mięso - 63110 przepisów (strona:884/4208)

KURCZAK Z ORZECHAMI NA OSTRO 324

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g *świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną

Ostra na Słodko
Smarowidło babuni 4160

białe cebule Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca Majeranek, lubczyk, ostra papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy(...)maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym

Pyry na Gaz
Faszerowany bakłażan 320

przepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość(...)pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut. Pokrojoną cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na maśle aż do zeszklenia. Dodać mięso i smażyć aż mięso przestanie być surowe. Dodać tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ, posiekać

Konrad Gotuje
Sakiewki z mięsem mielonym 300

opakowanie ciasta filo 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w kawałkach pół średniej czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kukukurydzy z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła świeża bazylia sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Na drugiej łyżce masła(...)podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę do uzyskania miękkości. Na pozostałym maśle podsmażyć mięso. Pomidory zagrzać, odparować nadmiar wody. Dodać mięso, paprykę, cebulę i czosnek. Gotować ok. 5 min. Dodać kukurydzę. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekaną świeżą bazylią. W razie potrzeby farsz zagęścić mąką ziemniaczaną. Płaty ciasta smarować z obu stron oliwą z oliwek, składać 2 razy. Na środku

Konrad Gotuje
PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM 357

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam pieczarkami oraz ryżem, a sos aromatycznymi warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek(...)śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy

Walijskie Pichcenie
Rolada z pieczarkami. 2328

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie prostokąta(...)dodać do pieczarek bułkę tartą i wyłożyć na masę mięsną. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa. Podawać pokrojoną w plastry

O kuchni z uczuciem
CHILLI DOGS – GTA SAN ANDREAS 258

łyżeczkę kuminu mielonego i ok. 1 łyżeczkę mielonego chili (mogą być też płatki lub świeża papryczka, dodajce tyle, ile lubicie). Podsmażamy przyprawy przez ok. 2 minuty, często mieszając. 3. MIĘSO MIELONE (15 min): Dodajemy je na patelnię, przyprawiamy odrobiną pieprzu mielonego, oregano oraz sosem worcester i smażymy na dużym ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i od czasu do czasu mieszając(...)Kiedy będzie już ładnie zarumienione, doprawiamy je solą i mieszamy. 4. KONCENTRAT POMIDOROWY (2 min) Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, i mieszając co jakiś czas, podsmażamy chwilę na dużym ogniu. 5. POMIDORY (15 min) Na patelnię wrzucamy pomidory z puszki lub 2 małe świeże sztuki (obrane i pokrojone w kostkę). Mieszamy i dusimy całość do momentu, aż pomidory rozpadną się

Nerds Kitchen
Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym 2003

Pamiętacie przepis na faszerowane papryki ( klik ) , który testowałam dla sieci Intermarche? Kupiłam wtedy trochę za dużo papryki i mielonego mięsa. Zostało też trochę kaszki kuskus. A ponieważ przy okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym(...)udział. Zachęcam, bo nagrody świetne :)  Do wygrania aż 200 bonów, każdy wartości 300 zł! składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne pęczek pietruszki, posiekanej szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki

Stare Gary
Karkówka pod leśnymi grzybami 167

WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata na złoto z obu stron. Grzyby(...)masło klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana w piórka cebulę. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a grzyby odparują wodę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso serwujemy z dodatkiem grzybowo-cebulowej pierzynki

Pyry na Gaz
Pieczeń rzymska z soczewicą 167

nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna.   Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia sól, czarny pieprz(...)gałka muszkatołowa, tymianek, oregano łyżka oliwy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką

Pyry na Gaz
Gołąbki 174

sama mam kundelka który sam się do mnie zaprosił i już pozostał.. na imię ma Korek ;-)  A teraz na temat czyli o gołąbkach :)   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 szklanka ryżu  2 jajka sól, pieprz do smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko(...)minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku ok. 1- 2 minuty, tak żeby liść zmiękł, i łatwo było go zawijać. Na wyparzony liść nakładać po jednej czubatej łyżce farszu

Na słodko lub wytrawnie
Bigos 166

bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić(...)drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin.  Pod koniec gotowania dodać pomidory i pogotować wszystko ok. 5 minut. Mięso można wyjąć

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety mielone 163

Uwielbiam kotlety mielone . Mogłabym je jeść bez przerwy. Składniki na 20 kotletów : ½ kg mięsa wieprzowego: karkówka, biodrówka 2 bułki 1 jajko majeranek 2 cebule majeranek, pieprz, sól ½ szklanki bułki tartej Sposób wykonania: Bułki namoczyć i odsączyć na sitku i zmielić razem z mięsem  dwa razy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać jedno duże jajko

Na słodko lub wytrawnie
Lasagne bolognese 209

ochoty. Ponieważ temperatura trochę spadła to i ja weszłam w szybsze obroty i postanowiłam zrobić na obiad lasagne bolognese. Przepis 4 porcje. Składniki na farsz mięsny: 600 g mięsa wieprzowego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek gotowego sosu bolognese. łyżka oleju 2 cebule pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę 3 listki drobno pokrojonej bazylii(...)łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 200 g sera żółtego startego płaty lasagne Sposób wykonania farszu mięsnego: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już

Na słodko lub wytrawnie
Zupa misz-masz z nutką orientu 183

rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy.  Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz(...)warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania