mięso - 63110 przepisów (strona:855/4208)

Gulasz cielęcy z papryką na blinach 156

Gulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i przypraw doskonale podbija smak mięsa. Przepis na danie znalazłam w ulotce Biedronki. Do podania z gulaszem proponuje bliny a o nich wkrótce. Gulasz cielęcy z papryką na blinach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczeń rzymska nadziewana sałatką jajeczną 250

robię ją na obiad ,ale tym razem zrobiłam ją całkiem inaczej-nadziałam ją sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek,  czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść posiekanej pietruszki łyżka majonezu, 100g  masła bułka tarta(...)Przygotowanie: bułkę namaczamy w wodzie lub mleku,odciskamy.Cebulę kroimy w kostkę szklimy na maśle. Mięso mieszamy z bułką,surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem, Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą

Swojskie jedzonko
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 267

Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają wyrazistego smaku, a orzechy pekan nadają przyjemnej chrupkości. Orzechy pekan możecie zastąpić orzechami włoskimi, które są bardzo podobne w smaku. Polecam Składniki (na 15 sakiewek): około 180 g mięsa z rosołu 100 g sera(...)szklanki orzechów pekan 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz

Oryginalny smak
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim 615

czosnku 450 g szpinaku mrożonego sól pieprz czarny 200 g sera żółtego Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić. W tym czasie można przygotować nadzienie. Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak(...)przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje. Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko. Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać

https:KKuchniaMniam
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 184

porcje: 2 plastry schabu bez kości (po ok 100 g) szklanka mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy gustach mojego męża nie miałoby(...)sensu. Każdy plaster rozbij w miarę cienko i równo, ale bez przesady. Natrzyj mięso solą i mielonym pieprzem z każdej strony. Przełóż do miski. Cebulkę obierz i pokrój w plastry lub pół plastry. Ułóż na schabowych. Zalej mlekiem tak, by oba plastry były przykryte. Poprzewracaj kilka razy, aby lepiej pokryły się mlekiem. Owiń miskę w folię spożywczą i wstaw

Anioszek w kuchni
Sos śmietanowo-serowy z kurczakiem i pieczarkami 272

wody łyżka siekanego koperku, najlepiej świeżego 2-3 łyżki śmietany 18% ok 50 g serka topionego dobrej jakości przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, papryka ostra mielona. Przygotowanie: Mięso opłucz i pokrój w kostkę. Przypraw szczodrze przyprawami. Przemieszaj i odstaw na kilka minut.  Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i umyj. Pieczarki pokrój w kostkę nie za dużą, cebulę(...)drobniej posiekaj. Czosnek rozgnieć  nożem i pokrój drobniutko. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż na dużym ogniu do zrumienienia, nie mieszaj często. Najlepiej poodwracać kawałki pojedynczo. Gdy tylko się zrumienią, przełóż je na talerz, nie zbierając przy tym całego tłuszczu. Na patelnię wlej jeszcze odrobinę oleju i rozgrzej go. Wrzuć cebulę. Gdy zacznie

Anioszek w kuchni
Wieprzowina z papryką 129

żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu ostrygowego sól Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut.  Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową(...)myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Grzyby odcedzamy i grubo siekamy. Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy olej, wykładamy mięso, solimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy

peggiwkuchni
Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną 189

Pierogi z mięsem , dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych, wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić

Smaczna Pyza
Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej 306

Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :) 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :) Rady: Wybieramy ładną karkówkę, z jak najmniejszą ilością tłustych kawałków. Mięso przed smażeniem warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby się trochę ogrzało. Przecier pomidorowy – domowy, nie koncentrat – można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki i skrojonymi.   Kategoria

https:KKuchniaMniam
Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i selerem naciowym 295

Przygotowanie mięsa na Święta czy niedzielny obiad wcale nie musi być trudne i skomplikowane:) I nie musi też to być pieczeń, ja proponuję małe drobiowe roladki. Nadziewane np. suszoną żurawiną, selerem naciowym i natką pietruszki. Połączenie nietypowe, ale zapewniam, że naprawdę przepyszne! ja swoje roladki upiekłam, jednak można je ugotować na parze, bądź po uprzedniej panierce w jajku i bułce(...)łyżki masła,  2 łyżki suszonej żurawiny ( użyłam Helio ),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  słodka papryka.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut

Z miłości do słodkości
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-sojowym 243

Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :)   SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego sezamu 1/4 łyżeczki chili PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy sos sojowy, miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie

Moje Kuchenne Rewelacje
Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora 207

Delikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę Danie możecie przygotować na niedzielny obiad lub zbliżające się Święta. Polecam Składniki: Kieszonki z piersi kurczaka: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki jagód goji 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka wody(...)Wymieszać. Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Ostrym i cienkim nożem zrobić kieszonkę w połowie wysokości fileta, uważając aby nie przeciąć boków. Wypełnić farszem i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Gotowe kieszonki wysmarować olejem i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. Purée

Oryginalny smak
Pieczona wołowina 160

pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do miski i zalać marynatą po czym obtoczyć w niej mięso ze wszystkich stron. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso

O kuchni z uczuciem
Szybka sałatka z wykorzystaniem mięsa gyros (drobiowego) 212

skóry i kości) 1/2 długiego ogórka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała papryka czerwona przyprawa do sałatek (np. koperkowo-ziołowa) oliwa z oliwek sól, pieprz sezam do dekoracji Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oliwy z oliwek i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie patelnię rozgrzać i usmażyć zamarynowane(...)kawałki mięsa drobiowego. Ostudzić. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a następnie paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na dwie części. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Do sałaty dodać pokrojone warzywa. Przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami wody i oliwy z oliwek. Przygotowaną marynatę wlać do sałatki

Ugotować
Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty 171

cukier, sól i pieprz lub papryka czerwona. Z zaledwie tych trzech składników można zrobić najprostszą przyprawę. Cukier pomaga tworzyć zewnętrzną warstwę na mięsie. Sól będzie wyciągać wilgoć z mięsa ale jednocześnie będzie zwiększać naturalne smaki samego mięsa. I wreszcie pieprz/czerwona przyprawa nada odpowiedniej ostrości. W odniesieniu do soli polecamy używanie soli koszernej lub morskiej. Uzyskamy dzięki niej bardziej pożądany efekt(...)białego cukru bo ma tendencję do spalania w wysokich temperaturach np. podczas grillowania. Możemy zatem wykorzystywać cukier brązowy, melasę, miód, syrop klonowy itp. Każde z nich doskonale uzupełni smak mięsa. Czerwona przyprawa lub pieprz nada oczywiście ostrości. Ale możemy tutaj też redukować tą ostrość stosując np. słodką lub wędzoną paprykę dla uzyskania trochę łagodniejszych smaków. Aby dodać większej ostrości wystarczy

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania