danie robi się w zasadzie samo. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 4 cebule sól pieprz ½ łyżeczki sumaku kilka łodyżek szałwii liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia mięsa olej smalec Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na smalcu. Mięso umyć, pokroić w grube kotlety, doprawić solą i pieprzem a następnie każdy kotlet obtoczyć w mące(...)krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać resztę ziół (ja szałwię dodałam w połowie duszenia), dodać trochę wody i dusić od czasu do czasu mieszając do momentu aż mięso będzie miękkie
Mama Gotujezupy, dlatego postanowiłam zrobić coś naprawdę mięsno-męskiego! Tym razem coś prostego ale robiącego niesamowity wrażenie i efekt:D Wieprzowo- wołowy Burger podany z krążkami cebulowymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata(...)lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć. Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę
MarciochaKucharzyKuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli, przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory 1 zielona(...)gazie przez około 15 min, w razie potrzeby podlewać jeszcze wodą. Na sam koniec dodajemy posiekaną mięte,pietruszkę oraz łyżkę masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli chodzi o mięso, to robi się je podobnie do naszego mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli. Przyprawić przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego
MarciochaKucharzyObowiązkowe jesienne danie Faszerowana papryka tym razem mięsem, ryżem i szpinakiem SKŁADNIKI: 4 duże papryki 500g mięsa mielonego wołowego pół opakowania szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, olej pomidory z puszki krojone Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania(...)miedzy czasie gotujemy ryż- ok 12 min :D, po odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa. Przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu. Faszerujemy aż po brzegi. Zamykamy nafaszerowane papryki denkiem paprykowym. Do naczynia wlewamy pomidory z puszki. Przykrywamy folia aluminiową i w stawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30- 50 min, w zależności od tego czy lubi się
MarciochaKucharzyRzadko jadam mięso z indyka, dlatego tym razem spróbowałam nim nafaszerować. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka SKŁADNIKI: 2 bakłażany 500g mięsa mielonego z indykiem 1 cebula sos pomidorowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska tarty ser żółty Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, razem z posiekanym miąższem wyciętym(...)środka bakłażanów zeszklić na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać. Farszem napełnić bakłażany. Układać w naczyniu żaroodpornym, podlać sos pomidorowy. Zapiekać w piekarniku ok 40 min w 180 stopni. Smacznego
MarciochaKucharzyDziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula 1 łyżka masła 1 jajko bułka tarta 2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku sól(...)pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Mięso podzielić na 10 części
MarciochaKucharzywyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć(...)bigos. Następnie doprawić solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso. Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody
MarciochaKucharzyTakiego długiego spaghetti nie jadłam:) Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)tarty parmezan- obowiązkowo Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Następnie dodać łyżeczkę musztardy, doprawić pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać mięso na gładką, jednolitą masę. Wysmarować ręce oliwą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz. Cebule i czosnek drobno
MarciochaKucharzyZawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi(...)ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. W dużym rondlu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać podsmażone mięso. Dodać bulion warzywny z lubczykiem. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem,czubrycą i dwoma łyżkami Bomby. Podawać z knedlikiem ugotowanym na parze w towarzystwie
MarciochaKucharzyBędąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego (powinno być filo) 500g mięsa mielonego 1 duża cebula koperek świeży sól, pieprz, tymianek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku masło Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę
MarciochaKucharzyPojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić(...)cieniutkie plasterki. Następnie doprawić solą i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę
MarciochaKucharzyłyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania, bo trudno ją zepsuć. Trzeba dać jej jedynie odrobinę dobrych przypraw i dużo czasu, aby zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości, a odwdzięczy się pysznym smakiem(...)czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny od włożenia golonki do pieca wyjąłem kawałki mięsa z naczynia żaroodpornego, w którym pozostawiłem kapustę i piwo. Naczynie żaroodporne umieściłem ponownie w piekarniku, tym razem bez przykrycia. Golonki ułożyłem na ruszcie. Temperaturę piekarnika zwiększyłem do maksymalnej i włożyłem
Wyprawy kulinarnenaleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie! Lasagne w wersji fit Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa(...)łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy je zamieszać ponieważ skrobia osiada na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym. Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty
paapilotkaaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy(...)kopytka. Wymieszać i podsmażyć tak aby stały się lekko chrupiące (skórka). Przełożyłam do pojemniczka (2 porcje). Do całości dodałam szpinak i marchewkę. na patelni rozgrzać olej i dodawać rozdrobnione mięso. Obsmażyć dokładnie każdy kawałek, wtedy dodać kopytka i również dobrze podsmażyć
ClauditteMissCookingJest peklowany. Przepis pokazała jeszcze przed świętami Jola , a ja przygotowałam go na świąteczny stół. Schab jest delikatny, ma przepiękny kolor i doskonały smak. Przez pomyłkę posypałam mięso majerankiem jeszcze do peklowania. Okazało się, że nie jest to zły pomysł i teraz będę go robić właśnie w ten sposób. A będę go robić często(...)który wytworzył się podczas peklowania. Włożyć do wody schab i parzyć go przez 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 12 godzin (mięso ma być cały czas w wodzie). Ponownie zagotować wodę ze schabem i parzyć mięso przez kolejne 5 minut. Odstawić mięso do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z wody
Sto kolorów kuchni