pasztet - najlepszy robi moja Mama, ja tylko próbuję ją naśladować i na mięsko do kanapek - jako alternatywa dla "sklepowej wędliny". Mam takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka(...)muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 - 190 stopniach przez godzinę. Ponieważ w naszym
MiksturownikZapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka(...)łyżeczki pieprz mielony 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki sól jajka 2 szt kasza manna 2 łyżki Przygotowanie: Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem
Ala piecze i gotujesmakiem.. Soczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól(...)pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu balsamicznego szczypta płatków chilli Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się jak największej ilości ścięgien i podwięzin, kolejno kroimy w dość regularną kostke i każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dość regularne
Symfonia Smakówsię zarówno kulinarne tradycje gauchos - południowoamerykańskich pasterzy bydła, jak i silnych naleciałości z czasów przybyłych tu kolonizatorów, a potem emigrantów, którzy osiedlali się tu w różnych epokach. Mięsa. Jest to mieszanka bez wątpienia intrygująca, suta i bogata. Na stole dominuje oczywiście wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się(...)stołach pojawia się lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze. Urugwajczycy jedzą bardzo duże ilości mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco , czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany z kolorową
W kuchni Karmel-itkiMoje poszukiwania odnośnie przepisu na mięso mielone zakończyło sie pomyślnie :) Cała nasza rodzinka miała dosyc kotletów mielonych i pulpecików i oto jest zapiekanka z mięsem mielonym :) autorstwa p.Roberta Wożniaka Składniki na 6-8 porcji * 1 kg ziemniaków * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki * 3 jajka(...)twardo w osolonej wodzie a następnie obrac i pokroic w plasterki. Cebule i czosnek starannie obrac, po czym drobno pokroic i podsmazyc na oliwie.Kiedy cebula sie zeszkli , dodac mięso mielone.Całosc lekko podsmażyc , mieszając. Nastepnie dołozyc osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawic solą, pieprzem i słodka papryką.Dusic na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Naczynie żaroodporne
Słodkości i nie tylkopyszną, soczystą, rozpływającą się w ustach, aromatyczną szynkę. Jeśli ktoś spróbuje jej chociaż raz, od razu się zakocha !:) Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu i trochę zmodyfikowany. Składniki: Mięso: 0,5kg szynki (ewentualnie karkówki) 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka(...)łyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżeczka soli kostka rosołowa 3 łyżki octu balsamicznego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego Dodatkowo: 0,5 kg małych pieczarek Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy
Czerwona Porzeczkapory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka(...)ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g pieczarek cebula przyprawa do mięsa mielonego papryka słodka, papryka ostra pieprz ziołowy bazylia oregano ser żółty starty na tarce Wykonanie: Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło
Czerwona Porzeczkaprzepisów na sałatki, jedną z bardziej znanych i lubianych jest sałatka hawajska z kurczakiem. Robiłam ją też już kilkukrotnie i miałam zrobić po raz kolejny, ale tym razem zamieniłam mięso z kurczaka na paluszki krabowe. Powstała sałatka hawajska z surimi . Różni się ona trochę od tej z kurczakiem, ale też jest smaczna. Moja sałatka hawajska z surimi(...)surimi, podobnie jak makaron z zupek chińskich, mają tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Surimi to paluszki, które nie mają wiele wspólnego z krabami, ponieważ jest to głównie białe mięso z ryb doprawione odpowiednim aromatem. Dlatego warto szukać paluszków z większą zawartością tego mięsa. Oczywiście, jeżeli korzystacie z surimi mrożonych to wcześniej należy je rozmrozić. Sałatka hawajska z surimi
Danka PichciRalfWhopperBurger ostatnia część pojedynku z Burgerem z Plakatu, ale bez Plakatu. Zanim przejdziemy do mojej wersji, krótka historia Whoppera Vegan w Burger King: Mięsny smak bez mięsa. Burger King, znana sieć restauracji fast food, przez wiele lat słynęła z charakterystycznego smaku swojego Whoppera. To klasyczne danie, które cieszyło się ogromną popularnością wśród miłośników fast foodu. Jednak rosnąca świadomość dotycząca zdrowia(...)całym świecie. Pierwsza wersja Whoppera Vegan została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w 2020 roku, a od tamtej pory zdobyła popularność na całym świecie. To danie jest całkowicie pozbawione mięsa, co stanowi duży krok w kierunku bardziej zrównoważonej i etycznej diety. Rodzaje Whoppera Vegan Whopper Vegan Burger King oferuje różne warianty tego popularnego dania, aby zaspokoić różnorodne gusta i preferencje konsumentów
