jest to może tradycyjna sałatka ale chyba do takiego grona należy to danie zakwalifikować. Niezwykle syty, pełnowartościowy posiłek, który można zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Wystarczy spakować wszystko do pojemnika. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Głównym elementem sałatki jest znana wszystkim pierś z kurczaka oraz kasza gryczana. Ten rodzaj kaszy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje
Programista w kuchnimomencie kiedy nudzi mi się kurczak zazwyczaj sięgam po indyka. Smaczne mięso z mnóstwem białka, które dobrze smakuje praktycznie z wszystkim. Dziś postanowiłem przygotować sałatkę z piersi z indyka, żółtym serem, kukurydzą oraz czerwoną fasolą. Dodaje ten przepis świeżo po degustacji i muszę przyznać, że bardzo trafiła w mój gust. Na pewno co jakiś czas będę do niej wracał. Dodatkowym
Programista w kuchnizdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jako, że dziś doszła do mnie paczka, w której się znajdował między innymi ten olej, od razu postanowiłem go przetestować i przygotować błyskawiczną sałatkę, w której znalazła się kapusta pekińska, czerwona cebula, ogórek gruntowy oraz pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa, wymieszać ze sobą, dodać oleju rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać(...)olej rydzowy ma bardzo ciekawy, korzenny smak, w którym można wyczuć także cebulę. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Sałatka nie zawiera mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, więc doskonale nadaje się jako przekąska dla wegetarian, a nawet wegan. Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno sprawdzę jego inne zastosowania w kuchni. Składniki 1/2 kapusty
Programista w kuchnireguluje ciśnienie. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa, nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie go w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem. Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku(...)której smażyliśmy boczek, dajemy 2 łyżki oliwy, rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pokrojony w małą kostkę lub pokruszony chleb. Smażymy do uzyskania chrupiących grzanek, które dodajemy do sałatki. Sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnysię problemem. Tu otrzymałam jedzenie różnorodne, smaczne, kolorowe i na naturalnych przyprawach, bez dodatkowych wspomagaczy smaku. Dostałam przepisy i chcę się z Wami podzielić. Dziś na pierwszy ogień idzie sałatka z sosem który możemy zrobić z owoców sezonowych: truskawki, maliny, porzeczki. Sałatka jest wyśmienita, niebo w gębie, a tylko 3 składniki w sosie. Miejsce polecam całym sercem i otwórzcie się(...)smaki Szefa Kuchni, które Was zaskoczą Sałatka z sosem truskawki/malina Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min Ilość porcji: 2 Składniki Mix sałat 5 pomidorów suszonych Kolorowe warzywa- pomidory, ogórki, papryka, pomidorki koktajlowe, bób itd Jabłko pokrojone na ćwiartki Oliwki Garść truskawek, malin, porzeczek 50ml oliwy z oliwek 50ml wina białego Wykonanie Sałatę mieszamy
Apetyt na ZieloneWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki sałatki: 200 g makaronu muszelki "Makarony Polskie", średnia cukinia, mała papryka żółta, mała papryka czerwona, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 10 czarnych oliwek, mała cebula czerwona, ząbek czosnku, opakowanie sera sałatkowego z ziołami (180 g), 2 łyżki oleju, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól. Dekoracja(...)kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, czosnku niedźwiedziego i odrobiny pieprzu cayenne. Czosnek i cebulę drobno siekam, oliwki kroję w krążki, ser w niedużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, mieszam. Z cebuli czerwonej, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek wycinam kwiatki - małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło). Przygotowuję kwiatki z marchewki za pomocą specjalnej temperówki do warzyw. Sałatę
JejKuchniaprzygotowujemy "lekki" sosik do polewania. Pół szklanki oleju, 5 łyżek octu, łyżka cukru, łyżeczka soli i płaska łyżeczka pieprzu. Z bakłażana robimy "pingwinka", który najbardziej ucieszy dzieciaki. Przygotowane sałatki schładzamy w lodówce. Jak już mamy sałatki, to przygotowujemy coś jeszcze np. ekspresowe szaszłyki kiełbasiane. Jak zestawimy gorące szaszłyki i schłodzoną sałatkę, to posiłek na pewno będzie udany. Smacznego
chleba naszegoprzygotowaniu. Pomyślałam o makaronie, ale zmieniłam zdanie, ryż wyda ł mi si ę odpowiedniejszy. Zwłaszcza, ż e oczami wyobraźni widziałam sałatkę podan ą w koszyczkach z melona. Sa ł atk ę wzbogaciłam listkami rukoli, bazylii, plasterkami parmezanu oraz du ż ą ilością czarnego pieprzu. Koloru sałatce nadało(...)rucola tritata finemente, il melone tagliato a cubetti e 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto. Przygotowaną sałatkę przekładamy do po ł ówek melona. Dekorujemy kuleczkami melona, listkami rukoli, bazylii i plasterkami parmezanu. Na koniec oprószamy czerwonym pieprzem. **** Suddividete l'insalata nei gusci di melone
