Składniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo mięsa używam 2 łyżki octu, 3 ząbki czosnku i po łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy i rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w mięso. Na następny dzień mięso trzeba opłukać i pokroić(...)kostkę ok.3 cm odkładając zbyt tluste kawałki. Karkowka jest tłustym mięsem więc obsmażam ją na wodzie a nie na oleju. Wlewam wodę na patelnię, doprowadzam do wrzenia i wrzucam mięso. Wodę po obsmażaniu można wylać a patelnię uzupełnić świeżą zimną wodą. Kiedy znów zabraknie wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż
prawdziwe jedzeniektóre rosną w skrzynkach na balkonie. Wysiałam je z nasion, jaka to frajda patrzeć jak rosną. Lubczyk ma charakterystyczny smak Maggi, który ostatnio wykorzystałam w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Tym razem ten farsz to sama natura. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i lubczykiem, całość doprawiłam jedynie solą i pieprzem. Aby się zbytnio(...)namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę 500 g mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMini kebaby z mielonego mięsa, czy to wołowego, czy wieprzowego bardzo często przygotowuję. Grillowane na patyczkach mini kebaby są bardzo poręczne. Do mięsa można dodać dowolne dodatki, tym razem proponuję dodać świeży tymianek, cebulę dymkę i sos chili Winiary, który zastąpi tradycyjne przyprawy. Mini kebaby to również doskonała propozycja na letni sezon grillowy. Mięso takiego kebaba jest soczyste, lekko pikantne(...)piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Można podać je z ryżem , oraz z dodatkiem sałatki. Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (4 porcje- 8 sztuk ) 500 g mięsa ( u mnie szynka wieprzowa ) - 4 łyżki sosu chili Winiary - świeży tymianek ( 1 łyżka listków) 3 łyżki bułki tartej - 2 szt. cebula dymka - sól morska - 50 ml wody gazowanej - olej rzepakowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsteków i potraw z grilla. Jest to mieszanka naturalnych przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego, w tym wypadku do schabu i żeberek. Mięso zamarynowane najpierw stało sobie jakąś godzinę w lodówce, a potem zostało grillowane, mięso było aromatyczne, bardzo kruche, pyszne. Generalnie nie używam(...)gotowych przypraw do mięsa grillowanego, ale to jest w warunkach domowych, na wyjeździe najlepsze są gotowe mieszanki. Do mięsa podałam grillowy rarytas z czosnkiem od ETERNO (to taka mieszanka owoców i warzyw w delikatnej octowej marynacie), znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli(...)kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy ostrą musztardą, układamy przy jednym brzegu słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany bardzo dokładnie i spinamy wykałaczką. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGulasz paprykowy to pierwsze danie, które przygotowałam w Slowcooker ( wolnowar ) który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem redcoon.pl . Oprócz mięsa wieprzowego i cebuli wykorzystałam ostrą i słodką wędzoną paprykę. Piotrek lubi golonkę, wolnowar do golonki duszonej w piwie będzie idealny, ale Piotrek musi jeszcze na nią poczekać, najpierw musimy przetworzyć wszystko co było kupione z myślą o Świętach. Dostałam(...)wieprzowej łopatki 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka ostrej czerwonej papryki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Mięso doprawiajmy wszystkimi przyprawami. obtaczamy dokładnie w mące pszennej i podsmażamy na złotych kolor na 2 łyżkach oleju. Następnie podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W praktyce okazało się, że "odchudzenie" tej potrawy to banał. Co więc zrobiłem? Po pierwsze mięso - wybrałem to indycze, oczywiście mielone. Polecam mielić samemu, gdyż unikniemy wielu niepotrzebnych składników. Poza tym gotowe mięso mielone indycze dostępne w marketach zawiera ok. 142 kcal w 100g. Natomiast 100g mięsa zmielonego(...)może się bez nich obejść to można użyć siemienia lnianego lub innych podobnych. Tłuszcz do smażenia jest całkowicie zbędny - można użyć do tego wody (tak jak w przypadku mięsa do spaghetti w poprzednim przepisie: http://chwila-dla-zdrowia.blogspot.com/2014/08/dietetyczne-spaghetti-z-mozzarella-400.html) To teraz już konkrety. Porcję mięsa (zależy od Ciebie - ja przykładowo wezmę 500g) należy doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz
All My Fit Lifenajsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała obróbka termiczna zaś powoduje, że mięso wręcz rozpływa się w ustach. Do przygotowania Boeuf Bourguignon(...)pozostałym winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść mięsu i warzywom do temparatury pokojowej. W międzyczasie kroimy boczek w paseczki lub kostkę i bez masła lub oliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu. Mięso oraz warzywa odcedzamy
W mojej holenderskiej kuchniblogu Kasi. Już nie raz przekonałam się, że jej przepisy trafiają w moje gusta smakowe, dlatego i tym razem postanowiłam przygotować kawarmę. Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam. Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego(...)marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾ szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki 4,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki pieprzu – do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić w małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę
Fabryka pomysłówDzisiaj postanowiłam przete stowac tytułowe naczynie "Tagin", jest ono używane w kuchni Marokańskiej, mięso które powinno w nim się przyrządzać, to jagnięcina lub baranina. Mięsa przygotowane w tym naczyniu są bardzo soczyste, zatrzymany jest w nich cały aromat i właściwości. Naczynie działa w ten sposób, że para która wytwarza się podczas pieczenia, nie ulatnia się, tylko(...)schabu. Można zadać pytanie "dlaczego po Polsku..." skoro służy do przygotowywania mięs w różnych postaciach, więc odpowiadam, w kuchni Marokańskiej jak i Arabskiej nie używa się mięsa pochodzącego od świni. Wszystkie inne mięsiwa, jak najbardziej tak. A, że ja nie mogłam się doczekać efektów które czyni ten o to garnek, użyłam schabu ponieważ tylko
Zainspiruj się kuchniąFaszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną
Poezja smakuklamrę dociskową ze sprężyną, jak również receptury prasowanek.Wymiary praski : 10,0 cm wysokości x 15,5 cm szerokości x 14,5 cm długości. Do szynkowaru możemy wkładać mięso bez żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością. Na pierwszy "ogień" poszła w ruch golonka...akurat miałam robić(...)nią... Jakiś czas temu sąsiadka użyczyła mi na jakiś czas swój szynkowar..tamten był inny..i szczerze mówiąc nie byłam za bardzo z niego zadowolona..miałam problemy z wyciąganiem mięsa..a ten szynkowar [ już po pierwszym teście]mogę powiedzieć, że spełnił moje oczekiwania...Aby wyjąć mięso wystarczy szynkowar o dwrócić do góry dnem i polać przez chwilkę dno gorącą wodą
Moje domowe kucharzeniedomowe wyroby...tym razem zapraszam na pyszną drobiowo- wieprzową mielonkę z dodatkiem Rozkosznej przyprawy zrobionej w szynkowarze Duet ..Mięsko jest pyszne...pachnące przyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z łopatki 2 łyżeczki(...)soli peklującej przyprawa Rozkoszna 2-3 łyżeczki żelatyny Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam w kostkę, a potem przez chwilę użyłam robota z końcówkami -nożami] i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do szynkowara i zamknąć , a następnie wstawić lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką
Moje domowe kucharzenieDomowa mielonka ...dużo lepsza niż ze sklepu.....oczywiście zrobiona w szynkowarze ..i z dodatkiem przyprawy Kebabczeta , którą można kupić tutaj. .. mięso mielone 2 łyżeczki soli peklującej 2-3 łyżeczki żelatyny przyprawa Kebabczeta około 50 ml wody Do mięsa dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Wyrobione mięso przełożyć(...)wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzenieKolejny pyszne mięsko przygotowane w szynkowarze..Pomysł na szynkę z plastrów podpatrzyłam u Danusi ..przepis cytuję z jej pysznego bloga..ja co prawda zwiększyłam ilość mięsa i przypraw..bo mój szynkowar jest ciut większy.. 1 kg chudego mięsa od szynki wieprzowej 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej(...)płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego [ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam] 1 łyżka przyprawy Kuchta 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy,łącznie z przetartym czosnkiem wsypać do 1/2 szklanki wody wymieszać
Moje domowe kucharzenie