mięso - 63110 przepisów (strona:888/4208)

Karkówka w marynacie z pietruszki i czosnku 211

robiłam karkówkę wieprzową w ostrej marynacie. Wyszła znakomicie. Kotlety w marynacie z czosnku i pietruszki też są świetne  - miękkie, kruche i bardzo smaczne. To zasługa dobrej jakości mięsa i smacznej marynaty. Smażyłam na patelni grillowej, ale sądzę, że to również dobra propozycja na tradycyjny grill. Polecam! składniki1 kg karkówkimarynatapęczek pietruszki4 ząbki czosnkusólpieprz4 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieSkładniki(...)marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7 szt.. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron marynatą , ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo na całą noc. Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni

Stare Gary
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 205

pisałam, że nie jestem miłośniczką kurczaków. Jeżeli je przygotowuję, staram się kupować takie, które podobno są troszeczkę lepiej hodowane, przez co ich smak chociaż trochę przypomina smak kurzego mięsa, jakie pamiętam z dawnych lat ( nie mam tu na myśli kurczaków karmionych chyba mączka rybną , te zniechęciły mnie do kurzego mięsa na lat kilka a może nawet kilkanaście)  Wolnowar okazał(...)się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam!Oryginalny przepis  tutajskładniki8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki  cebuli suszonej - roztarta w moździerzu4 ząbki

Stare Gary
Kolorowy schab duszony 150

Jako, że od kilku dni zajadamy się warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami.Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula(...)oliwie z dwóch stron (po 3 minuty z każdej ze stron), odłożyć.Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dolać oliwy) wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić.Dodać mięso wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i obiema paprykami, chwilę poddusić i zalać bulionem.Kiedy bulion zacznie wrzeć, wrzucić przyprawy i całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (u mnie około

Kraina Miodem Płynąca
Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach 190

Piekarnik rozgrzej do 200 st.C.Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy.Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy.Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor.Dodaj przecier pomidorowy, Całość dopraw do smaku przyprawami.Teraz zrób sos beszamelowyW garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj.Następnie bardzo powoli wlewaj(...)muszkatołową, solą i pieprzem.Makaron układaj w dwóch warstwach w naczyniu żaroodpornym.Najpierw na dno naczynia wlej 4-5 łyżki sosu beszamelowego i włóż połowę makaronu.Przykryj go połową sosu z mięsem i połową pozostałego makaronu.Polej resztą sosu z mięsem, a na wierzch sosem beszamelowym.Wierzchnią warstwę posyp serem.Zapiekaj w piekarniku około 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.SMACZNEGO

Kredowe Menu
Kotlety mielone z cukinią i serem feta duszone z pomidorami 212

Mięso mielone przekładamy do miski.Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę.Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa.Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem.Dobrze wyrabiamy masę mięsną.Cukinie i ser feta pokrój w kostkę.Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Uformuj małe okrągłe kotleciki.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki.Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.Posiekaną cebulę

Kredowe Menu
Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 216

schabu2 cebule2 łyżki mąki1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegopieprzsól zioła prowansalskie1/2 litra bulionuolej do smażenia Wykonanie:Plastry schabu opłukać i osuszyć. Każdy przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać pieprzem i oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzany tłuszczu z obu stron i przełożyć do rondelka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ziele angielskie, zioła prowansalskie(...)liść laurowy. Gdy cebula będzie już złota dodać pozostałą mąkę i przesmażyć razem. Następnie cebulę zalać bulionem i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku, dodać mięso i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie były to pieczone ziemniaki. Przepis znajdziecie TUTAJ

