mięso - 63110 przepisów (strona:791/4208)

Wegetariańskie Mapo Tofu Faceta w Kuchni 88

tofu gotowanego w ostrym sosie, zazwyczaj rzadkiej, oleistej i jaskrawoczerwonej zawiesiny, opartej na douban, sfermentowanej paście z bobu i chili i douchi, sfermentowanej czarnej fasoli, a także z mięsem mielonym, najczęściej wieprzowym lub wołowym. Istnieją odmiany z innymi składnikami, takimi jak grzyby, orzechy, cebula, inne warzywa lub ziarna.Tofu cieszy się w Chinach ponad 2000-letnią historią, jest bogate w białko(...)wrzuć imbir, po chwili, chili i czosnek, podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, przełóż następnie na talerzyk obok. 🛠️ Wlej oliwę do Woka, wrzuć grzyby (jeśli chcesz zrobić wersję z mięsem, w momencie zamiast grzybów wrzuć mielone mięso, wieprzowe lub wołowe) 🛠️ Podsmaż grzyby, często mieszając, aż odparuje z nich woda i lekko się podsmażą. 🛠️ Teraz wrzuć zawartość talerzyka, dodaj sosy

RafalCook
Polędwiczki ze śliwkami i test patelni Woll Diamond Lite 88

łyżeczki tymianku łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju łyżka masła klarowanego 5-8 śliwek Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi  polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej i masło. Polędwiczki obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Śliwki przekroić(...)połówki, usunąć pestki i dodać do mięsa. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 50 minut.  Przed pokrojeniem mięsa należy odczekać 10 minut aby soki się równomiernie rozłożyły. Tak przygotowana polędwiczkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką

Smakołyki Asi
Krokiety po meksykańsku 116

zwijały. Nadzienie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety po meksykańsku 116

zwijały. Nadzienie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z marchewką i groszkiem 69

Smaczny i pożywny obiad dla małego dziecka: gulasz z marchewką i groszkiem . 4 marchewki 400 g drobnego groszku świeżego lub mrożonego albo dwie puszki 250-300 g mielonego mięsa wołowego łyżka śmietany Groszek świeży albo mrożony moczymy przez 24 godziny w wodzie, którą potem wylewamy. Puszkowany groszek wystarczy odcedzić. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku(...)warzywami (ziemniaki, kalafior, surówka itp). Jest to świetna i zdrowa alternatywa dla wszechobecnych i niezdrowych kaszek (czytaj więcej: Zboża szkodzą oraz Kaszki – początek nałogu ) Do przyrządzenia zalecam chude mięso mielone wołowe, najlepiej łopatkę, ponieważ ono najmniej odbiega od dzikiego pierwowzoru. Wieprzowina i drób są niestety zbyt sztuczne i za bardzo nafaszerowane lekami i hormonami, posiadają też za dużo kwasów

PaleoSMAK
Bigos z wątróbką 85

wysokie dawki witaminy A mogą być potencjalnie niebezpieczne dla płodu, więc kobiety w ciąży nie powinny jeść wątróbki częściej niż raz na tydzień, a jeśli jedzą dużo mięsa, to może być nawet wskazane unikanie wątróbki na czas ciąży . Dodatkowym atutem bigosu z wątróbką jest to, że w Polsce wątroba jest śmiesznie tania , z reguły tańsza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa(...)Dodanie wątróbki do bigosu (lub zastąpienie nią części mięsa w składzie) czyni tą potrawę tańszą i zdrowszą. Końcowy smak jest bardzo „bigosowy”, wątróbka nie dominuje potrawy, a jak pokroisz ją dostatecznie drobno, to będzie ciężko wyczuć nawet jej delikatny posmak. PaleoSMAK Tak jak i zwykły bigos, ten przepis jest niskowęglowodanowy i jest dozwolony na diecie SCD , choć

PaleoSMAK
Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią 82

tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw kurczaka kroję w kostkę i wrzucam go do miski. Dodaję do mięsa około pół łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy. Mieszam i odstawiam mięso na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie drobno siekam cebulkę oraz czosnek. Cukinię kroję w kostkę(...)Makaron gotuję al dente w lekko osolonym wrzątku. Następnie rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i podsmażam cebulkę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaję także kurczaka i przesmażam, aż mięso zmieni kolor. Zdejmuję z patelni. Później, na tej samej patelni przesmażam pieczarki oraz cukinię do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję do nich ponownie kurczaka i zalewam wszystko passatą pomidorową

Natka Pietruszki
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 105

sobie życie, dlatego postanowiłam przygotować go na bazie udek z kurczaka, a że nie dostałam ich w sklepie, to ostatecznie wykorzystałam ćwiartki, które samodzielnie podzieliłam na udo i pałkę. Mięso z kurczaka najpierw obsmażone na maśle z oliwą, a potem duszone w sosie, jest soczyste i delikatne.  Część ząbków czosnku rozpada się w czasie gotowania, zagęszczając sos i dodając(...)sprawdziły, ponieważ łuski Czosnku Galicyjskiego mocno przylegają do ząbków, więc obrałam go tradycyjnie, czyli ręcznie.  Jeżeli używasz ćwiartek z kurczaka, to podziel je najpierw na udka i pałki. Mięso osusz ręcznikiem papierowym, następnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem.  W dużym garnku z grubym dnem lub w brytfannie rozgrzej masło z oliwą. Ułóż w nim mięso

