smaczne, ale również... - na prawdę proste w przygotowaniu. Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska. Poniższy przepis jest bardzo łatwy, a boczek reeewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak . Możecie tam nabyć(...)solidna) 1 szczypta pieprzu naturalnego (solidna) Dodatkowo: 1 łyżeczka żelatyny (płaska) Płat boczku (umyty i osuszony) przeciąć na dwie równe części i dokładnie natrzeć zwykłą solą i solą peklową. Mięso przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie boczek dokładnie natrzeć przyprawami. (Ziarna jałowca podusić, a czosnek drobno posiekać.) Tak przygotowane mięso umieścić
Di gotujemięsne sajgonki z ryżem i surówką, dlatego gdy na zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki(...)czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie na nią mięso mielone. Podsmażajcie do czasu, gdy będzie lekko brązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia
Cooking Monstermoment kiedy rosół już zjedzony, zostało tylko mięso, a lodówka pusta :D Jest i na to sposób, szybko i jednogarnkowo :) Składniki: mięso z rosołu 1 łyżeczka vegety 1 łyżka smalcu 1 duża marchew 150 g ryżu pietruszka Przygotowanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso rozdrobnić, usmażyć na smalcu z vegetą. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Malinowo w kuchnisosem pieczarkowym :) Możecie go przygotować według własnego przepisu - ja podałam tylko taki sposób na ekspresowy sos :) Składniki: (u mnie na 6 sporych gołąbków) główka młodej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 torebka białego ryżu sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć aż będzie złota, następnie dodać czosnek i smażyć około 1-2 minut. W następnej kolejności dodać mięso. Doprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Wystudzić i wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem. W razie konieczności doprawić do smaku. Przygotować liście kapusty
My simple kitchenŻeberka to pyszne mięso tylko musi być odpowiednio przyrządzone. Żeberka wieprzowe uwielbiają miód czy koncentrat pomidorowy a także ostre przyprawy. Jako ze czasu miałam niewiele włożyłam mięso do szybkowaru i po 30 minutach mogłam zajadać przepyszne mięso z kaszą. Zachęcam do wypróbowania. Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepis :) Okazało się, że robi się je jak kotlety mielone, ale formuje się w podłużne grube wałeczki. U mnie wyszły aż za duże :) Polecam. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tylko szynka) 2 małe jajka 1 cebula 2 czerstwe kajzerki 2 ząbki czosnku mleko olej bułka tarta sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Bułki namoczyć w mleku(...)cebulę posiekać i zrumienić na jasnozłoty kolor. 2. Czosnek zmiażdżyć w prasce, do mięsa dodać czosnek, jajka, sól, pieprz, majeranek, cebulę i dobrze odciśniętą bułkę. Wymieszać dokładnie, jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, należy dodać 1-2 łyżki suchej kaszy manny. 3. Z masy formować grube wałeczki długości około 10 cm. Obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na dobrze
Kuchnia domowa AniPyszna pizza na cieście z dodatkiem razowej mąki i lubczyku. Do tego farsz z mielonego mięsa, papryki i pomidora. Polecam taką odmianę tradycyjnej pizzy. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki razowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki lubczyku 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo(...)mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 150 g żółtego sera 100 g pieczarek Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka oregano Suche produkty na ciasto mieszamy ze sobą. Dolewamy olej i rozpuszczone z letniej wodzie drożdże. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy. Cebulę, czerwoną
VioletoweKucharzenieczęsto pojawia się na naszym stole . Jest droga, niełatwo ją kupić i niełatwo ją przygotować tak żeby była smaczna. Kiedy trafiłam na cielęcą karkówkę wiedziałam, że mam ładny kawałek mięsa do upieczenia i powstanie z niego pyszne mięso na kanapki, tak samo dobre albo i lepsze niż pieczony schab wieprzowy . Cielęcina jest wymagającym mięsem. Jest chuda i łatwo ją przesuszyć