La grande e la piccola cuocaMój mąż fanem majonezu to nie jest, ale, o dziwo, ta sałatka mu bardzo smakuje. Nie wiem, może dlatego, że tak zachwyca go połączenie ostrego pora, słodkiej kukurydzy, ciecierzycy z jego ulubionymi ogórkami kiszonymi, że nie zauważa majonezu? W każdym razie chętnie ją zjada, podobnie zresztą jak reszta rodziny! Polecam ją zarówno na lunch do pracy, na pyszne śniadanko(...)Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Ale jak długo można ją tam trzymać, to Wam nie powiem, bo u mnie ta sałatka znika w ciągu jednego dnia Smacznego! Artykuł Sałatka z pora i ciecierzycy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plDziś sałatka bardziej treściwa , zrobiona z myślą o obiedzie.Podana z pysznym sosem miodowo - musztardowym.Polecam ja także na imprezy i spotkania towarzyskie. 4 ugotowane małe młode ziemniaki 1 pętli obranej że skórki dobrej kiełbasy cienkiej( u mnie drobiowa) 1 puszka kukurydzy ser cheddar do posypania sałatki koperek sól i pieprz 1 łyżka majonezu 1 mały pojemnik jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu(...)obraną pokroić w pół plasterki .Ser pokroić w drobną kostkę.Koperek opłukać i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym , miodem i musztardą.Posolić,popieprzyć,wymieszać i polać sałatkę , posypać serem cheddar.Wstawic na 30 minut do lodówki by się przegryzła.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała po obiedzie i prosiła się o wykorzystanie. Bób, czarne oliwki i pomidorki z chrupiącym pęczakiem(...)dodatkiem sosu winegret to moja propozycja na lekką sałatkę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Niestety chłopaki nie jedzą też oliwek, więc cała sałatka dla mnie! Składniki: – 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – ok. 15 pomidorków koktajlowych – garść czarnych oliwek bez pestek – 1/2 sałaty kruchej
To co kochamPyszny i orzeźwiający deser na lato czyli sałatka owocowa. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców. Ja użyłam soczystego arbuza i melona, truskawki, banany i moje ulubione winogrona. Owoce można skropić sokiem z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jeśli lubimy można dodać też drobno posiekaną miętę. Jeśli owoce są mało słodkie można polać je miodem lub syropem miętowym . składniki: 1 melon(...)przekroić na pół. Banany obrać i pokroić w grube plasterki. Jeśli przeszkadzają nam pestki arbuza i winogrona można wypestkować. Wszystkie owoce delikatnie wymieszać i skropić solidnie sokiem z limonki. Sałatkę dobrze schłodzić, przybrać listkami mięty i można podawać, można też owoce schłodzić przed pokrojeniem i podawać sałatkę od razu po przygotowaniu. Do podania można wykorzystać miseczki z owoców-czyli wydrążone
Monia miesza i gotujetylko ja nie mam apetytu w gorące dni? Coś jeść muszę, a nic ciepłego w siebie nie wepchnę. Z pomocą przychodzą sałatki! Zdrowe, odżywcze i smaczne. Gdy znudzi nam się klasyka warto spróbować czegoś nowego... np. sałatki bez sałaty bo z z makreli i kiełków jarmużu. Do tego pełnoziarniste pieczywo i pełnowartościowy posiłek gotowy! Zdrowe tłuszcze i białko z makreli(...)Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw? Super prawda?! :) Składniki na 2 porcje sałatki: 1 wędzona makrela 2 garście kiełków jarmużu Garść kukurydzy Bonduelle 1/2 awokado Pieprz Kilka kropel ulubionego oleju Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skóry, wyjmujemy ości i rozdrabniamy na małe kawałki. Mieszamy
CzarnawisienkaSmaczna, lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem, warzywami i sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Zamiast tuńczyka można dodać szynkę konserwową, też będzie pasować. Składniki na sałatka warstwowa z tuńczykiem: pęczek rzodkiewek mała czerwona papryka puszka kukurydzy puszka groszku 4 jajka 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym) szczypiorek Sos: 150 ml gęstego, naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu(...)sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. W przezroczystej misce układamy kolejno: tuńczyk, kukurydza, papryka, groszek, jajka, sos czosnkowy, rzodkiew i szczypiorek. Artykuł Lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarnewszytko zostało obrane, babcia gotowała cały garnek bobu i to był najlepszy obiad ever! Obowiązkowo jedzony na świeżym powietrzu! Ale się rozmarzyłam! No dobra to idziemy robić równie zacną sałatkę! PRZEPIS NA LETNIĄ SAŁATKĘ Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ SKŁADNKI: - 100 g suchej komosy ryżowej białej (RISANA) - 1 szklanka ugotowanego, w lekko osolonej wodzie i obranego z łupin bobu(...)kabanosa (możesz też użyć boczku lub chorizo). Ugotowaną komosę wymieszaj z pastą harissa, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj podsmażony bób, zioła: szczaw i majeranek. Posiekaj dymkę i posyp sałatkę Na wierzch dodaj oliwki. Oprósz pieprzem. Gotowe! Przepyszny letni pomysł na obiad! Gorąco polecam! Smacznego
SMYKWKUCHNI