rozwiązania i tak bardzo popularne są naleśniki ze szpinakiem lub porem i pieczarkami . Dzisiaj mam dla was przepis na naleśniki po meksykańsku. Nadzienie do nich jest zrobione z podsmażonego mięsa mielonego z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli. Naleśniki po nałożeniu na nie farszu i zawinięciu układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia(...)dodać odrobinę chili lub pieprzu cayenne, jeżeli lubimy bardziej pikantne smaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Naleśniki po meksykańsku: 5 naleśników 150 g żółtego tartego sera 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka (170 g) kukurydzy 1 puszka (170 g) czerwonej fasoli 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki
Danka Pichciłyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Sos: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pierogów kebabowych: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki(...)oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, przesunąć na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Na patelnię dodać pokrojone pieczarki, smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wymieszać i zdjąć z ognia. Przełożyć do miseczki, pozostawić do wystudzenia. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki wyjąć
Danka Pichciposypania Suche drożdże 10 gram Woda letnia 170 ml Sok z buraka 100 ml Cukier puder 50 gram Sól 1-2 łyżeczki Prażona cebula zmielona 100 gram Kotlet Mięso mielone wieprzowe 4oo gram Mięso mielone wołowe 500 gram Pasta Gochujang 2 – 3 łyżeczki Przyprawa Tajín Masło Cebula Czerwona cebula 4-5 sztuk Masło 25 gram Sos żurawinowy Żurawina mrożona(...)papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś 20-25 minut, aż bułki będę ładnie, delikatnie spieczone. Na koniec pozwól im przestygnąć. Kotlet Po pierwsze wymieszaj ze sobą mięsa wraz z pastą Gochujang i bardzo dobrze, ale naprawdę bardzo dobrze wymieszaj i ugnieć. Po drugie uformuj kotlety ważące jakieś 180-190 gram. Połóż na deskę lub talerzyk i schowaj
RafalCookDrobne nuggetsy z piersi kurczaka smażone w sezamowej panierce. Soczyste mięso opanierowane w mące, rozmąconym jajku i białym sezamie zamiast bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Sezam na ciepło zyskuje bardzo przyjemny aromat, z wyczuwalną nieco orzechową nutą. Nuggetsy po usmażeniu otoczone są chrupiącą, skarmelizowaną skorupką. Ten przepis koniecznie musisz znać, zaraz obok nuggetsów piecz onych w płatkach kukurydzianych . Takie kurczaczki(...)push({}); Sposób przygotowania: Filety z kurczaka oczyść z żyłek i ewentualnych kostek, po czym pokrój na niewielkie części. Każdą oprósz solą, pieprzem i słodką papryką, przyprawy wmasuj dłońmi w mięso. Przygotuj 3 naczynia do panierowania: do jednego nasyp mąkę, w drugim rozkłóć jajko z mlekiem, do trzeciego nasyp biały sezam (będzie potrzebna około 1 szklanka sezamu do opanierowania wszystkich nuggetsów
ProstePesto.plPomysł na te paszteciki, to moja kolejna propozycja w stylu zero waste. Od zawsze mam problem z przerobieniem mięsa i warzyw z rosołu, więc tym razem postanowiłam je spożytkować w ten sposób. Jeśli i Wy nie lubicie marnować jedzenia, to myślę że ta propozycja przypadnie Wam do gustu- tym bardziej że przy karnawale często szukacie przekąsek, które możecie zrobić wcześniej(...)płaska łyżka cukru 100ml oleju 60g jogurtu naturalnego 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli ok 600g mąki pszennej Farsz- waga podana jest już po gotowaniu: 200g obranego mięsa z rosołu 200g marchewki 50g pietruszki 30g selera (korzeń) 80g pora 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ubite białko Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła
Kuchnia w czekoladziekartce, a następnie na drugiej stronie lub osobnej kartce wypiszcie wszystkie produkty, których będziecie potrzebować do ich przygotowania. Warto od razu podzielić je na grupy, np. owoce i warzywa, mięsa i wędliny, nabiał itd. Ja zawsze korzystam z takiej listy na zakupach - o jej niewątpliwych zaletach pisałam już tutaj . Przed udaniem się na zakupy nie zapomnij przeprowadzić remanentu swojej(...)przechowywanie wszystkich zakupionych warzyw i owoców wykorzystajcie piwnicę, balkon (przy obecnych temperaturach macie tam drugą lodówkę 😉) lub po prostu szeroki parapet. Produkty z najkrótszym czasem przechowywania to świeże ryby, mięsa i wędliny. Jeśli ryb i mięsa nie zamierzacie zamrozić kupcie je na samym końcu, tuż przed wykorzystaniem ich do przygotowania zaplanowanych potraw. Nie wszystko na ostatnią chwilę Nie zostawiajcie wszystkich
Z notatnika dietetykaJeszcze jedna moja propozycja na wykorzystanie gotowanego mięsa. Składniki : 20 dag zmielonych, gotowanych ziemniaków 20 dag zmielonego mięsa ugotowanego- u mnie z rosołu duże jajko cebula sól, pieprz, ostra czerwona papryka-mielona tłuszcz do smażenia- u mnie smalec bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i mięso połączyć, dodać roztrzepane jajko- wymieszać dokładnie Pokrojoną cebulkę przesmażyć na smalcu i przestudzoną dodać do masy
Proste Potrawy