Smaczna PyzaZwykłe mięso mielone, a tyle daje nam kulinarnych możliwości, wcale nie musi wiać nudą . Urozmaiciłam je poszatkowaną młodą kapustką i pęczkiem świeżego koperku, by nie zagłuszyć delikatnego smaku do doprawienia nie używamy żadnych ziół, a tylko sól i pieprz. Podaj je z czym tylko masz ochotę, najlepiej smakują z młodymi ziemniakami . Składniki: ½ kg mielonego mięsa z łopatki lub szynki(...)świeżo mielony do smaku bułka tarta do obtoczenia olej kokosowy do smażenia Sposób wykonania: Kapustę i koperek, myjemy, osuszamy, drobniutko siekamy na desce nożem, łączymy w misce z mielonym mięsem, oraz drobno posiekaną cebulą, wbijamy jajka, wsypujemy sól i pieprz, dodajemy bułkę tartą, masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na czubatej łyżce oleju
Wanilia i Kardamonłyżeczki musztardy kremskiej, 1 kajzerka, mleko (do namoczenia bułki), 1 jajko, 1 łyżeczka cząbru, sól i pieprz do smaku, mąka (do panierki), olej rzepakowy do smażenia. Kotleciki mielone z mięsa z łopatki z cukinią i mozzarellą, to nowy, bardzo ciekawy pomysł na inną wersję popularnych mielonych. Dzięki zawartości cukinii kotlety są bardzo soczyste, a niespodzianka w środku, w postaci delikatnej(...)odcisnąć z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodać do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko przez chwilę przesmażyć, a następnie wystudzić. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa i dodać do niej namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę z cukinią, musztardę kremską, cząber, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać. Na dłoń nabierać po porcji farszu, rozklepać na płasko
Świat Domowej KuchniPrzepis na nietuzinkowe placki ziemniaczane z mięsem i marchewką, pieczone w piekarniku. Składniki: 7-8 ziemniaków 2 marchewki ok 300 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera cebula 2 łyżki mąki pszennej jajko papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Obrane ziemniaki, cebulę i marchew ścieramy na tarce. Z ziemniaków odciskamy wodę. Składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy mięso mielone, mąkę
e-PrzepisyKulinarnekoperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie podsmażamy całość przez około 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i podduszamy do momentu aż cebula zmięknie(...)więc uwaga ostrożnie z jego ilością. Konsystencja jego jest lekka i aksamitna. Sos godny jest polecenia przede wszystkie w sezonie grillowym, gdyż idealnie skomponuje się z grillowanymi mięsami ale do domowych kebabów i gyrosów będzie również świetnym dodatkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduże cebule 2 łyżki domowej vegety 1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka papryki czerwonej 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem do mięsa 3 łyżki oleju do polania szaszłyków w blaszce 2 szklanki ryżu 1,5 l bulionu z kurczaka 1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym(...)paski. Do szaszłyków najlepsze są długie i grube patyczki ja miałam cieniutkie i krótkie ale też wyszły dobre.Na patyczek nabijamy na przemian raz kostkę z kurczaka, cebulę, paprykę, mięso i tak do końca patyczka.W blaszce układamy gotowe szaszłyki i polewamy olejem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut , ja piekę z termoobiegiem. Musicie sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie
Sama słodycz i szczypta chiliOstatnio mam spory apetyt na mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić" moje danie. Czy się udało ? O tak !!! Pulpeciki pieczone wyglądają przepysznie i zapewniam Was, że tak też smakują. Następnym razem przygotuję je z większej porcji i przechowam na następny dzień gdyż idealnie nadają się(...)podgrzania. Pieczone pulpeciki z papryką i koperkiem SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego z łopatki 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisera żółtego Sos beszamelowy: - masło - kosteczka około 3x3 cm - mąka - 2 łyżki - kostka rosołowa, drobiowa/warzywna - mleko - około 1,5-2 szklanki Sos mięsno-pomidorowy - 0,5 kg mięsa mielonego (jakie kto lubi) - koncentrat pomidorowy - cebula - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: Płaty lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie - około 3 minuty. Ja gotuję po dwa płaty(...)słone czy pikantne. Dla mnie w sam raz. Sos beszamelowy gotowy! Sos pomidorowy: cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się cebula zeszkli, dorzucamy mięso mielone. Smażymy. Gdy już mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy. Sos pomidorowo-mięsny gotowy. Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle
dobra gospodyni dom wesołym czyni