RafalCookRalfDobleBurger Historia tego burgera sięga 2008 roku, kiedy pojawił się na rynku i zdobył ogromną popularność dzięki niezwykłemu smakowi oraz jakości składników. W składzie znajduje się soczyste mięso wieprzowo-wołowe, ser cheddar, sos BBQ, świeże warzywa i chrupiąca bułka. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego cheeseburgera, oferowana w różnych rozmiarach, aby zaspokoić wszelkie apetyty. RalfDobleBurger A teraz najlepsze — postanowiłem spróbować(...)również stosować ten sos do innych burgerów lub sałatek, aby dodać im wyjątkowego smaku. Reszta składników: -Bułka -Ser Cheddar -Ogórek konserwowy Przygotowanie RalfDobleBurger: 1. Kotlety usmaż, tak jak lubisz. Mięso wybierz jak najlepszej jakości. 2. Bułki podpiecz w tosterze lub na grillu. 3. Nałóż sos na spód bułki, połóż kotleta, dwa plastry sera, ponownie kotleta, ponownie dwa plasterki sera
RafalCookokreślony kształt przestrzenny, który determinuje ich funkcje. Pod wpływem soli białka zmieniają swój kształt i tracą swoje właściwości. To nazywa się denaturacją białek. Denaturacja białek ma miejsce podczas gotowania mięsa, jajek czy sera. Na przykład, gdy gotujemy jajko, białko jaja zmienia się z przezroczystego i płynnego w białe i twarde. To dlatego, że sól i temperatura powodują, że białka jaja(...)skręcają się i łączą ze sobą, tworząc sieć. Podobnie, gdy solimy mięso, sól wnika w jego strukturę i denaturuje białka mięśniowe. To sprawia, że mięso staje się bardziej miękkie i soczyste. Jak działa ocet? Ocet to roztwór kwasu octowego w wodzie. Kwas octowy powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej i octowej cukrów zawartych w owocach, warzywach lub zbożach. Ocet ma wiele
ProstePesto.plpotrawy z półwyspu iberyjskiego, które trzeba znać , są kraby. Te owoce morza znane z hiszpańskich restauracji uchodzą za źródło witaminy B12, witaminy C, a także potasu czy magnezu . Mięso z kraba często podaje się z chlebem i cytryną, bez szczególnych dodatków. Może ono być ugotowane w wodzie lub na parze. Warto wspomnieć jednak, że kraby jako skorupiaki, mogą przysporzyć(...)nieco problemu podczas wydobywania z nich samego mięsa. Właśnie dlatego w wielu restauracjach hiszpańskich można spotkać specjalne akcesoria pomagające w oporządzaniu mięsa. Utensylia, takie jak szczypce, dwuzębny nóż czy specjalna szpatułka mogą być bardzo pomocne podczas oddzielania kleszczy i nóg od tułowia oraz przy otwieraniu samego pancerza. Ostrygi dla miłośników kuchni hiszpańskiej Jednym z bardziej ekskluzywnych, a zarazem intrygujących owoców
kruche babeczkizłoty kolor. Cebulę odstaw i na tej samej patelni smaż przez 3-4 minuty pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Ziemniaki, twaróg wędzony i cebulę zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dodaj kiełbasę, pieprz i sól do smaku. Całość wyrabiaj ręką przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą(...)farszem – ruskie się przy nich chowają! Zobacz inne przepisy na pierogi: Pierogi z kapustą i grzybami – sprawdzony przepis Pieczone pierogi ruskie – pyszna potrawa na każdą okazję Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne! Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe Pierogi ruskie – tradycyjny, domowy przepis Artykuł Pierogi swojskie z pysznym farszem – ruskie się przy nich chowają! pochodzi
e-PrzepisyKulinarnekilku wieków wstecz. Pierwotnie przygotowywano je jako sposób na wykorzystanie starszych, mniej mięsistych kogutów, które były trudne do przyrządzenia w inny sposób. Długie duszenie w czerwonym winie sprawiało, że mięso stawało się miękkie i aromatyczne. Pochodzenie Coq au Vin Burgundia, znana ze swoich doskonałych win, była idealnym miejscem do rozwoju tego dania. Składniki takie jak czerwone wino, cebula, czosnek(...)bekonu, cebuli, czosnku, oleju roślinnego, soli, pieprzu, rozmarynu i czerwonego wina. Jednak możemy wyróżnić dwa główne rodzaje tego dania: 1. Coq au Vin tradycyjne: To klasyczna wersja, w której mięso jest duszone w czerwonym winie z dodatkiem warzyw, takich jak cebula, czosnek i pieczarki. Jest to danie o głębokim, intensywnym smaku. 2. Coq au Vin z kurczaka: W tej bardziej
RafalCook