mięso - 63110 przepisów (strona:869/4208)

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem 153

tarce o drobnych oczkach 150 g mąki pszennej 1 jajko  sól  nadzienie 2 udka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora sól pieprz majeranek jajko Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.  (Rosół przyda się na zupę)  mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć(...)maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie. oryginalny wycinek z książki z przepisem Ziemniaki ugotowane obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki starte na tarce przełożyć na sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar wody porządnie. Zlać z naczynia wodę i do odciśniętych ziemniaków dodać odstałą skrobię, następnie dodać ziemniaki gotowane, mąkę, jajko i sól do smaku. Zagnieść ciasto

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 212

kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę(...)pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki, paprykę w kosteczkę. W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn. W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso aż odparuje i lekko się przyrumieni, dodać paprykę i przysmażonego boczniaka z cebulką, Podlać wodą i dusić do miękkości ok 1 godzinę. Sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i koloru. Dodać

Gotowanie jest łatwe
Pieczone żeberka z dzika. 184

Przepis z żeberkami z dzika w roli głównej może przydać się rzadko, ale nigdy nic nie wiadomo... Dostałam taką sztukę mięsa i wykorzystałam ją do tego niecodziennego dania :) Składniki : około 1 kg żeberek z dzika pół szklanki oleju sok z 1 cytryny 1/3 szklanka miodu 5 ząbków czosnku , przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki świeżego oregano(...)posiekanego 1 łyżka vegety, można pominąć sól, pieprz czarny Przygotowanie : Z podanych składników zrobić marynatę i włożyć do niej pokrojone na porcje mięso ( ja włożyłam do rękawa ) - najlepiej na noc, pozostawić w chłodnym  miejscu Dnia następnego piekłam w piekarniku przez około 80 min. w temp. 180 -190 *C- mięso musi odchodzić od kości

Proste Potrawy
Bakłażan rolowany // Aubergine rolls 138

Roladki z bakłażana Roladki są w przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Są pyszne, sycące, ale wcale nie ciężkie. Dodatek mozzarelli spaja całość i nadaje im miłą konsystencję.  Na jeden duży chaps mogą stać się przystawką, choć u mnie były w roli(...)łatwe Czas przygotowania:  30 minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   350 kcal Składniki: 1 średni bakłażan 200 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki ¼ kulki mozzarelli 2 razy po ½ łyżeczki oliwy ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci sól i pieprz Przygotuj

Bazując na smaku
Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny 137

Dziś na Obiad przygotowałam Chrupiące Kotlety Mielone. Takie Kotlety można podawać na obiad ale również do kanapek.  Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżkę ketchupu pikantnego. Dwie łyżki bułki tartej Jajko Pół cebuli czerwonej podsmażonej. 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego  1 łyżeczkę wegety olej do smażenia Bułka Tarta(...)Panierki  Sposób Przygotowania:  Mięso Mielone wykładamy do Miseczki i dodajemy Ketchup.                                                  Do mięsa

Gotowanie Patki
Niedzielny obiad - Pikantne pulpeciki 120

Pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym z kuskusem Dziś, będąc w sklepie, kupiłam mięso mielone i postanowiłam z niego zrobić pulpeciki. Długo zastanawiałam się nad ich przyżądzeniem, aż w końcu zadecydowałam, że będą to zwykłe pulpeciki w sosie pomidorowym, jednak aby dodać im trochę oryginalności postanowiłam zrobić je na ostro. Pulpety 50dkg mięsa mielonego 1 cebula starta na tarce 2 ząbki(...)łyżeczka ostrej papryk w proszku 2 łyżeczki kurkumy 2 puszki siekanych pomidorów pół kartonika przecieru pomidorowego (opcjonalnie) kuskus przygotowany wg instrukcji na opakowaniu Przygotować pulpety W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpeciki (około 20), podsmażyć na patelni. Przygotować sos Na głębokiej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kminek, pieprz, cynamon, goździki, listek laurowy oraz

Codzienne Gotowanie
Enchilady z siekaną wołowiną 189

Dziś zapraszam na danie kuchni meksykańskiej. W związku z akcją Shinju Hola Mexico 3 postanowiliśmy wspólnie przygotować enchilady. Ja zdecydowalam się na tradycyjne tortille z farszem z siekanego mięsa wołowego z jajkiem. Potrawa ta jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, ponadto efektowana i niesamowicie smaczna! Polecam!  Razem ze mną enchilady przygotowały: Dobromiła ,  Chantel ,  Siankoo(...)Siaśka ,  Maggie , MalgosiaZ ,  Shinju . Na początek kilka słów o tej tradycyjnej meksykańskiej potrawie. Najprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu

