mięso - 63110 przepisów (strona:789/4208)

Gulaszowy chłopski garnek z białą kapusta 201

wieprzowej 0k 400 g ziemniaków Pół główki kapusty białej 250 gram cebuli Łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki kminku duży ząbek czosnku Sól i pieprz  Mięso kroimy na ok 2 centymetrową kostkę oprószamy solą i pieprzem. wkładamy do rondla na rozgrzany mocno olej smażymy  chwilę. Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną w dużą kostkę(...)cebulę, krótko smażymy ,następnie podlewamy około szklanką wody, a najlepiej bulionu.  Dusimy pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniamy płyn). Pod koniec duszenia mięsa dodajemy pokrojone również na ok. 2 cm. kostkę ziemniaki, i białą kapustę. .Całość dalej dusimy pod przykryciem do miękkości  Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i czosnek.  Zamieszać

Andzia Pichci
Zrazy z mięsa mielonego 198

mielonego można wyczarować zróżnicowane i pyszne obiadki. Ok. 500 /600 g mielonego mięsa wieprzowego                                                         1 namoczona kajzerka 1 ogórek kiszony  1 cebula kawałek boczku wędzonego musztarda sól pieprz czosnek papryka(...)słodka mąka do panierowania Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy sól,pieprz,czosnek,papryka słodka. Farsz Cebulę, boczek i ogórka kroimy w kostkę, odkładamy na bok. Mięso dzielimy na cztery równe części rozpłaszczamy dłońmi na blacie na kształt okręgu o grubości ok pół centymetra. Smarujemy musztardą na środku układamy farsz,podważając nożem i zwilżonymi dłońmi formujemy

Andzia Pichci
Krokiety Gyros 145

wietna propozycja na obiad lub imprezę. Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 2 jajka M Czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól 50 ml.oleju ⧪ Farsz ok. 500/600 gram mięsa mielonego dowolnego 150 gram włoszczyzny z porem(użyłam mrożonej 100 gram ryżu  Przyprawa do gyrosa według uznania ok. 1 łyżka sól olej  ⧪ Dodatkowo do panierowania 2 jajka Mąka Bułka(...)powinno być lejące,nie gęste.Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy mleko,jeżeli zbyt luźne mąkę.Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.  ⧪ Farsz Ryż ugotować,wystudzić. Mięso przesmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do Gyrosa i odrobinie soli,następnie dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ,razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Do miękkiego mięsa dodajemy

Andzia Pichci
Kotleciki z ryżem i warzywami 211

Pieczone w piekarniku kotleciki z mięsa mielonego warzyw i ryżu. Do ich przygotowania wykorzystamy nadmiar ugotowanego ryżu oraz kawałki warzyw które zalegają nam w lodówce. Można podawać z ulubionymi dipami i surówkami. 300 gram mięsa mielonego 50 gram ryżu 100 gram papryki w strąku 100 gram pieczarek 100 gram cebuli 1/4 szklanki wody lub bulionu Ulubione przyprawy tutaj sól, pieprz(...)ziołowy,papryka wędzona,czosnek, Ryż ugotować ,ale można też wykorzystać ryż który pozostał z poprzedniego obiadu. Warzywa kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na patelni. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż i warzywa. Przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej mieszanki zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8 sztuk), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Andzia Pichci
Klopsiki w sosie własnym 322

Przepisy na diecie Ketogenicznej Klopsiki to chyba jedno z najbardziej ulubionych dań do zrobienia. Robi się je bardzo szybko i prosto. Zapraszam wspólnego gotowania #ketoobiad Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki (ewentualnie może być z drobiu) 2 duże cebule 2 łyżeczki masła 5 pomidorów koktajlowych (można zastąpić łyżeczką koncentratu pomidorowego) 2 jajka świeża bazylia – kilka listków (można(...)papryki słodkiej 1 łyżeczkę papryki wędzonej sól pieprz 0,7 L wody 3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Jak zrobić: Cebulę zeszklić przez chwilę na maśle na patelni, ostudzić odrobinę. Mięso wrzucić do dużej miski lub garnka. Wsypać wszystkie przyprawy i mąkę. Wbić jajka Dodać zeszkloną cebulę. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie

Keto - Meto Przepisy
Kaszanka - jak zrobić w domu 159

wiejskiej kaszance jest krew naturalna, płynna, a nie suszona, poza tym jest głowizna, serca… Jednak są to produkty w miarę trudno dostępne, my więc postaraliśmy się o stosowne zamienniki. Mięso dobraliśmy tak żeby kaszanka nie różniła się smakiem od tej oryginalnej, a suszoną krew bez problemu można kupić w Internecie. Golonkę i podgardle gotujemy do miękkości, aż skóra będzie kleista(...)będzie się rozpadała. W osobnym garnku gotujemy pokrojoną wątróbkę przez ok. 10-15 minut. Z rosołu po gotowaniu mięsa odlewamy ¾ szklanki, a w reszcie parzymy kaszę aż zmięknie. W odlanym, lekko ciepłym rosole rozpuszczamy krew. Zimne mięso mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Mieszamy w misce ze sparzoną kaszą i dodajemy krew oraz przyprawy. Napełniamy jelita, wiążemy i parzymy

