mięso - 63110 przepisów (strona:894/4208)

Roladki z udek kurczaka 241

nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) - -ok 12 sztuk.. My swoje wyfiletujemy sami. Musimy też przygotować: -0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego -4 marchewki -2 jajka -2 suche bułki -cebulę -przyprawy -olej    Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią i tłuczemy.    Rozbite posypujemy przyprawą(...)przypraw barbecue.    Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu.    Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisek

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 150

Mało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs    Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.    Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę(...)dodajemy do mięsa. Przyprawiamy do smaku warzywkiem i przyprawą barbecue. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki.    Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy je z patelni.    Na patelnię wsypujemy warzywa. Delikatnie posypujemy warzywkiem i delikatem do mięs. Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.    Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody

Maminek kulinarny
Kapuściany przekładaniec 204

karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy    Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów a resztę kroimy w słupki.    Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Mięso przyprawiamy delikatem(...)mięs, kapustę ewentualnie pieprzem ziołowym.    W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: -kapusta -prażona cebulka -ziemniaki -mięso -kapusta -prażona cebulka -ziemniaki -kapusta -prażona cebulka -plastry boczku -ziemniaki -słupki boczku (uwaga-naczynia niczym nie smarujemy)    Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 90 minut.    Po tym czasie zmniejszamy

Maminek kulinarny
Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa 162

Pieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej    Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)żelatynowego.    Na desce układamy skórki z kurczaka.    Na nich układamy plastry karkówki.    Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym.    Na karkówce układamy mięso z udek kurczaka i smarujemy żelatyną.    Jeszcze jedna warstwa karkówki i mięsa z udek kurczaka a na końcu skórki z kurczaka.    Wszystko związujemy dratwą lub sznurkiem

Maminek kulinarny
Golonka gotowana 233

ząbki pokrojonego drobno czosnku -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno ) Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych. Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.    Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny.    Po tym czasie mięso wyciągamy(...)ugotowaniu wyjmujemy z wody na talerz.    Przykrywamy drugim talerzem, dociskamy i obciążamy np. garnkiem z wodą. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie zdejmujemy obciążenie a mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.    Zdejmujemy gazę i sznurki i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie cebulowym 272

piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100 ml słodkiej śmietany  -5 dkg żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia    Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.    Ser tarkujemy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną.    Na niewielkiej ilości(...)wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks.     Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.    Na drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia.    Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy posypać szczypiorkiem.   Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 172

pieprz    Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków,  pieprzu  ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.    Gotujemy do miękkości mięsa.    W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.    Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy. Czerstwe bułki moczymy i odciskamy. Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek(...)patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue. Chwilę smażymy.    Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso. Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.    Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Dokładnie uciskamy

Maminek kulinarny
Szynka pieczona 251

drobną kostkę. Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.    Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie  i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Szynkę warto kilka razy obrócić.     Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.    Szynka jest gotowa.    Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 201

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Składniki: -4 czerwone lub żółte papryki -10-15 dkg ryżu -1/2 kg mielonego mięsa -2 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej    Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju.    Podsmażone(...)mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne.     Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut.    Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego

Maminek kulinarny
Dietetyczna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z serową niespodzianką - polpettone di pollo con ripieno di formaggio 265

papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół) szczyptę rozmarynu sól 30 g sera żółtego papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyjąć ząbek czosnku i papryczke ( mięso zdążyło już wchłonąć ich aromat ) Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Połowę mięsa umieścić w foremce, ułożyć na nim ser pokrojony 2 cm paski, dodać resztę mięsa poczym wygładzić przy pomocy

zielonacukinka
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 195

mielonego mięsa wołowego                   - 400 ml jogurtu greckiego - 2 małe cebule lub 1 duża(...)kolendry - 2 łyżki oleju Przygotowanie:  Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, tak by mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem

W poszukiwaniu inspiracji
Spaghetti z klopsikami po włosku 310

Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti.Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu.Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit!Składniki:Klopski:800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duże jajo lub 2 małe;3 czubate łyżki bułki tartej;1 ząbek czosnku;2 płaskie łyżki suszonego oregano;3 łyżki startego parmezanu;Sól(...)oliwy z oliwek;150 ml mleka;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz.Dodatkowo:500 g makaronu spaghetti;5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;Kilka listków bazylii.Sposób przygotowania:Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę

Gospodyni Miejska
Udka pieczone w piwie i miodzie 301

Ciebie ! Składniki: * 4 całe udka * 700 ml jasnego piwa * 3 łyżki miodu * 1 łyżka cukru trzcinowego * 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego * 1,5 łyżeczki soli *zioła prowansalskie Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Blachę

kolorowotorcikowo
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami z parowaru 361

talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok. Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy. Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi(...)kurczaka i włączamy go na 20 minut. Makaron w tym czasie wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, tagliatelle zalewamy wrzątkiem i wstawiamy do parowaru. Pieczarki, pomidorki i posiekaną szalotkę też wstawiamy na kolejnym poziomie, możemy na tacce aluminiowej, albo w pojemniku do żywności.   Po skończeniu parowania, wyjmujemy przez ściereczkę pojemnik z makaronem. Resztę

Parowar Faceta
Schab z cebulką 235

zamknąć pory a następnie odtawiamy je, by ostygło. Wszyskie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka foliowego. Zimny schab wkładmay do woreczka z marynatą, wcieramy ją w mięso i ostawiamy na około 2 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą oraz tłuszczem, na którym podsmażaliśmy mięso. Obkładamy je pokrojonym czosnkiem oraz pokrojoną w piórka cebulą

Zainspirowana w kuchni