Chilli Czosnek i Oliwa
Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią 1607

Cukinię, wraz ze skórką, kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż stanie się ona szklista. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Smażymy dalej przez kilka minut. Następnie dodajemy cukinię oraz pomidory z puszki. Całość smażymy do czasu(...)efekt końcowy (ciasto francuskie na spodzie nie wyjdzie chrupiące). Przygotowując paluchy na domowe imprezy robię je z ciut większej ilości (3 op. ciasta francuskiego, około 1 kg mięsa, 1 duża papryka, 1 cukinia i 2 puszki pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku i 200 g sera), piekę od razu na dwóch poziomach (dwie blaszki na raz, a wcześniej 1 osobno

Smaki Na Talerzu
spaghetti bolognese 100

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 300 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 -2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy lub oleju po 1-2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii, tymianku sól, pieprz dodatkowo: starty ser np. grana padano świeże listki bazylii wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań(...)opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dodajemy mięso, troszkę solimy. Smażymy, aż mięso straci różowy kolor. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy i zoła do smaku. Całość dusimy ok. 15 min. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i startym serem

Domowy Smak Jedzenia
Faszerowana papryka 71

czasu Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję. Faszerowana papryka – składniki: 4 większe papryki, 500g mielonego mięsa z indyka, łyżka masła klarowanego, łyżka oliwy z oliwek, mała czerwona cebulka, pęczek szczypiorku, 1 pomidor malinowy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, woreczek ryżu basmati, 4 łyżki kiełków(...)inny posiłek Faszerowana papryka – sposób przygotowania Najpierw rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i masło klarowane. Podsmażam posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaję mięso oraz przyprawy i smażę całość przez około 10 minut. W tym czasie gotuję ryż według przepisu z opakowania. Następnie odcinam wierzch papryk i wydrążam środek. Odcięte kawałki papryk kroję w kosteczkę

Natka Pietruszki
Kalafior Chili con Carne 122

Kalafior Chili con Carne Bardzo szybki, prosty sposób na pyszny dodatek do mięsa. Kalafior zapiekany w sosie. Może również stanowić samodzielne danie, ponieważ sos jest z odrobiną mięsa mielonego. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kalafior ·        700 g sosu w słoiczku Chili con Carne(...)Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180 ° C, pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem. 4.    Dodatek do mięsa gotowy. 5.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Bezmięsna małosolna ogórkowa z papryką 114

Małosolna ogórkowa z papryką bez mięsa. Bezmięsna małosolna zupa ogórkowa z papryką to nietypowa zupa dla nas, zupy w tym ogórkowe przeważnie gotujemy na mięsie . Ta zupa mimo, że bez mięsa jest kolorowa, smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na kiszone ogórki to trzeba korzystać póki są takie niezbyt ukiszone. Ogórki nie tylko pakuję w słoiki na zimę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROSÓŁ Z KURY: przepis z kluskami kładzionymi 119

mąki pszennej 1 jajko woda sól Rosół z kury - przepis i przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Porcje kurczaka włożyć do dużego garnka, posolić, zalać zimną wodą, całkowicie zakrywając mięso. Cebulę obrać, opalić i dodać do garnka Wywar zagotować i zebrać szumowiny z powierzchni - zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować mięso na bardzo małym ogniu przez około godzinę. Krok(...)rosołu z mięsem dodać pozostałe warzywa i przyprawy i gotować powoli przez kolejną godzinę. Krok 3. Przygotować kluski kładzione : w misce roztrzepać jajko, przesiać mąkę, posolić i wlać około 1/2 szklanki wody - dokładnie wybijać łyżką, aby wprowadzić jak najwięcej pęcherzyków powietrza (kluseczki będą delikatniejsze). Ciasto powinno być gęste, tak, aby można je było nabierać łyżką (w razie konieczności dolać wody

Moja Książka Kucharska
Karkówka w ketchupie z pieczarkami 139

może być lepszego na letni obiad niż pieczone mięso z piekarnika które praktycznie robi się samo? Docenią przepis zabiegani i zapracowani. Nie trzeba być wykwalifikowanym szefem kuchni aby dobrze i smacznie zjeść. Sama miłość do jedzenia jednak   nie wystarczy, najważniejsza jest pasja, dobry pomysł i fantazja kulinarna. chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie(...)Gallo Classico 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli różowej himalajskiej Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na 6-8 sztuk grubych plastrów nie rozbijać. Cebulę obrać pokroić na krążki . Pieczarki na grube ćwiartki. Przygotować marynatę: Ketchup połączyć

Wanilia i Kardamon