dań z torebki. Posiłek w domu własnoręcznie wykonany od A do Z jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Takim obiadem zaskoczycie swoich domowników. Kompozycję mieszanki do przyprawienia mięsa stwórzcie sami w zależności od tego jakie przyprawy lubicie. Jogurt lub maślanka dodatkowo nadaje smak mięsu i powoduje że jest soczyste i kruche. Zamiast piersi z kurczaka możecie wykorzystać mięso
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatny pasztet z golonek indyka wzbogacony mięsem wołowym. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, który idealnie smakuje np z konfiturą żurawinową. Takiego pasztetu nie może zabraknąć wśród wędlin przygotowanych na święta. 1 kg gotowanej golonki z indyka 400 g łopatki wołowej 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia(...)muszkatołowej sól pieprz czarny mielony Golonki razem z wołowiną włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wywaru, nie wylewamy. Jest świetną podstawą do zupy lub sosu. Przestudzone golonki rozdrabniamy pozbywając się drobnych kostek. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczone
https:KKuchniaMniamaromatyczne, sycące i prezentuje się przepięknie. Szczególnie kiedy posypane jest zieleniną, jak natka pietruszki czy szczypiorek. Pierś kurczaka do dania możecie przygotować na dwa sposoby. Pierwszy jest standardowy – mięso musicie pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć na patelni. Drug zaś wiąże się z grillowaniem całych piersi kurczaka, które następnie należy pokroić w kostkę. Przyznam, że ja wolę smażyć(...)łyżka sosu słodkiego chili (można pominąć) 200 g makaronu udon natka/szczypiorek do dekoracji łyżka oleju Przepis 1 Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze i równomiernie się usmażyły. Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką słodką z obu stron. Smażymy na patelni grillowej z obu stron do dobrego zrumienienia się. Każda strona około 5 minut na sporym ogniu. Kroimy
Kuchnia Bazyliiprzyszedł czas na rozgrzewające potrawy. Dziś zrobiłam klopsiki z drobiowe z dodatkiem dyni i imbiru, które udusiłam na zasmażce warzywnej. Wyszło pysznie. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 500g drobiowego mięsa mielonego (u mnie mielone z indyka) – 1 cebula – 200g dyni (u mnie hokkaido, waga po obraniu) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie suszona kolendra, oregano, czubryca żółta(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego – 2 łyżki cukru trzcinowego – zioła i przyprawy wg smaku – 300ml ciepłej wody – 2 łyżki masła klarowanego (lub innego tłuszczu wg uznania) Mięso zmielić razem z cebulą, czosnkiem i dynią. Jeśli wykorzystujecie gotowe mięso mielone, należy zblendować cebulę, czosnek i dynię, lub zetrzeć wszystko na tarce na drobnych oczkach. Do farszu dodać imbir starty
Smaki Arminemąki mielona papryka ostra sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Obraną marchewkę kroimy w słupki (na tzw zapałkę). Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso. Smażymy aż do lekkiego przyrumienienia (jeśli mięso „puści” soki, smażymy aż do ich całkowitego odparowania
Smaki Na TalerzuRolady są proste w przygotowaniu i smakują wybornie. Składniki: - ok. 70 dkg schabu - 30 dkg mięsa mielonego - mała czerstwa bułka - jajko - papryka - duża cebula - 2 marchewki - ząbek czosnku - sól, pieprz ziołowy - przyprawa Harissa - czosnek granulowany(...)szklanki wody Jedną marchew i czosnek kroimy w plastry, cebulę w ćwierćplastry a paprykę w grube kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną wcześniej i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz ziołowy i granulowany czosnek do smaku. Wyrabiamy. Drugą marchew ścieramy na grubych oczkach i przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Schab kroimy
Maminek kulinarnydzisiejszych czasach bez trudu można kupić makaron bezglutenowy , także dzięki temu danie może być odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. * * * Składniki (proporcje na wielki gar): 500 g mięsa 1 cebula 2 papryki 500 g pieczarek 3 ząbki czosnku 150 g makaronu typu drobne kolanka 1 litr wody 1 puszka pomidorów 500 ml passaty pomidorowej oliwa 1 łyżka masła sól, pieprz(...)siekamy. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę. 3. 3 ząbki czosnku siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. 4. 2 papryki umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę. 5. Mięso kroimy w kostkę. 6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy
Kawa z mlekiemszybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki(...)dopraw solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem
Kulinarne S.O.S.szybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki(...)dopraw solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem
Kulinarny S.O.S.pieprzu mielonego Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy delikatesowej Przygotowanie: Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Mięso myję, kroję na plastry max 0.5 cm grubości. Mięso przekładam do marynaty,dokładnie obtaczamy każdy plaster. Cebulę obieram i kroję w plastry. Do rękawa do pieczenia przekładam mięso A następnie
Gotowanie Patkimasła 30 g sera parmezan 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, curry, ostrej papryki oraz odrobina pieprzu i soli do mięsa szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku narka pietruszki do posypania Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, piec około 20 minut, a następnie rozgnieść widelcem(...)Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić i odstawić na minimum 30 min. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, przesmażyć chwilę, a następnie wlać wino, odparować i wlać gorący rosół. Zakryć i gotować do miękkości ryżu. 1-2 minuty przed końcem dodać 'papkę' z dyni, wymieszać. Na koniec doprawić, dodać masło, starty ser i wymieszać
Kraina Miodem Płynącapiekarniku sprawdzi się na pyszny lunch-box do pracy – jedzenie z domu przyniesione przypomina o serdeczności, staraniu bliskich i domowym ognisku. Pracować się chce:-) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 pieczarek startych na tarce o dużych oczkach 1 cebula drobno posiekana 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1/3 szklanki bulionu lub wody(...)gazowanej, u mnie bulion warzywny olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso, jajka, 3 łyżki bułki tartej, wlewam bulion, wyrabiam masę ręką. Na niewielkiej ilości oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Gdy się przesmażą dodaję do masy mięsnej, wyrabiam kilka chwil
Zasmakuj Kuchnidoskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie ich w dyskontach czy marketach, tylko(...)bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka ziaren pieprzu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora olej do smażenia sól i pieprz Przepis 1 Jeżeli mięso ma białe błonki, oczyszczamy je. Każdy z policzków solimy i pieprzymy dokładnie z obu stron. Smażymy do zrumienienia z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka
Kuchnia BazyliiKruche i soczyste kotlety w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki, oregano, chilli i pietruszki. Pomysł na trochę inne schabowe niż tradycyjnie ale za to niezwykle smaczne i aromatyczne. Namoczenie mięsa w mleku nadaje mu soczystości i delikatności w smaku. Polecam! Składniki: 3-4 plastry schabu 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej – do smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki(...)mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum godzinę (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy
Blog z Apetytemcukinie przekrawamy w poprzek na pół, a następnie kroimy w duże plastry, cebule tniemy w piórka, świeże zioła (jeżeli ich używamy) grubo siekamy *** *** Do warzyw i ziół dodajemy przyprawione mięso i wszystko umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia.Całość przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy. Końce rękawa związujemy, a z wierzchu robimy dwie małe dziurki za pomocą igły lub wykałaczki(...)termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 85 minut . Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia mięsa *** *** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem i warzywami – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI
Blog z Apetytem