mięso - 63110 przepisów (strona:741/4208)

Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 156

mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny. Do tego przepisu radzę Wam kupić mięso u rzeźnika, a nie paczkowane kotlety z marketu – gotowe, porcjowane mięso na tackach jest pokrojone zdecydowanie za cienko.   Kotletów nie rozbijamy – nacinamy je delikatnie w kratkę z obu stron, solimy(...)kotlety. Cebulę kroimy w piórka. Przyprawione kotlety przekładamy cebulą, zalewamy butelką cydru. Całość odstawiamy na jakieś 2-3 godziny, niech się zamarynuje. Kotlety zmienią kolor, zbledną od marynaty, mięso z wierzchu od kwasu zawartego w cydrze zacznie się lekko ścinać. Odsączamy je z marynaty, delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy kotlety na średnim ogniu

Karo in the Kitchen
Bazowy sos stir fry 161

czas przygotowania potrawy. Dania kuchni azjatyckiej są zdrowe dzięki zastosowanym produktom i krótkiej, zaledwie kilkuminutowej obróbce cieplnej. Warzywa zachowują swój kolor, kształt i chrupkość plus wszystkie składniki odżywcze , a mięso pozostaje delikatne i soczyste. Gotowe sosy wykorzystywane są przy robieniu stir fry jako baza, a następnie dodaje się dodatki smakowe uwypuklające poszczególne smaki dania. Sosy bazowe są tajemnicą każdej restauracji(...)przepisu na nie znajdziecie ot tak, wyszukując go w google.   Podgrzewamy w woku olej, smażymy mięso, warzywa i makaron. A kilka łyżek tego sosu wymieszanego z odrobiną wody przekształca całość w błyszczącą, aromatyczną potrawę. Jest na tyle uniwersalny, że spokojnie możecie bardziej potrawę zaostrzyć, dodać więcej ziół, owocowej słodyczy czy uzyskać kwaśny posmak octu lub ryżowego wina

Karo in the Kitchen
Sałatka z paluszków krabowych 180

sałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi i zieleninie będzie przyjemnie wilgotna i soczysta. I bardzo chrupiąca.   Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‘pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ’surimi’ oznacza w języku japońskim „mielone mięso”. Paluszki krabowe(...)mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych i chemicznych, wliczając w nie mielenie, pulweryzowanie, przyprawianie, ujednolicanie i formowanie. Nie jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy – całej tablicy Mendelejewa tu nie znajdziecie więc od czasu do czasu na surimi można sobie pozwolić. Umyjcie szczypior, pietruszkę. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i drobno pokrójcie. Ogórka obieram

Karo in the Kitchen
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 388

Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki.   Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze(...)małe kawałki. Liście limonki kaffir zostawiamy w całości.   W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około 5-7 minut, aż pieczarki widocznie zmienią kolor na bardziej szklisty, a papryka

Karo in the Kitchen
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 217

Wymyśliłam sobie szybki obiad. Bez brudzenia sterty naczyń podałam mięso i warzywa. Wszystko upiekłam w jednej brytfannie, którą potem postawiłam na stole. Czasem i ja mam garowstręt i nie chce mi się stać przy kuchni godzinami, a takie dania jednogarnkowe są idealne. Zresztą , zawsze powtarzam, że gotowanie nie musi być ciężką pracą ;) Warzywa i mięso można dobrać według upodobań(...)lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem - nie wysuszą się podczas pieczenia.  Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę

Codzienna kuchnia niecodzienna
kiełbasa biała domowa 223

pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek(...)ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski 157

pomarańczy * 2 ząbki czosnku * łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Wkładamy do niej mięso. Marynujemy min. 1 h. Wyciągam plastry mięsa z marynaty i krótko obsmażamy po każdej ze stron. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa(...)Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu

Pobite gary Barbary
Zupa meksykańska 149

moja wersja sławnej już zupy meksykańskiej. Zapraszam! Składniki na 4 porcje. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 l wody Oliwa z oliwek do smażenia Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia(...)Sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: Tortilla nachos Przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie zalewamy mięso wodą, dodajemy fasolę (razem z płynem), odsączoną kukurydzę oraz zmiksowane pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy

Emcia Pichci
Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 148

pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają.  Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu.  Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami

Moniki Smakołyki
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 143

sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek(...)Modeny -sól himalajska różowa -szfran-opcjonalnie Jak zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić i lekko posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam

Z Kuchni Do Kuchni
Zielony kapturek 166

Składniki 2 cukinie okrągłe 30 dkg mięsa indyczego kasza kuskus ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta sól,pieprz Przygotowanie Cukinie umyć, ściąć czubek od strony łodygi. Wydążyć środek, by pozbyć się pestek. Posolić i odstawić na jakieś 15-20 minut, aż nasza cukinka się "spoci" i puści wodę. Tak pozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja(...)wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą

Karczma Honorietty
Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie 178

pałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były całe nią pokryte. Tak przygotowane pałki z kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach przełożyć pałki w pojemniku. Te, które były w pojemniku na górze, niech teraz będą na dole. Marynata ścieka z mięsa i pałki będące(...)dole są bardziej aromatyczne :) Pałki z kurczaka grillujemy na tacce 40 minut - po 20 minut z każdej strony. Gdy rozłożymy mięso na grillu, marynatę, która została w misce, rozkładamy równomiernie na wierzchu pałek. Ponieważ marynata jest dość gęsta, z mięsa grillowanego już w zasadzie nie ścieka. Wycieknie z niej tylko nadmiar oleju. Smacznego

Smak mojego domu
Kurczak w śmietanie 280

Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W pierwotnej wersji kurczak był prawdopodobnie gotowany na parze, a dopiero na talerzu ułożony na sosie śmietanowym. Było smacznie, ale niestety mięso nie było dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować to danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki(...)pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%)   Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła.  Odstawić mięso na ok. 2 godziny do przemacerowania. Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron na ładny kolor. Dodawanie oleju jest już zbyteczne

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym 146

Trochę nietypowe gołąbki z włoskiej kapusty, zapiekane w piekarniku. Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia(...)które robią się miękkie. Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Następnie rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Pieczarki i mięso mielone dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z liści kapusty odcinamy zgrubienie z głównego nerwa, nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć

e-PrzepisyKulinarne
Kolorowy gulasz wieprzowy 116

papryce czerwonej, zielonej i żółtej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Papryka ostra Olej Liść laurowy Ziele angielskie Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę ( ok.2 cm ). Do mięsa dodajemy  1 łyżkę oleju, łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, pieprz i ostrą paprykę według uznania(...)Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę i podsmażamy. W wysokiej patelni, podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki z cebulą i papryki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. SMACZNEGO

Smaki Ewy