font-family:"Times New Roman",serif;} Mazurek gości na większości stołów wielkanocnych. Należy do kanonu świątecznych wypieków. Zajmuje centralne miejsce wśród słodkości wraz z rozmaitymi babami oraz sernikami. Najczęściej jest robiony na kruchym cieście. Wyróżnia się intensywną słodkością i wspaniałymi dekoracjami. Oto kilka ciekawostek na temat mazurka oraz przepisy, którym trudno się oprzeć. Jak mazurek trafił na polskie stoły
Obiad gotowymoim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym
To co kochamlekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt ? 3 jajka ? 1/2 szklanki cukru ? 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa ? 500 g sera mielonego na serniki ? 1 kg truskawek ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja ? kilkanaście truskawek ? 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać
To co kochamwytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa ? 1 kg sera mielonego np Piątnica ? 5 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? starta skórka
To co kochamgotową masę marcepanową i chciałam ją wykorzystać w jakimś pysznym deserze. Miniserniczki o smaku marcepana, z dodatkiem czekolady i migdałów, są bardzo delikatne i równocześnie wykwintne. Jest to odmiana sernika, tylko w wersji już porcjowanej. Można również upiec w tortownicy i udekorować w ten sam sposób. Składniki na 15 sztuk: ? 500 g sera białego mielonego ? 200 g gotowej masy marcepanowej
To co kochamjabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada
To co kochamciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam ciasto, które jest bezglutenowe, bez dodatku
To co kochamdań. A więc sezon dyniowy w pełni, a ja dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono
To co kochamtrochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki: Warstwa z łososiem ? 250 g łososia surowego ? 500 g sera białego na sernik ? 4 żółtka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem ? 500 g filetów z dorsza ? 250 g sera żółtego startego ? 4 białka ? 1 łyżka
To co kochamrodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej przyjaciółki, której amerykańska teściowa piecze duże ilości, a potem obdarowuje rodzinę. Niestety Krysia
To co kochamcałej rodziny. Zachwyca smakiem, jest puszyste i bardzo proste do zrobienia. Swoją nazwę wzięło od serków homogenizowanych z których jest zrobione, a innym często spotykanym określeniem jest również sernik z danio. Smak jest lekko cytrusowy, ponieważ ciasto ma w dodatku galaretkę cytrynową i dżem brzoskwiniowy. Składniki na ciasto 6 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Fascynacje Aniznajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta. W ostatnim czasie chyba hitem jest ciasto góra lodowa, pyszne i super wyglądające. A co powiecie na bardzo prosty, łatwy w przygotowaniu sernik z 4 składników. Pleśniak składniki na ciasto Składniki na bezę Dodatkowo Pleśniak przepis Do tego przepisu polecam Wam użyć kwaśnych powideł lub dżemu, dzięki temu świetnie przełamią one słodki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj klasyczne juz ciasto “jajko sadzone” w nieco innej odsłonie. Na moim kanale możecie znaleźć przepis na to ciasto w wersji bez pieczenia, dzisiaj
Pani M - kuchnia smakowitaciast , pysznej polewy lub dekoracji z masy cukrowej. Takie słodycze prezentują się naprawdę efektownie. 5. Tradycyjne ciasta Na przyjęciu komunijnym nie może również zabraknąć tradycyjnych wypieków. Mowa tutaj o sernikach, miodownikach czy wielu innych ciastach, które Twoja rodzina lubi najbardziej. Takie wypieki można podać w nowoczesnej formie. Przykładowo można przyozdobić je suszkami albo kwiatami jadalnymi. Świetnie będą wyglądać również
kruche babeczki