mięso - 63110 przepisów (strona:876/4208)

Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 238

szukanie wymówek. Zacznij od tego przepisu na obiad - to tylko około 300 kcal, a nie wygląda i już na pewno nie smakuje jak 300 kcal.   Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka(...)oliwy z oliwek  można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach. 2. Nagrzać piec do 170C w opcji góra dół. 3. Ziemniaka obrać i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie dodać kolejno mięso z indyka, paprykę

Matka Żywicielka
Stek z udka drobiowego 210

Stek z udka drobiowego to nie to samo co grillowane udko czy pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd karkówkę wieprzową ale to mięso drobiowe.  A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej(...)kompozycji ) odrobina oliwy miód sezam Przygotowanie : Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę

Mechanik grilluje
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 247

całej Polski. W stolicy co rusz pojawiają się serwujące je food tracki, czy burgerownie. Zwłaszcza w okolicy biurowców. Nic dziwnego - kanapka na ciepło z solidną porcją mięsa i warzywami to idealny pomysł na lancz. Mnie jednak burgery najbardziej kojarzą się z wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję moją wersję kurczak-burgera z chudego(...)mięsa z piersi kurczaka, ze świeżymi ziołami, chili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w  środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce

Kulinarne Inspiracje
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 316

Krokieciki" ziemniaczane z mięsem to nic innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę

Kto ugości moich gości?
Tortilla z mięsem mielonym 205

wyszło? TORTILLA może nie taka z prawdziwego zdarzenia,  zapewne lepsza byłaby z kurczakiem, jednak nie można mieć wszystkiego.  Składniki  4 gotowe placki tortilli  30 dag mięsa mielonego 2 cebule  1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo - majonezowy  4 łyżki ketchupu(...)łyżki majonezu  Sposób 1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy mięso mielone, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, całość smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę.  2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem.  3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy

Kuchenne aromaty
Jaskółcze gniazda 154

okazji zrobić, jednak to już inna historia... ja natomiast klopsy zrobiłam, za przypomnienie o nich dziękuję Pani Chmielewskiej, Wam pozostawiam zdjęcia i przepis... Składniki 50 dag mielonego mięsa kajzerka mleko sól pieprz majeranek  przyprawa do mięsa mielonego  6 jaj2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Sposób 5 jajek ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Do mielonego mięsa dodać pozostałe

Kuchenne aromaty
Papryka z kaszą gryczaną PYSZNA! 157

Powróciłam do papryki...wiem, wiem niedawno była... jednak ta jest lepsza. Faszerowana mięsem mielonym,  kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą mmm tyle dobrego w jednej papryczce. Muszę Wam powiedzieć że jest lepsza jeszcze z jednego powodu mianowicie poprzednia była pieczona w piekarniku, z kolei ta duszona w garnku pod przykryciem. Pierwsza wyszła sucha, dzisiejsza dokładnie taka jaka być powinna - rozpływająca się(...)ustach, soczysta i aromatyczna. Składniki 12 papryk (10 do nadziania, 2 do farszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej   1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek  Sos  3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść

Kuchenne aromaty
Grillowane kotlety wieprzowe 182

Grillowane kotlety wieprzowe z prażoną cebulką to moja propozycja na wykorzystanie mielonego mięsa. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone na oleju, czy smalcu, można je przygotować na grillu, wersja lżejsza, mniej kaloryczna. Inne pomysły na kotlety znajdziecie tutaj. , polecam też nasze sprawdzone przepisy z grilla . Jak zrobić Grillowane kotlety wieprzowe? Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki, 100 ml bulionu(...)łyżki prażonej cebulki, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku, odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej, Przygotowanie: Mięso mielone z łopatki dokładnie mieszamy z bulionem, doprawiamy pieprzem, majerankiem, prażoną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz ewentualnie doprawiamy solą, wszystkie składniki mieszamy. Formujemy z masy mięsnej 4 sporej wielkości kotlety. Rozgrzewamy na patelni grillowej odrobinę oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab zapiekany z marchewką i cebulą 147

większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić(...)wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło". Inspiracja: Violetowe Kucharzenie

Kto ugości moich gości?
Curry z pulpecikami i warzywami 176

sklepu! Może następnym razem? ;)  Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati.  Składniki: 300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczka sosu rybnego, 1/2 łyżeczka sosu sojowego, 1 jajko rozm. M 100 g groszku cukrowego(...)duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml, olej rzepakowy Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości

Plate of Joy
Pulpety mięsne w ostrym sosie śmietanowym 318

SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula listek laurowy ziarenka pieprzu 100 ml śmietany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół

zielonacukinka
Kurczak czosnkowy pieczony w rękawie 167

Składniki: 4 podudzia z kurczaka 4 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. 2. Czosnek obrać i zmiażdżyć. 3. Kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 4. Mięso przełożyć do rękawa, piec 60 minut w 200 st. C. Pod koniec pieczenia rękaw można rozerwać, by mięso się zrumieniło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami 710

pieczeniami bywa. Za tym by ją przygotować przemawiają także względy ekonomiczne. Kilogramowy kawałek takiej domowej pieczeni to koszt 11zł a za tę cenę możemy kupić co najwyżej mielonkę z mięsem oddzielonym mechanicznie, przy czym nie wystarczy nam nawet na kilogram. ;-)  1kg mięsa mielonego 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 dużego selera 1 pęczek zielonej pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)sól, pieprz, gyros, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zieloną pietruszkę siekamy. 2. Starte warzywa łączymy z mięsem mielonym, czosnkiem i przyprawami. Mieszamy do połączenia składników

Szefowa kuchni
Maślany kurczak z cebulową nutą 164

Kurczak smażony na maśle to jeden z najpiękniejszych wynalazków kucharzy. Delikatne mięso pełne smaku, niezwykle soczyste i wprost uzależniające. Mniam. Do tego chlebek pita lub naan oraz surówka coleslaw i jestem w niebie. Potrzebne nam: - 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) - opakowanie zupy cebulowej w proszku - olej rzepakowy - sól - pieprz - kostka masła Przygotowanie: Zupkę cebulową wymieszać z 3 łyżkami oleju, solą(...)rozgrzać trochę masła i smażyć na nim kotleciki z kurczaka przez 3-4 minuty z każdej strony. Przez cały czas smażenia dodawać po trochu masła i polewać nim wierzch mięsa. Dzięki takiej maślanej kąpieli mięso będzie niezwykle soczyste i smaczne

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak czosnkowy pieczony w rękawie 159

Składniki: 4 podudzia z kurczaka 4 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. 2. Czosnek obrać i zmiażdżyć. 3. Kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 4. Mięso przełożyć do rękawa, piec 60 minut w 200 st. C. Pod koniec pieczenia rękaw można rozerwać, by mięso się zrumieniło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania