pomidorach, polędwica wołowa z sosem rydzowym oraz smażone kopytka z dyni, serwowane z dodatkiem sezonowych warzyw. Na tych, którzy chcą odpocząć przy elegancko podanych deserach, czekają z kolei waniliowe serniki z sorbetami z rabarbaru oraz czekoladowe torciki, podawane z owocami i miętowym sosem. 6. Restauracja Szpulka Szpulka jest najdłużej działającą restauracją na terenie łódzkiej Manufaktury — galerii handlowej urządzonej
Via Gustopieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! Przepisy sezonowe Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni
WegePrzepisPszczółka to bardzo proste a jednocześnie efektowne ciasto. Sprawdzi się idealnie na nadchodzącą Wielkanoc. Goście będą zachwyceni :)
Prosty przepis naPyszne, kremowy, mięciutki sernik z kajmakiem na kakaowym spodzie. Idealny na święta lub po prostu na niedzielę do kawy. Nie musi stać w lodówce, więc oszczędzamy w niej trochę miejsca. Najlepiej smakuje w temp. pokojowej. Polecam gorąco.... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkokażdy z nas wie, babki, mazurki i serniki to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Przygotowuje się je w każdym domu i każdy ma swoje ulubione przepisy. Jednak warto czasem spróbować czegoś nowego i zaskoczyć nowym smakiem rodzinę. Babka Tiramisu to idealny pomysł, aby przygotować ją na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Jest prosta i szybka do zrobienia, a smakuje wyśmienicie
Danka Pichcikażdą okazję. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne i nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia, wśród nich jest sernik gotowany, czy nie tylko świetnie wyglądające, ale równie dobrze smakujące ciasto góra lodowa. A jeśli mimo wszystko szukacie ciasta pieczonego to zobaczcie jak przygotować ciasto pleśniak. Migdałowiec bez pieczenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!font-family:"Times New Roman",serif;} Mazurek gości na większości stołów wielkanocnych. Należy do kanonu świątecznych wypieków. Zajmuje centralne miejsce wśród słodkości wraz z rozmaitymi babami oraz sernikami. Najczęściej jest robiony na kruchym cieście. Wyróżnia się intensywną słodkością i wspaniałymi dekoracjami. Oto kilka ciekawostek na temat mazurka oraz przepisy, którym trudno się oprzeć. Jak mazurek trafił na polskie stoły
Obiad gotowymoim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym
To co kochamlekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt ? 3 jajka ? 1/2 szklanki cukru ? 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa ? 500 g sera mielonego na serniki ? 1 kg truskawek ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja ? kilkanaście truskawek ? 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać
To co kochamwytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa ? 1 kg sera mielonego np Piątnica ? 5 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? starta skórka
To co kochamgotową masę marcepanową i chciałam ją wykorzystać w jakimś pysznym deserze. Miniserniczki o smaku marcepana, z dodatkiem czekolady i migdałów, są bardzo delikatne i równocześnie wykwintne. Jest to odmiana sernika, tylko w wersji już porcjowanej. Można również upiec w tortownicy i udekorować w ten sam sposób. Składniki na 15 sztuk: ? 500 g sera białego mielonego ? 200 g gotowej masy marcepanowej
To co kochamjabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada
To co kochamciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam ciasto, które jest bezglutenowe, bez dodatku
To co kochamdań. A więc sezon dyniowy w pełni, a ja dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono
To co kochamtrochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec w większej tortownicy, ale wyjdzie wtedy niższy. Składniki: Warstwa z łososiem ? 250 g łososia surowego ? 500 g sera białego na sernik ? 4 żółtka ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Warstwa z dorszem ? 500 g filetów z dorsza ? 250 g sera żółtego startego ? 4 białka ? 1 łyżka
To co kocham