mięso - 63110 przepisów (strona:813/4208)

Pieczone fit frytki z kurczaka 237

Kiedyś nie przepadałam za mięsem z piersi indyka lub kurczaka, ale ostatnio mogłabym je jeść niemalże codziennie. Lubię przygotowywać lekkie obiady, które ze smakiem zjada moja córka, a przy okazji ja korzystam. Frytki z kurczaka smakują rewelacyjnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska z ulubionym sosem lub dietetyczny obiad podany z warzywami oraz np. ryżem. Polecam! (1-2 porcje(...)kurczaka Dodatkowo: 3 łyżki oleju przyprawa do kurczaka lub dowolne ulubione Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w paseczki przypominające tradycyjne frytki ziemniaczane. Każdy kawałek mięsa posmarować olejem oraz obficie posypać przyprawami. Całość luźno umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. (W międzyczasie frytki

Di gotuje
Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 136

patelni i połączyć z bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 30 % 5 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki , jeśli(...)chilli ) i smażymy dosłownie parę sekund . Przekładamy całą zawartość patelni do garnka , lekko spłukują c ją wodą ( ten wywar daje najwięcej smaku ) Cebulę z marchewką , również podsmażamy , dokładamy do mięsa . Doprawiamy zielem angielskim , liściem laurowym , zakrywamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie dokładamy startą cukinię , cukier , sól do smaku , koncentrat pomidorowy . Wody nie trzeba dolewać , cukinia puści

Ogrodnik w podróży
Gulasz a’la strogonow 177

wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi z kurczaka 200-300 g pieczarek 6 szt. średnich ogórków konserwowych/kiszonych średnia papryka czerwona średnia cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka majeranku 3/4 łyżeczki oregano i bazylii sól i pieprz 3 łyżki oliwy/oleju do smażenia Sposób przygotowania: Oprószone solą i pieprzem mięso (jeśli trzeba kroimy je w kostkę) podsmażamy razem z warzywami i przyprawami na oleju/ oliwie, na średnim ogniu, mieszając parę razy. Po ok. 10 min. zalewamy całość wodą, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy musztardę

Pyszny Duet
Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem 258

przygotowane udka są przepyszne! Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste. Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki. Całość jest tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata:   1 łyżka oleju sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)przecisnąć przez praskę.) Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić

Di gotuje
Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym 105

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym to świetny przepis na pyszne danie z mięsa mielonego i kurek Miękkie pulpeciki z dodatkiem kaszy manny, kurki, a całość w kremowym sosie śmietanowym. Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym to danie łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Polecam   Przepis na około 10 sztuk dania Pulpeciki(...)kurkami w sosie śmietanowym   SKŁADNIKI: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego drobiowego sól czarny pieprz mielony 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki kaszy manny 1 jajko 1-2 łyżki tartej bułki ( opcjonalnie ) Sos: 1 łyżka masła 200 g kurek sól czarny pieprz mielony 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 750 ml wody 1 łyżka mąki pszennej

WSZYSTKO SMACZNE
Makaronowe gniazdka z klopsikami 132

Makaronowe gniazdka z klopsikami Smakowite połączenie makaronu z mięsem mielonym, a wszystko to zapieczone w pomidorowym sosie, pod pierzynką z żółtego sera. Ciekawy i oryginalny pomysł na inny niż zwykle obiad! Do zrobienia sosu możemy też użyć pomidorów z puszki, jednak jeżeli mamy dostęp do świeżych i smacznych pomidorów to polecam użyć właśnie takich.   Składniki: 0,5 kg mięsa(...)gładką masę. Śmietankę mieszamy z dwiema łyżkami sosu pomidorowego i dodajemy do całości, mieszamy *** *** Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki *** *** W żaroodpornym naczyniu wykładamy surowe gniazdka makaronowe (użyłam

Blog z Apetytem
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 135

Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach, po czym kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami* (ja zastąpiłam je przyprawą do gyrosa). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej(...)cebuli dodajemy mięso, smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje. Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad

