przepisy Stek z polędwicy z masłem czosnkowym

Pociąg Do Kuchni
Hamburger amerykanski z grilla 241

Fast food z grilla ? Jak najbardziej, prosty i szybki w wykonaniu Amerykański hamburger. Przygotowanie 4 sztuk nie zajmuje więcej niż 15 minut - zobacz film. Składniki : 400 gr mięsa mielonego wołowego (Biedronka) 4 bułki do hamburgerów  (Biedronka) 4 plasterki sera typu "hochland" cebula czerwona 4 plasterki boczku wędzonego sałata pomidor przyprawa do burgerów Kamis sos musztardowy do burgerów Kamis oliwa(...)aromatyzowana z ziołami)  Przygotowanie : Zaczynam od położenia boczku na grillu, z boku tak aby spokojnie się grillował. Mięso mielone mieszam z przyprawą do burgerów Kamisa i formuję 4 kotleciki grubości ok 1,5 cm. Grilluję je ok 3 minut z każdej strony, po obróceniu na drugą stronę kładę na nich po plasterku sera. Krążki cebuli również grilluję na tyle

Mechanik grilluje
Jak cienko pokroić surowe mięso lub wędlinę. 258

eśli chcemy cienko na plasterki pokroić surowe mięso lub wędlinę ( kiełbasę , boczek, klopsa, szynkę ), najlepiej włożyć je przed krojeniem do zamrażarki na kilka, kilkanaście minut. Im większy jest kawałek mięsa tym dłużej musi być w zamrażalniku. Lekko zmrożone mięso czy wędlina jest twardsza i dużo łatwiej jest je pokroić na cienkie plasterki. Pamiętaj o tym podczas krojenia mięsa lub wędliny

Przepisy i porady kulinarne
Sajgonki - spring rolls 200

między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało(...)ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk. Składniki: papier ryżowy (około 50 sztuk) 300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego ( u mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej

Kuchcik gotuje
Zapiekanka Sorrento 1491

wodą żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni(...)rozpuścić dużą łyżkę masła, przełożyć mięso i lekko podsmażyć na lekkim ogniu, po czym posypać serem, a po jego rozpuszczeniu zalać śmietaną 30%. Zostawić na wolnym ogniu około 3 minut. Cukinię pokroić w plasterki, piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Beszamel: W garnuszku rozpuścić 3 łyżki mała, dodać 3 łyżki mąki mieszając żeby się nie przypaliło

Passions hobbies life
kiełbasa biała 95

pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek(...)ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
Knedle ziemniaczane z mięsem 193

Knedle ziemniaczane z mięsem Składniki na ciasto: ok. 1 kg ziemniaków,  mąka ziemniaczana,  sól. Składniki na farsz:  Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),  mąka ziemniaczana,  czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem(...)oliwa + cebula + woda lub rosół ),  1 ząbek czosnku (niekoniecznie). Mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać. UWAGA: Może być surowe mięsko, ale wtedy dusimy je razem z „duszonką”. Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę, wyjąć 1/4 ziemniaków i puste miejsce wypełnić tą ilością mąki ziemniaczanej. Dodać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Szynka domowa w majonezowej marynacie 171

Często szynki sprzedawane w sklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe szynki- tym razem w marynacie majonezowej. Składniki: 1,2 kg szynki wieprzowej składniki na zalewę: 2 litry wody 2 łyżki majeranku 1 łyżki przyprawy typu Vegeta 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki soli listek laurowy(...)ziele angielskie siatka spożywcza na szynkę Wykonanie: Mięso opłukać, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.  Następnie mięso opłukać , włożyć do siatki spożywczej. Z podanych składników ugotować zalewę i do gorącej włożyć przygotowane mięso, gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Po czym zostawić w zalewie w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnego dnia wyjąć szynki

Tradycyjna Kuchnia
Tikka masala – eksplozja smaków 245

mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu(...)pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj sos. Nasiona przypraw upraż na suchej patelni następnie zgnieć w moździerzu. Cebulę pokrój

codojedzenia
Szynka duszona z brzoskwiniami 183

ząbki czosnku olej do smażenia 5 brzoskwiń sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Szynkę myjemy i suszymy. Nacieramy ziołami, sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej wieczorem). W rondlu rozgrzewamy olej a następnie rumienimy na nim mięso. Po obsmażeniu zalewamy przegotowaną wodą do 1/3 wysokość szynki. Dusimy pod przykryciem około pół godziny(...)czasie brzoskwinie kroimy na ćwiartki a mięso w plastry i dalej razem dusimy przez około 20 minut. Gdy mięso zmięknie robimy sos. W szklance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody. Zawiesinę wlewamy do wytworzonego podczas duszenia sosu i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Całość dosalamy do smaku

Qchnia po prostu
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 186

Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona   Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć(...)wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka

Camilla w kuchni
Kapuśniak rozgrzewający 155

będzie złota dodać pokrojoną w cienkie półksiężyce marchew; gdy marchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa(...)Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak

Pociąg Do Kuchni
Chili con carne 191

Chili con carne, czy gulasz z mięsa ( carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno(...)bulionu wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze

Pociąg Do Kuchni
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli 298

Kolejna propozycja na grilla.  Tym razem szaszłyki wieprzowe z łopatki, boczku i cebulki. Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie. Składniki: pół kilo łopatki 25 dag boczku surowego wędzonego 6 cebul opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis olej Wykonanie(...)Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm. Boczek i łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso. No koniec, na wierzchu mięsa rozkładamy pokrojoną cebulę i polewamy ją resztą marynaty. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na jeden dzień, lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia na patyczki do szaszłyków

Smak mojego domu