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z indyka w sosie koperkowym. 158

bardzo szybko! Koper już zazielenił cały ogródek mojej mamy. A wiadomo, najlepszy z ogrodu, nie z lodówki sklepowej. Zatem zapraszam po mega szybką wręcz banalną inspirację! Składniki; 50 dag mięsa z golonki indyczej 2 marchewki 1 pietruszka 1 wiązka koperku sól, pieprz, czerwona papryka do smaku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki  1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek(...)czosnku   Przygotowanie; Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba. Na patelnie wrzucamy masło, rozpuszczamy, wkładamy mięso. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie Chwilę smażymy. Podlewamy pół szklanki wody. Dusimy do miękkości. Doprawiamy w między czasie do smaku solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy starty ząbek czosnku. Dolewamy kolejne

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z kaczką 244

Wcześniej  na blogu pokazywałam Wam  krokiety z kurczakiem , krokiety z pieczarkami, a dzisiaj coś innego i równie smacznego. Naleśniki z kaczką to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem bardzo smaczne i syte danie. Można podawać z filiżanką czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem. Ja polałam ketchupem. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią(...)ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Farsz Gotowana kaczka z rosołu (miałam korpus kaczy z piersiami) 4 ogórki małosolne 1 cebula sól pieprz Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie do połączenia się

O kuchni z uczuciem
Karkówka marynowana w winie 174

soczyste i aromatyczne mięsko z grilla. Dobra marynata nadaje mu kruchości oraz wzbogaca smak i sprawia, że jest bardziej soczyste. Zawarte w niej wino zmiękcza mięso, oliwa konserwuje i sprawia, że smaki przechodzą sobą nawzajem, a słodki dodatek miodu powoduje, że karkówka pięknie się karmelizuje. Przyprawy natomiast nadają smaku i aromatu. Ważne jest aby karkówka poleżała w marynacie przez kilka(...)godzin, lub całą noc. Tak przygotowane mięso możemy grillować lub smażyć na patelni grillowej.     Składniki: 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu Przyprawy: 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

Blog z Apetytem
Klopsiki z indyka z nutą ziół prowansalskich w sosie pomidorowym 186

większe liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 mała cebula 4-5 większych ząbków czosnku Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Zmielone mięso dobrze wyrobić razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie klopsy, obtaczać w mące

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bogracz Natalii - bez kluseczek - NAJLEPSZY!!! + filmik 193

skradło nasze serca. Serdecznie polecam :-) Danie jest również przyjazne dla osób na diecie bezglutenowej . Filmik z przepisem - na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 1 kg mięsa (np. szynka bez kości) 3 cebule 2 papryki 2 puszki pomidorów 3 ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona oliwa Wykonanie: 1. Cebule kroimy w kosteczkę. 2. Papryki kroimy(...)kosteczkę. 3. Pomidory z puszki (całe) wylewamy na talerz, usuwamy skóry i szypułki, siekamy. 4. Mięso kroimy w kosteczkę. 5. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. 6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy mięso, mieszamy, smażymy, solimy, sypiemy sporo słodkiej papryki i wędzonej papryki. Wrzucamy cebule, mieszamy, smażymy. 7. Następnie wrzucamy papryki, mieszamy, chwilę dusimy. Potem wlewamy pomidory

Kawa z mlekiem
Proste szaszłyki z grilla 270

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz przepis jest poniżej… A jeśli szukacie innych PRZEPISÓW na GRILLA zapraszam! Składniki 0,5 kg karkówki 1-2 duże czerwone papryki cebula surowy boczek sól pieprz ewentualnie przyprawa do grilla tymianek Proste szaszłyki(...)grilla – przepis Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na poszczególne warstwy, krojąc je na połówki. Paprykę kroimy w dużą kostkę Boczek kroimy w duże kawałki. Na patyczki do szaszłyków (wcześniej zanurzone w zimnej wodzie) nadziewamy poszczególne składniki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Smacznego! Artykuł Proste szaszłyki z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka barbecue 133

odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wrzucamy je to naczynia żaroodpornego, wlewamy 1 szklankę wody, mieszamy i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w 180 stopniach (mięso musi odchodzić od kości). Jeżeli wody jest za mało, można spokojnie podlewać mięso podczas pieczenia. Ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia. Żeberka od razu wyciągamy z naczynia. Mąkę łączymy(...)połową szklanki wody, wlewamy do niej 3 łyżki gorącego sosu z pieczenia mięsa, mieszamy, przelewamy przez sitko z powrotem do naczynia żaroodpornego, mieszamy - sos powinien się zagęścić. W razie potrzeby można go doprawić solą

Kardamonovy
Czarne żeberka po warmińsku podane z marchwią i ziemniakami 173

Polskę XVIII wieku całkowicie zdominowała kuchnia , kultura i zwyczaje Republiki Francuskiej. Wśród potraw jednak nie zapomniano o polskich daniach narodowych. Gotowano wonne zupy i pieczono soczyste mięsa. Podstawą były kiełbasy, dziczyzna, wołowina i mięsa duszone. Dziś zajrzymy do kuchni Warmii i przyjrzymy się pysznemu daniu z tego regionu. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo pyszne. Żeberka wieprzowe z Warmii

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem 407

sosem serowym. Łatwa  w wykonaniu, smaczna, kolorowa i podzielna, nic dodać nic ująć ;) Składniki na 4-5 porcji: ok. 300 g makaronu penne pełnoziarnistego ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 brokuł 200 ml mleka 200 g serka naturalnego (typu "Twój smak(...)sera żołtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Makaron ugotować mocno al dente. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż wyparuje nadmiar płynu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, przesmażyć kilka minut. Na koniec garściami wrzucić na patelnię szpinak i smażyć

Simply Food