cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć(...)pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno być całe zalane. Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone pieczarki, cebulki
Kulinarny karnet Christopherazupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz 2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać(...)groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna .Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku. Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny. Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy. Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki
Kulinarny karnet ChristopheraSheik Kebab. Składniki. 300 g mięsa jagnięcego, mielonego 1 cebula mała 1 łyżka świeżej kolendry 1 chilli zielone 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka imbiru świeżego 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziela ang.mielonego 1 cytryna Wykonanie. Posiekaną kolendrę wymieszać z zieloną chilli i posiekaną(...)cebulą. Jogurt połączyć z resztą przypraw i dodać do cebuli z kolendrą i chilli. Mięso wyrobić dokładnie z przyprawami ugniatając ręką. Mięso podzielić na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso się trzymało. Kebab skropić olejem i piec na rożnie. Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa
Kulinarny karnet Christopherapomidory 2 łyżki bułka tarta 1 łyżeczka tymianek 1 łyżka bazylia świeża posiekana 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnek 2 łyżki oliwa z oliwek 20 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek sól pieprz 10 dag ryż ugotowany 10 dag mozzarella starta Wykonanie. Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki(...)Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać. Farszem napełnimy nasz fez. Przygotować formę w której będziemy
Kulinarny karnet ChristopheraCrepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)jajka 0,5 szkl. mleka 0,5 szkl. wody mineralnej ½ łyżeczka soli. Dodatkowo. 1 jajko 1 łyżka startego sera Wykonanie. Farsz mięsny- Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu
Kulinarny karnet Christopheraokoło 600-700g szynki wieprzowej z kulki Przygotowanie: Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować. Zdjąć z ognia do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do zimnej wody. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 5-6 dni. Mięso musi być całe zalane. Raz dziennie obrócić mięso(...)żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć z wody i schłodzić zimną wodą. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli jest
Ala piecze i gotujefaszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą, to właśnie dodatek(...)łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać suszone pomidory z czosnkiem i ziołami. Studzimy. Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i wraz ze skórą mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony, gotowany... i tak w kółko, ale nie dzisiaj! Nie da się ukryć, że sezon grillowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi, więc póki można warto z niego skorzystać. Oczywiście pomijając szczęśliwych posiadaczy świetnych urządzeń, jakimi(...)użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka, 8,8g tłuszczu, 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki soku z cytryny świeża, posiekana bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma POZOSTAŁE SKŁADNIKI
peanutbuttermonsterJednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny(...)Jakie są zalety mięsa z indyka? Ze względu na małą zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne Dietetyczne- kotlet ważący 150g to tylko 126kcal Doskonałe źródło witamin z grupy B (ważne źródło niezbędnej do procesu tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12), kwasu foliowego i niacyny, ponadto w indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo Obecne
peanutbuttermonsterUrocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano(...)sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać
głodny alergikSkładniki : 1 mała puszka przecieru pomidorowego około 10-15 dag mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia, pieprz, sól papryka mielona, szczypta tymianku, rozmarynu żółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy(...)ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru, tak by uzyskać słodko- kwaśny smak sosu. Podajemy z ulubionym makaronem, posypujemy startym serem. Smacznego ! Ten prosty przepis pochodzi z książki "Kuchnia kawalerska", autor Hans W.A. Schoeller Składniki obliczone na jedną osobę
Proste Potrawyosób: 30 dag makaronu gryczanego Soba 2 marchewki duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średni brokuł 2 łyżeczki pasty Tom Ka 70 dag łopatki wieprzowej, lub bez mięsa w wersji wegetariańskiej por, biała część 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz oliwa siemię lniane ziarno złote do posypania , bogate w kwasy omega- 3, błonnik oraz duże ilości minerałów Rozgrzewamy(...)oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Brokuł rozdrabniamy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew
Apetyczna babeczkaDomowa zapiekanka ,,ala,, lassanga, tyle tylko, że makaron wymienimy na liście włoskiej kapusty i ziemniaki. Pożywna, smaczna i bardzo energetyczna. Składniki: mała główka włoskiej kapusty 1/2 kg mielonego mięsa 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach 1 duża cebula 1 jajko 1 szklanka rosołu 2 łyżki przecieru pomidorowego 10-15 dag wędzonego boczku pieprz sól majeranek bazylia garść suszonego czosnku(...)Raju Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć
Apetyczna babeczkabezglutenowej czy bez pszenicy. Uwielbiam ten smak!. Składniki dla 4 osób: makaron ryżowy 20-30 dag 20 dag zielonej fasoli 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 50-60 dag mięsa wieprzowego oliwa sól pieprz świeża bazylia lub tymianek Rozgrzać oliwę, mięso pokroić w podłużne plastry, posolić i obsmażyć. Marchew i fasolę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę(...)pokroić w kostkę. Mięso połączyć z warzywami, chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Makaron skropić oliwą i posypać świeżymi ziołami i podawać z warzywami i mięsem
Apetyczna babeczkaKurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry od Owocowego Raju . Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry(...)domowa oliwa z chili 5-6 łyżek oliwy z oliwek pieprz biały sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno
Apetyczna babeczka