Codzienne Gotowanie
Kebab drobiowy 134

Dziś zapraszam Was na kolejne danie kuchni arabskiej, tym razem mięsne. Jest to popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Mięso marynowane jest w sosie z jogurtu z dodatkiem przypraw, dzieki czemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka  szklanka(...)marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka Olivier 144

sałatka wywodząca się z Rosji, a wymyślona przez belgijskiego kucharza w XIX wieku. Jest to sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej(...)bardziej powszechnymi zamiennikami. I tak pardwa została zastąpiona kiełbasą, kraby - jajkami na twardo, zielone ogórki - ogórkami kiszonymi, a oliwki i kapary - groszkiem. Uwielbiam sałatkę warzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam! Składniki:  Warzywa ugotowane w rosole: 4-5 marchewek 2 pietruszki  1/4 korzenia selera

Codzienne Gotowanie
Tajskie omlety z mięsem 113

Dziś postanowiłam przedstawić Wam ciekawą i bardzo smaczną przekąskę w tajskim stylu - jest to omlet z nadzieniem z mięsa mielonego. Pomysł na takie danie bardzo mi się spodobał i z pewnością będę przygotowywać podobne omleciki również z innymi rodzajami farszu ;) Polecam! Składniki : Farsz : 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 250g mięsa mielonego  (mieszanego) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka(...)pieprz Omlet : 6 jajek 1 łyżka sosu rybnego olej z orzeszków ziemnych Przygotowanie : Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę do czasu aż zmięknie. Dodać mięso mielone i smażyć do czasu aż zbrązowieje, dodać sos rybny i pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą. Na koniec dodać

Codzienne Gotowanie
Wieprzowina z marchewką 156

ziela angielskiego 0,5 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka) szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona sól, pieprz 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 łyżki wody Przygotowanie : Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej(...)tyle aby zakryła marchewki, zagotować.  Gdy cebula się zeszkli dodać ją do gotującej się marchewki wraz z tymiankiem i kolendrą. Gotować aż marchewka będzie na wpół miękka.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien

Codzienne Gotowanie
Strogonow z wieprzowiny 142

głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie paski mięso, chwilę przesmażyć, po czym dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilkanaście minut aż mięso będzie usmażone a pieczarki puszczą wodę. Dodać śmietanę i jogurt oraz koncentrat pomidorowy, a także przyprawy paprykę(...)płatki chili (lub ostrą paprykę/pieprz kajeński) do smaku oraz sól i pieprz (dużo). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut aż mięso i pieczarki będą miękkie. Podawać z ryżem (najlepiej brązowym.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak w zielonym pesto 194

pieczonego kurczaka i w ten sposób powstało bardzo proste, szybkie, pięknie pachnące i wyśmienicie smakujące danie. Polecam! Składniki: 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w grubsze paski. Ja użyłam, mięsa z wyfiletowanych udek z kurczaka, jest ono bardziej soczyste. zielone pesto sól, pieprz pół kulki mozzarelli słodka i ostra papryka (opcjonalnie) Przygotowanie : Naczynie żaroodporne posmarować pesto. Kawałki kurczaka oprószyć solą(...)pieprzem, a następnie obtoczyć w pesto i ułożyć w naczyniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Kilka minut przed końcem pieczenia mięso posypać mozzarellą i opcjonalnie oprószyć słodką i ostrą papryką. Podawać z pomidorami. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak Pasanda 205

pysznego, kremowego kurczaka w sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie(...)wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się masą jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin.  W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną

Codzienne Gotowanie
Zrazy z łopatki w sosie własnym 609

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Łopatka wieprzowa , to wspaniały kawałek mięsa , kruchy i delikatny , a do tego jak widać bardzo wszechstronny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)tylko górna grzałka ) . Ten wymyk, pozwala nie obracać zrazów , a więc nie ma obawy ,że się rozpadną , ale będą równo przypieczone , co z kolei zapewni nam smakowity sos . Jak mięso zrumieni się również z góry , wyjmujemy , podlewamy 1/2 szklanki wody , posypujemy suszem i zakrywamy pokrywką . Dusimy około 40 minut na małym ogniu , kontrolując żeby sos nie odparował zbytnio -w razie

Ogrodnik w podróży