Pasja Smaku
Schab suszony w piekarniku 316

papryki słodkiejsól czosnkowa do posypywania papryka wędzona do posypywania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony.  Mięso układamy w formie keksówce, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Każdego dnia np. rano, wylewamy wodę która zebrała się w formie, oraz posypujemy mięso z każdej(...)czosnkową i papryką wędzoną.   Ostatniego dnia wyjmujemy schab i układamy na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Pod rusztem kładziemy inną blachę do której będzie ściekał sok z mięsa. Suszymy schab przez 1 godz.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni, włączamy termoobieg i suszymy schab 4 godziny. Obsuszony schab obwiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy

kulinarnyswiatdomi
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 166

smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…Gołąbki – składniki:duża główka kapusty włoskiejok. 750g mięsa mielonego2 jajkapół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków)majeranek, sól, pieprzSos:2 puszki pomidorów (zmiksowane)1-2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz(...)wprawy) zanurzam na chwilkę w wodzie – powinny zrobić się elastyczne. Wyjmuję liście i przepłukuję w miseczce z zimną wodą. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekła.W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek.Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe

UgotujmyTo.pl
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 361

mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne(...)przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty

Świat Domowej Kuchni
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 227

mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa kajzerka 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 3-4 łyżki oleju 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki masła  30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30%  biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas(...)namoczyć. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 484

kuchni – dodaję ją rano do musli … w ciągu dnia podjadam … a od czasu do czasu gości jako dodatek do mięs.Dziś mam dla Was przepis na mięso z dodatkiem sosu żurawinowego.Grillowana pierś z kurczaka w połączeniu ze słodko – kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość , która zachwyci nie tylko wielbicieli nietypowych smaków!SKŁADNIKI- filet z kurczaka(...)żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju. Układamy

Ostra na Słodko
Warkocz z kurczaka ze szpinakiem 238

szpinak ( u mnie mrożony ) – 300 g- czosnek – 2 ząbki- masło – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- gałka muszkatałowa – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy. Kroimy w jak najdłuższe , cienkie paski ‚ ala sznurówki ;) Bierzemy 3 paski równej ( mniej więcej ) wielkości. Spinamy na końcu długą wykałaczką. Pleciemy delikatnie! warkocz. Zakończenie również spinamy lub związujemy nicią(...)jogurtu , soli , pieprzu , chilli i sosu sojowego robimy marynatę. Obtaczamy w niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Układamy warkocze i smażymy po kilka minut z każdej strony. Musimy smażyć na bardzo małym ogniu , tak by mięso doszło w środku , a nie było surowe. Na patelni roztapiamy masło

Ostra na Słodko
Kalarepki faszerowane mięsem i warzywami 117

godziny.Mięso fajnie doprawione … kukurydza … ostra papryczka piri – piri i dodatek aromatycznych przypraw sprawią , że każdy poczęstuje się z ogromną przyjemnością! SKŁADNIKI:- kalarepa – 2 szt- mięso mielone – 200 g- pomidor – 1 szt- kukurydza – 100 g- piri – piri – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 szt- kolendra – 1 szczypta(...)pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kalarepy oczyszczamy , ścinamy kapelusz i wydrążamy wnętrze.Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy posiekany czosnek i papryczkę.Mięso doprawiamy do smaku kolendrą , solą i pieprzem.Dodajemy do smażonej cebulki razem z pokrojonym pomidorem i koncentratem.Smażymy na wolnym ogniu mieszając , by się nie przypaliło przez ok. 15 minut.Pod koniec

Ostra na Słodko
Cukinia faszerowana po meksykańsku 339

Lubicie cukinię?Najczęściej przyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie faszerujemy.Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim.Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!Spróbujecie?              SKŁADNIKI:( 4 porcje )- cukinia – 2 szt- mięso mielone(...)ząbek- ser cheddar – 100 g- sól , pieprz , chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 164

furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu!Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy!  SKŁADNIKI:MIĘSO:- filet z kurczaka – 2 x 150 g-sos sojowy ciemny – 1 łyżka- olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki- miód – 2 łyżki- czosnek – 1 ząbek- chili(...)sól – 1 łyżeczka- papryka – 1 szczypta- mąka – 30 g- jajko – 1 szt- bułka tarta – 50 g- olej Kujawski bazyliowy – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania