mięso - 63110 przepisów (strona:805/4208)

Mielone z indyka i kalafiora bezglutenowe 177

ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki migdałów mielonych 1/3 kalafiora sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki natki pietruszki posiekanej olej rzepakowy Panierka: 4 łyżki migdałów mielonych Mielone: Mięso z indyka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, migdały mielone, sól, pieprz, majeranek, natkę pietruszki. Kalafiora dzielę na małe różyczki i wrzucam do gotującej wody. Po zagotowaniu(...)zostawiam dwie minuty we wodzie. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Kalafior dodaję do mięsa i mieszam. Formuję klopsy i obtaczam je w mielonych migdałach. Smażę na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu

wesoła kuchnia
Pożywna mięsna zupa krem z nasionami 105

pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion  BRZEŚĆ Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie z grubym dnem, mięso nie przywiera. Dodaj trochę oliwy z oliwek, niedużo i trochę podsmaż mięso. Następnie wrzuć poszatkowane warzywa ( jeśli chcesz wrzuć dodatkowe ulubione ,swoje, to nie ma znaczenia w jakich kawałkach(...)Zagotuj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu około 2 godzin. Całość przecedź przez sito. Czysty wywar ponownie zagotuj, wrzuć kaszę i gotuj tyle ile potrzeba, aby była miękka. Mięso obierz, i zmiksuj z odrobiną wywaru i warzywami na krem. Dodaj do zupy. Wymieszaj, sprawdź smak. Podbij go pieprzem, solą i śmietaną. Podawaj z rozkruszoną słomką ptysiową pełną nasion. Świetna

Z Kuchni Do Kuchni
Perlica po wenecku 159

przygotowane mięso perliczki jest delikatne, soczyste i bardzo kruche. Przygotowanie mięsa nie sprawia żadnych trudności i nawet laik kuchenny sobie poradzi. Smak jednak powala, to jest przepyszne mięso, samo w sobie a z goździkami smakuje jak rarytas. Warto przygotować na rodzinny obiad. Wenecka perliczka. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami 174

/naczynia, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy sól. Rozcieramy/blendujemy do powstania zwartej konsystencji. 2 Piersi kurczaka filetujemy jak na kotlety i każdy nacieramy pesto - odstawiamy na około godzinę. Następnie mięso kurczaka przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek, następnie dodajemy między mięso przekrojone pomidorki, całość posypujemy solą i pieprzem. 3 Przed włożeniem do piekarnika naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy(...)mięso 20 minut w 170 stopniach (termoobieg). Po tych 20 minutach odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze około 15 minut, do momentu, aż pesto nieco ściemnieje, przyrumieni się. Podajemy z ryżem lub ulubionymi dodatkami, posypane listkami bazylii. Smacznego!   Artykuł Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Pierogi z mięsem z piekarnika 142

Polecam pierogi z piekarnika, bo to doskonałe jedzenie, które  zadowoli wielu smakoszy. -- -- Na farsz potrzebujemy: 500 g mięsa pokrojonego w kostkę 1-2 cm, cebulę, czosnek, paprykę, oczywiście przyprawy ...sól, pieprz, zioła, czosnek i paprykę w proszku, tłuszcz. -- -- -- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i pod przykryciem wstawiamy do lodówki lub nie. Wszystko zależy kiedy chcemy sobie przygotować(...)super pierogi z piekarnika. -- -- -- -- Następnie przesmażamy na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu, warzywa puszczę soki,  a tłuszcz też już był dodany do mięsa przed wstawieniem do lodówki. Odstawiamy do ostudzenia no i zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, w które nałożymy nasz farsz. Ciasto: 3-4 szklanki mąki, 25 g drożdży, szklanka ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli

chleba naszego
Klopsiki w sosie własnym 122

diecie Ketogenicznej Klopsiki w sosie własnym to chyba jedno z najbardziej ulubionych dań do zrobienia. Robi się je bardzo szybko i prosto. Zapraszam wspólnego gotowania #ketoobiad Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki (ewentualnie może być z drobiu) 2 duże cebule 2 łyżeczki masła 5 pomidorów koktajlowych (można zastąpić łyżeczką koncentratu pomidorowego) 2 jajka świeża bazylia – kilka listków(...)papryki słodkiej 1 łyżeczkę papryki wędzonej sól pieprz 0,7 L wody 3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Jak zrobić: Cebulę zeszklić przez chwilę na maśle na patelni, ostudzić odrobinę. Mięso wrzucić do dużej miski lub garnka. Wsypać wszystkie przyprawy i mąkę. Wbić jajka Dodać zeszkloną cebulę. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie

Keto - Meto Przepisy
Sos bolognese z cukinią 100

Włoski sos bologniese na bazie mięsa mielonego, pomidorów, cebuli, czosnku z dodatkiem cukinii. Znakomity do spaghetti, lasagne, ale również do innych zapiekanek a nawet kaszy czy po prostu do pieczywa. Warto zrobić dużą porcję i połowę zamrozić – będzie na szybki obiad!. PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE Z CUKINIĄ Składniki na sos bolognese z cukinią: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego(...)trybie pulsacyjnym (by nie powstała papka, ale drobno posiekane warzywa). Cebulę i selera szklimy na oliwie. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cebuli. Dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i 2,5 szkl wody, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, wino i gotujemy ok. 45-60 minut

Dorota Smakuje
Prosty gulasz z szynki 157

pieprz i sól do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokroją szynkę, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 600 ml bulionu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i 1,5 łyżki słodkiej czerwonej papryki. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą. Ilość sosu(...)zależy od naszych upodobań. Gdy mięso będzie miękkie próbujemy i opcjonalnie doprawiamy całość do smaku (ja dodałam więcej słodkiej czerwonej papryki i pieprzu). Pod koniec można też zagęścić sos (jeśli dolejemy więcej płynu). Sos zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobioną w niewielkiej ilości wody). Smacznego

Słodkie okruszki
Pulpeciki z indyka z czarnuszką, kaszą manną i warzywami (bez jajek) 118

polecam delikatny na bazie śmietanki lub klasyczny pomidorowy. To kto się skusi na takie pulpeciki? (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Masa na pulpeciki: 300-350g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie 1 łyżka kaszy manny (płaska) 2 ząbki czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżeczka majeranku(...)mini marchewek lub 1/2 zwykłej  Warzywa ugotować na parze i po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Natomiast czosnek należy drobno posiekać, a bułkę delikatnie odcisnąć z nadmiaru mleka/wody. Mięso dokładnie wymieszać ze składnikami masy mięsnej i na końcu z brokułem, kalafiorem oraz marchewką.   Całość ewentualnie doprawić do smaku i uformować w kuleczki - u mnie wielkością przypominające spory orzech

Di gotuje
Kotlety schabowe w panierce jogurtowej 531

Kotlety schabowe w panierce jogurtowej Ciekawy pomysł na inną niż zwykle panierkę do kotleta. Dodatek jogurtu i musztardy oraz moczenie mięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana.       Składniki: ok 0,5 kg schabu sól i pieprz 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki(...)gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec do smażenia       *** Mięso tniemy na plastry i rozbijamy *** *** Rozbity schab przekładamy do miski, obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i zalewamy mlekiem. Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym

Blog z Apetytem
Dzik z kalarepą i fasolką szparagową 150

kalarepa 2 garście fasolki szparagowej 2-3 marchewki 2 duże cebule olej lub smalec do smażenia mąka sól, pieprz czarny, liść laurowy, oregano, estragon, kilka ziaren jałowca Przygotowanie : Pokrojone mięso obtoczyć w mące, usmażyć krótko na patelni na tłuszczu Przełożyć do woka, wlać pół szklanki wody, dodać olej lub smalec , kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować(...)lekkiej miękkości Obrane cebule i marchew pokroić, dodać do prawie miękkiego mięsa W następnej kolejności dołożyć pokrojoną w słupki kalarepę i fasolkę- gotować pod przykryciem Papryki pokroić w paski i również dodać do całości, posolić, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, oregano, estragonem, jałowcem Na koniec dodać pokrojoną w pół krążki cebulę i całość gotować do zupełnej miękkości mięsa, dobrze

Proste Potrawy
Udka pieczone w marynacie z ajvarem 124

mięsne receptury z użyciem pasty ajvar (*). A przecież wiecie, że mnie długo prosić nie trzeba, więc tym razem polecam pyszne udka pieczone w marynacie z ajvarem. Są naprawdę przepyszne! Mięso wychodzi bardzo miękkie oraz soczyste i oczywiście pasta ajvar nadała mu paprykowej nuty! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!   około 1 kg udek z kurczaka (tzw. podudzi, pałek, ale mogą też(...)marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa/worka do pieczenia , szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Udka należy piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Następnie mięso wyjąć

Di gotuje
Kotlety mielone w sosie cebulowym 149

Tradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad. Kotlety mielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże cebule 1 łyżeczka tymianku(...)bulionu pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3  szklanki wody wymieszanej z kopiastą łyżką mąki pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę. Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni

Andzia Pichci
Szybka wieprzowina z marchewką i dymką 101

słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku ryż do podania Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki 1x1 cm. Marchewkę obieramy, a następnie obieraczką "tniemy" ją na cienkie, długie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dymkę siekamy. W międzyczasie wstawiamy do gotowania(...)ryż. 2 Na patelni/woku rozgrzewamy mocno olej - wrzucamy mięso, marchewkę i czosnek. Podsmażamy na dużym ogniu około 15 minut, aż mięso się lekko zarumieni. 3 Następnie dodajemy przyprawy: paprykę słodką, ostrą, kumin, sos rybny, mieszamy. Podsmażamy jeszcze około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. 4 Danie zdejmujemy z ognia i wrzucamy na patelnię dymkę, dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy

Kuchnia Bazylii
Kotlety w panierce z jogurtu greckiego 136

Kotlety w panierce z jogurtu greckiego Rewelacyjnie soczyste i kruche mięso drobiowe marynowane i smażone w panierce z jogurtu greckiego. Takie kotleciki podane z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!     Składniki: 1 filet z kurczaka 150g jogurtu greckiego 1 jajko 1/3 szklanki mąki Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu(...)kotlety *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rozbite kotlety i mieszamy, tak aby całe mięso pokryło się marynatą. Całość zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę *** *** Mięso wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed pieczeniem. Każdego kotleta kolejno obtaczamy w mące *** *** Kotlety

Blog z Apetytem