Smaki Na Talerzu
Rosół drobiowy z warzywnym makaronem 95

Rosół może nie kojarzy się z dietetycznym daniem, ale da się go zrobić w nieco odchudzonej i lżejszej wersji. Dlatego dziś, w zimową niedziele proponuje przepyszny rosół z gotowanym mięsem z indyka i makaronem z cukinii i marchewki (można go zrobić w za pomocą specjalnej temperówki do warzyw).  Rosół może i nieco różni się od tego tradycyjnego, ale jest(...)selera mała cebula lubczyk sól, pieprz Makaron: 2 marchewki 1 cukinia Wykonanie: Bulion: Warzywa (oprócz cebuli) pokroić. Skrzydło obgotować około 15 minut w garnku z wodą w ilości zakrywającej mięso. Do osobnego garnka wlać 2 litry wody, wrzucić skrzydło, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i przyprawy. Gotować na mały  ogniu przez około 1,5 godziny. Makaron: Warzywa

Healthy food explorer
Roladki schabowe z fasolką i marchewką 135

papryka mielona 1 jajko + bułka tarta na panierkę   Oczyszczoną fasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż (w ćwiartki) marchewkę ugotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odsączyć na durszlaku.   Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster cieniutko rozbić oraz oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Na brzegu, w poprzek ułożyć 3-4 fasolki, kawałek(...)marchewki i zwinąć w rulon. Warzywa mogą spokojnie wystawać po bokach roladki. Mięso obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, z każdej strony powoli tak aby mięso w środku nie było surowe (można też na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami

Simply Food
Kotleciki siekane z kurczaka i sera żółtego 134

będą narzekali na jego małą ilość w przepisie.     Choć może wydawa ć się, że przyrządzenie jest dość skomplikowane, tak naprawdę jest banalne i szybkie. Raz dwa pokroimy mięso, dodamy resztę i już smażymy. W międzyczasie gotują się dodatki np. ryż i obiad w ciągu maksymalnie 30 minut gotowy. Ja, aby sobie ułatwić życie i maksymalne zaoszczędzić czas, kupując(...)Składniki na 4 porcje: ▸400 g kurczaka/indyka ▸ 200 g sera żółtego ▸ 2 jajka ▸ 4 łyżki mąki ▸ 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w malutkie kawałeczki i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski. 2. Do mięsa i sera wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. 3. Na rozgrzany

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makaron z pulpecikami i burakiem naciowym 188

makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego sól pieprz 1 jajko bułka tarta pół cebuli 2 ząbki czosnku duża garść liści buraka naciowego pół słoiczka pomidorów suszonych w oliwie. Mięso mieszamy z przyprawami drobno posiekaną cebulą i jajkiem  (dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej) z mięsa formujemy małe kuleczki . W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy kuleczki ciągle obracając podsmażamy

Gotowanie jest łatwe
Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro 132

przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić

Di gotuje
Kotleciki mielone z ketchupem, serem i natką pietruszki 131

dzieciom, a ketchup najlepiej znaleźć taki bez dodatków, jest już kilka firm, które takie produkują. U nas do tego młode ziemniaczki i fasolka szparagowa :-) Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka ser u mnie Parmigianino Regino 3 -4 łyżki 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu łagodnego  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki(...)kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 1. Mięso przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Natkę musimy drobno posiekać, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa i w rękach formujemy kotleciki. 3. Smażymy z obu stron tak żeby ładnie się nam zarumieniły. Podajemy z ziemniakami

kruche babeczki
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 189

Pomysł na niedzielny obiad - pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie .  Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy(...)szklanki wody + 1 łyżeczki domowej wegety opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina soku z cytryny pieprz do smaku Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórkę delikatnie naciąć na krzyż. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 195ºC (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi z kaczki skórką

Ugotować

Proponowane wyszukiwania