risotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny. Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego poprzez dodanie kurek, mięsa, wina oraz gałki muszkatołowej danie jest bardzo aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji sycące i pożywne. Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny smak i cudowny zapach sprawią, że zakochasz się(...)dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa * świeży koper- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Cielęcinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wrzucić mięso, chwilę podsmażyć, a następnie
Kraina Miodem PłynącaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche(...)dużą ilością farszu. Ja zrobiłam je z mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post Paszteciki z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeburgery idealnie sprawdzą się jako wkładka do bułek z warzywami. Sprawdza się również jako danie główne z ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy płaskie burgery, obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na rumiano z każdej strony. http://www.porcelanabogucice.pl/index.php
VioletoweKucharzeniekokosowe w puszcze, sól, pieprz, 2 łyżeczki chili w proszku. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami. Smażymy na patelni aż mięso się zarumieni. Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rumienimy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Warzywa przekładamy do mięsa. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę
Pobite gary Barbarybazylii 1/4 szklanki oliwy 1/2 szklanki białego wina 300 -400 g młodych, drobnych ziemniaków 2 listki szałwii sól, pieprz dodatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino z oliwą, dodać cebulę,posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać(...)sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami. Po środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec
Stare GaryPodsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 7 minut. Potem przerzucamy je do naczynia żaroodpornego i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelni pozostanie nam wywar, który wytrąci się z mięsa - nie wylewamy go w nim, bowiem kryje się cała kwintesencja smaku mięsa i masła. Dorzucamy pokrojone w plastry grzyby i smażymy przez jakieś 3-4 minuty. W następnej kolejności dodajemy(...)zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 90 stopni, przez 10 minut. Składniki na rozmarynowe tagliatelle: - 450 gram tagliatelle - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 115 gram masła Przygotowanie rozmarynowego
Życie zamknięte w smakuwtedy, gdy faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i dla mięsożerców. ;) LECZO Z CUKINII Składniki: - cukinia - 4 pomidory - 3 cebule (małe) - mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa - 3 marchewki - mały pęczek natki pietruszki - 2 papryki - 400 gram pieczarek - 5 ząbków czosnku - sól - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego (200 gram) Przygotowanie: Mięso kroimy(...)momentu uzyskania pożądanej konsystencji cukinii - pilnujemy, żeby się nie rozgotowała. Leczo z tego przepisu można zamknąć jako przetwór w słoiku. Wtedy jednak nie należy robić go z mięsem - możemy dodać je już po otworzeniu słoika. Pasteryzujemy 20 minut. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakusól - pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę z 2 łyżeczek mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych. Mieszanką polewamy mięso, dobrze mieszamy i całość wkładamy przykrytą do lodówki na minimum 30 minut. Na patelni, a najlepiej w woku, rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę przekrojoną na osiem części, fasolkę i seler(...)naciowy - smażymy i mieszamy przez około 2-3 minuty. Następnie wyciągamy mięso z marynaty, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. W miseczce mieszamy: sos sojowy, chińskie wino ryżowe i bulion wołowy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kukurydzianą i wodę - dodajemy ją do mieszanki z sosem sojowym i całość wlewamy do mięsa i warzyw. Zagotowujemy
