Pomysł na szybki i smaczny obiad - papryki zapiekane z mięsem mielonym i ryżem. Lubię dania, które "same" przygotowują się w piekarniku, dlatego pieczone papryki bardzo przypadły mi do gustu :) Oczywiście wierzch papryk możecie posypać startym, żółtym serem. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 szklanka wywaru warzywnego 1/4 szklanki surowego ryżu kilka papryk 1 mały pomidor(...)papryki nie przedziurawić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidora drobno pokroić. Ryż ugotować w 3/4 szklance wrzącej, osolonej wodzie. Ostudzić. Do mielonego mięsa dodać ryż, przesmażoną cebulę, pomidora i przyprawy. Całość wymieszać. Przygotowaną masą nadziewać papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wywarem warzywnym. Przygotowane papryki p iec w 195ºC przez około
Ugotowaćkotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dokładnie wymieszać wraz z mięsem tak aby dokładnie było obtoczone w przyprawach. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody(...)dusić chwilę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Schab w sosie curry
O kuchni z uczuciemzłociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej(...)przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować
Gospodyni Miejskanastępnie grillowane najlepiej na tradycyjnym grillu z dymkiem :) ale również sprawdzi się patelnia grillowa. Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo(...)stron i podać z gorącą jarzynką. Smacznego :) Rada: W okresie zimowym, kiedy pomidory nie są takie smaczne, można użyć pomidorów z puszki. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , jarmuż , marynata , pomidory
https:KKuchniaMniamtroszkę ale gdy dusimy z warzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry sera żółtego * zioła prowansalskie * tymianek * majeranek * kminek * 4 ząbki czosnku * jajko(...)śmietaną/majonezem. Dodajemy jajko, czosnek i wszystkie zioła, odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy na średnio twardo, jeśli będą za długo gotowane rozpadną się-delikatnie solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, warzywa i znów ziemniaki, polewamy sosem mlecznym i układamy ser. zapiekamy
sierotka maRysia w kuchnipapryką . Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne, robione było w dużym pośpiechu, strasznie głodni byliśmy ZAPIEKANKA Z PAPRYKĄ łatwe 1 h ok 4 osoby SKŁADNIKI: * 3 papryki czerwone * mięso mielone (ilość według własnych potrzeb, mi wystarczyło niecałe pół kilograma) * makaron świderki * sos pomidorowy - może być taki z torebki, ja użyłam do spaghetti bolonese * cebula * 2 ząbki czosnku * tymianek, majeranek, zioła(...)dzieła!!! Makaron gotujemy al dente i odstawiamy. Na patelni smażymy na miękko cebulę, dodajemy czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i dalej dusimy pod koniec dodając zioła. W naczyniu żaroodpornym (formie do zapiekanek itp) układamy makaron, paprykę z mięsem, makaron. Zalewamy to sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. posypujemy
sierotka maRysia w kuchniwysokości ze spokojem. Jest wspaniale!!! ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I RZODKIEWKĄ średnio trudne ok 1,5 h dla 4 głodnych osób Składniki: * opakowanie mrożonego szpinaku * 8 średnich rzodkiewek * 1/2 kg mięsa mielonego * opakowanie makaronu świderki * cabula * 3 ząbki czosnku * 300 ml śmietany 18% * 4 łyżki mleka * płaska łyżeczka mąki * jajko * majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka i ostra * sól, pieprz Do dzieła(...)Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę z mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem
sierotka maRysia w kuchniwieprzowej - smakował równie dobrze. Przepis podaję za Kuchnią polską wyd Świat książki Gulasz wołowy po Węgiersku ok 2 l- może nawet więcej Łatwy ok 2 h Składniki: * 1/2 kg mięsa wołowego * 2 duże cebule * 30 dag ziemniaków - ten składnik ominęłam * 2 duże pomidory * 1 strąk czerwonej papryki - dałam 2 * 1 łyżka słodkiej papryki w proszku * 1 ząbek czosnku - dałam(...)jest taki aromatyczny * tłuszcz do smażenia (smalec) * sól, kminek, ostra papryka w proszku dodatkowo ode mnie - wyszedł za rzadki: * 2 łyżki śmietany * łyżka mąki Do dzieła!!! Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 2 cm - R. pokroił drobniej. Oprószyć solą. Cebule pokroić w grubą kostkę. Mięso i cebulę zarumienić na patelni a następnie podlać wodą
sierotka maRysia w kuchniwody pół łyżeczki cukru sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła!!! W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego masło - gdy pojawi się na tłuszczu piana wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i rumienimy je ze wszystkich stron. Gdy mięso nabierze rumianego odcienia wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy ok 3 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Mięso równomiernie posypujemy mąką i prażymy
sierotka maRysia w kuchniwspaniały a możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja lubię - nie tylko w kuchni - to tym razem wyszły mi drożdżowe pierożki z mięsem lub kapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki(...)najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam - ciasto wychodzi idealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła
sierotka maRysia w kuchnichyba z takimi własnej roboty. Dlatego też chętnie jadamy wszelkiego rodzaju hamburgery, fishburgery i kebaby w domu - takie własnej roboty. Tym razem postanowiłam wykorzystać kurczaka z rosołu - nie lubię mięsa drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka słodka bułka(...)ketchup sałata lodowa pomidor inne dowolne warzywa Do dzieła! Bułkę przekrajmy na pół i kładziemy na patelni grillowej lub wrzucamy do opiekacza na kilka minut aby zrobiła się chrupiąca.Mięso dzielimy na drobniejsze części i smażymy na maśle z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw - u mnie pieprz syczuański i papryka słodka - na złoty kolor lub jak ktoś woli tylko delikatnie
sierotka maRysia w kuchniPierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego też pieczenie jej np. na grillu jest troszkę trudne gdyż mięso szybko robi się suche. Szaszłyki te zostały wykombinowane z myślą o grillowaniu jednak pogoda nie dopisała i wylądowały w piekarniku. Ostateczny rezultat przerósł moje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka(...)smarujemy marynatą wersja do piekarnika: Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Tak przyrządzone mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste. Polecam podawać ze świeżymi warzywami podane na plastrach upieczonej cebuli! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniCebule kroimy w talarki. W naczyniu do zapiekania (wtedy okręcimy naczynie folia aluminiową) lub żaroodpornym układamy plastry schabu przekładając je cebulą i suszonymi pomidorami. Całość zalewamy mlekiem tak aby mięso było do połowy zanurzone. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż mięso będzie miękkie Mięso można także przykryć pokrojonymi w kostkę lub plasterki ziemniakami
sierotka maRysia w kuchnimała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić. Z mąki wody(...)soli i oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku. Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną. Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą
Gotowanie jest łatwedokładnym obtoczeniu ziemniaków w majerankowej miksturze, układamy je na tacy, która wędruje do piekarnika na jakieś 15 minut (temp. 200 stopni). Pierś z kurczak przecinamy na pół aby rozłożyć mięso na dwie równe części - dzięki temu kurczak będzie smażył się równomiernie na całej powierzchni. Przyprawiamy z obu stron porcją soli i pieprzu, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące, zrzucamy(...)nadmiar. Pierś z kurczaka ponownie wraca do jajka, następnie panierujemy w bułce tartej. Przez to, że kurczak przejdzie taką drogę, mięso będzie soczyste po usmażeniu. A smażymy na gorącej oliwie po kilka minut na złoty kolor. Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy kurczaka, niech odpocznie biedactwo chwilę. W trakcie smażenia pokroiliśmy sobie jedną średnią cebulę i ok. 10 pomidorków koktajlowych
Right Behind The Kitchen