Życie zamknięte w smakuogóle! ;)). Pomysł na szybki, w miarę tani obiad, który znika z półmiska szybciej niż jesteśmy w stanie wymówić jego nazwę. Uwielbiam! BURGERY Z MUSZTARDOWĄ NUTĄ Składniki: - 1 kilogram mięsa mielonego (0,5 kilogram z łopatki wieprzowej i 0,5 kilograma wołowiny) - 4 łyżki musztardy sarepskiej (lub rosyjskiej) - sól - pieprz Przygotowanie: Do mięsa dodajemy musztardę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy(...)około 14 minut - po 7 z każdej strony (ze względu na obecność wieprzowiny, która nie powinna pozostać różowa - jeżeli użyjemy tylko wołowiny, czas można skrócić i dostosować stopień wysmażenia mięsa do własnych upodobań). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuniezwykłym smaku odpowiednio przyrządzonej wołowiny wie każdy wielbiciel dobrej kuchni. Mięso to jest bardzo wdzięcznym "materiałem" - nadaje się zarówno do smażenia, jak i duszenia czy grillowania. Dzisiaj jedna z możliwości jej wykorzystania. WOŁOWINA DUSZONA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ W OTOCZENIU PIECZAREK Składniki: - 1 ½ kg wołowiny - ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju - 10 pieczarek - 1 pęczek pietruszki(...)ząbków czosnku - 50 ml śmietany 30% - sól - pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w nierówne plastry. Pomidory kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Pietruszkę szatkujemy, obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę. Wszystko dodajemy do pokrojonego mięsa wraz z olejem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy przez 30 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzaną wysoką patelnię. Dusimy pod przykryciem
Życie zamknięte w smakukotła z gotującą wodą wrzucali to, co udało im się akurat zdobyć. Soljanka jest więc potrawą niezwykle różnorodną. Można gotować ją na wywarze z ryb albo dowolnego mięsa. Najczęściej miesza się różnorodne rodzaje mięsa - świeże, wędzone, pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej receptury jako czegoś wiążącego, możecie, a nawet powinniście, szukać własnych(...)smaków. Zasadą jest jednak, że soljanka powinna być raczej kwaśna i ostra, o bardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik
Życie zamknięte w smakugromadzić w zamrażarce mięsnych zapasów, wolę świeże zakupy) i zaczęłam kombinować. Jednego dnia potrzebowałam upichcić coś szybko i smacznie, więc postawiłam na ciasto naleśnikowe. Był to strzał w dziesiątkę! Mięso jedynie leciutko osoliłam, porządnie doprawiłam za to ciasto. Dzięki temu polędwiczka nie straciła swojej delikatności, a jednocześnie nie była mdła. Ideał. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa(...)mieszamy pozostałą część mleka, mąkę i jajko, całość doprawiamy. Obie miseczki przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie polędwiczki osuszamy i lekko rozbijamy, doprawiamy solą. Maczamy mięso w cieście, które powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż do naleśników i wrzucamy na rozgrzany olej lub klarowane masło. Temperatura smażenie nie powinna być za wysoka, bo ciasto się spali
Życie zamknięte w smakumililitrów wody - płaska łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Zagniatamy podane składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków. Składniki na farsz: - 450 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina) - 2 cebule - 4 jajka - 2 pęczki zielonej pietruszki - 1/2 pęczka mięty - 1/2 pęczka kolendry - 1 łyżeczka mielonego kminku - 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki - 1 łyżeczka(...)mielonego cynamonu - sól - 100 gram masła - 150 mililitrów oliwy Przygotowanie farszu: Zioła i cebulę szatkujemy. Łączymy z mięsem. Doprawiamy kminkiem, papryką i solą. Odstawiamy na godzinę. Rozpuszczamy na patelni masło i zasmażamy na nim mięso. Po około 10 minutach wbijamy jajka, dodajemy cynamon i mieszamy przez następne 3 minuty. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Na każdy płat ciasta wykładamy
Życie zamknięte w smakuwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z KACZKĄ I BOBEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie kaczka) - pół świeżej czerwonej papryki - ugotowany wcześniej bób lub bób z puszki - pęczek szczypiorku - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy(...)kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, wszystkie warzywa oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które znajdujemy poza nim są albo mrożone/rozmrażane albo hodowane w sztucznych, nieodpowiednich warunkach. Sięgajmy więc po produkty według ich dostępności i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie(...)pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem z podrobami. Grzyby kroimy na cienkie paseczki. Wszystko przekładamy do rosołu. Dodajemy masło, koperek, natkę, pieprz i sól. Zagotowujmy. Dodajemy kaszę. Mieszamy
Życie zamknięte w smaku