mięso - 63110 przepisów (strona:908/4208)

Gotuj jak szef kuchni. Praktyczne Porady 105

dobrymi planami! Odtwarzanie delikatnych ostrzy Noże są flagowymi naczyniami każdego dobrego kucharza i odgrywają kluczową rolę w prawidłowym przygotowaniu potrawy. Krojenie lub obieranie warzyw, podnoszenie filetów rybnych lub siekanie mięsa… Nie tylko każde ostrze może być użyte do dowolnego celu! Ideałem jest więc posiadanie w swojej kuchni bloku 5 noży do najbardziej klasycznych zastosowań. Wybierz modele(...)podziałką. Postępuj zgodnie z przepisem i sprawdź gotowanie w dokładnym zakresie za pomocą termometru kuchennego. Sonda z cyfrowym wyświetlaczem lub w formie łopatki jest niezbędnym sprzymierzeńcem dla udanego gotowania mięsa, temperatury czekolady, przy jednoczesnym poszanowaniu łańcucha chłodniczego. Niezbędny dla każdego szanującego się kucharza! Niezbędne akcesoria Wreszcie, kucharz amator lub pasjonat, czym byłaby twoja kuchnia bez prawdziwych naczyń kuchennych? Od rondla

ProstePesto.pl
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 101

pieprzem i słodką papryką. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Garnek ustaw na palniku, pod przykryciem podgrzewaj na większym ogniu przez 5 – 7 minut. Mięso powinno się przypiec i puścić sos – to zapewni ładny ciemny odcień i odpowiedni aromat sosu pieczeniowego. Po tym czasie kawałki mięsa przewróć na drugą stronę i także podsmażaj(...)minut. Zmniejsz płomień i odparuj nadmiar zgromadzonego płynu. Wlej połowę ilości wody podanej w przepisie, gotując doprowadź do jej odparowania. Przewróć mięso na drugą stronę i wlej pozostałą część wody. Gęstą śmietanę 18 % rozmieszaj dokładnie z mąką. Mieszankę przelej do sosu, zakłóć go i zagęść jego konsystencję. Na koniec przypraw jeszcze do smaku solą i mielonym pieprzem. KLUSKI ŚLĄSKIE Ziemniaki

ProstePesto.pl
Delikatny rosół z perliczki. 122

mały kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku suszona włoszczyzna do rosołu ( ekologiczna) 1 łyżka  Makaron do podania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Cebulę przecinamy na pół i chwile opalamy na gazie, następnie wrzucamy do rosołu. Wrzucamy liście laurowe, ziele(...)pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku. Dolewamy też wody aby uzupełnić tą która się wygotowała.  Podajemy z makaronem i kawałkami mięsa.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 914

świadczy to, że zostały wpisane Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim”. Karminadle wyróżnia przede wszystkim to, że do mięsa dodaje się zawsze zrumienioną cebulę i są smażone na dużej ilości smalcu, a nie na oleju. “Gdyby zapytać rodowitego Ślązaka, jakie danie kojarzy mu się ze zwykłym dniem, odpowie(...)mlekiem, a gdy zmięknie, zmielić, zmiksować blenderem lub rozgnieść przy pomocy widelca – ma przypominać jednolitą papkę. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na smalcu. Bulkę i cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej

Kulinarna Polska
Najlepsza marynata do karkówki 97

stołowej łyżka ketchupu łagodnego 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju roślinnego po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu  po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki Sposób wykonania: Kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą to: pełna łyżka musztardy(...)pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Przepis podpatrzony na stronie https://aniagotuje.pl/przepis/soczysta-karkowka-z-grilla

Smaki Natalii
Pulpety Stroganoff z makaronem soba 104

popularne na całym świecie, w Polsce nieodłączny kulinarny akcent wszystkich domówek w latach 80 i 90, robiony w najrozmaitszych wersjach: często z ogórkiem kiszonym i innymi dodatkami, zazwyczaj z mięs znacznie tańszych niż polędwica wołowa, która występuje w oryginalnym przepisie. Stroganoff, lub Strogonov to danie bez ustalonego pochodzenia i bez jednego, kanonicznego składu. W pierwotnej wersji, zapisanej po raz pierwszy(...)koniec XIX w. w rosyjskim poradniku dla gospodyń domowych, składało się tylko z mięsa i śmietany, bez dodatku alkoholu i grzybów. W naszym przepisie jest koniak, pieczarki i śmietana. No niestety, śmietana musi być. Próbowaliśmy wersji mniej kalorycznej, czyli zrobiliśmy sos na bazie jogurtu, ale wyszło średnio. Sosu jogurtowego nie da się zbyt długo dusić, bo się lubi ścinać. Poza

Niedzielny kucharz
2 obiady z całego kurczaka 116

Zapraszam na przepis na knedle. Domowe knedle są najlepsze. Moja mama bardzo często gotowała knedle nadziewane farszem z mięsa rosołowego. Czasami była to wołowina ale również i kurczak. Gotowany kurczak to praktycznie dwa obiady. Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad(...)pieprz do smaku Sos z kurek 350 g kurek 1 szalotka 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżki masła 400 ml śmietanki sól i pieprz do smaku Przygotuj farsz. Mięso z kurczaka pokrój drobno nożem lub rozdrobnij w malakserze wraz z brokułami. Na patelni rozpuść masło i zeszklij pokrojony w cienkie plasterki por. Dodaj por do reszty składników. Dopraw farsz solą

codojedzenia
Kurczak curry 132

curry. Kurczak curry to podstawowy przepis na szybkie i łatwe indyjskie curry - danie, które przygotujesz w niespełna pół godziny albo przyrządzisz w wolnowarze. Aksamity, aromatyczny sos  i delikatne mięso pasują zarwano do ugotowanego na sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni).  Do kurczaka w sosie curry możesz dodać ulubione warzywa(...)kuchni z południa Indii. W Kerali oprócz wymienionych w przepisie przypraw dodaje się także goździki, cynamon i kardamon oraz zielone papryczki chili.  Kurczak curry około 750 g  mięsa drobiowego bez kości np. pierś z kurczaka lub indyka 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny  2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego lub słonecznikowego sól

Cztery Fajery
Hamburgery z orkiszu, indyka oraz cukinii 111

własnej roboty z mąki chlebowej. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4 burgery Dodawanie kaszy do mielonego to nasz stały patent na kotlety, pulpety, burgery i „dewolaje ”. Mięso z dodatkiem orkiszu, pęczaku, kaszy gryczanej zyskuje zupełnie nowy smak, danie jest zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze i w sprytny sposób pozwala przemycić do diety rozmaitych niejadków(...)przepisie jest orkisz cały. Po ugotowaniu (25 minut pod przykryciem) został następnie zmiksowany. Ale nie na gładką masę – zostały całe kawałki kaszy, które później, po wymieszaniu z mięsem i usmażeniu, nadają burgerom ciekawej, ziarnistej struktury. Polecamy ten przepis burgery, bo są naprawdę pyszne! Podaj je z domowymi bułeczkami , które zrobisz w mniej niż pół godziny – w przepisie mąkę pszenną

Niedzielny kucharz
Maatjesharingen (Hollandse Nieuwe) 160

świeżo oczyszczone matjasy. Źródło: Współcześnie tak przygotowany śledź musi zostać obowiązkowo zamrożony na co najmniej dobę. Chodzi o zwalczenie potencjalnie groźnych dla człowieka pasożytów, które mogą bytować w mięsie ryby i dotyczy to nie tylko śledzi. Zamrożenie jest obowiązkowe, nawet jeśli śledzie mają zostać spożyte na bieżąco. Ale jeśli pozostaną nadal zamrożone, to mogą być przechowywane bardzo długo(...)zgoła inaczej, gdyż nie było zamrażarek… Śledzie musiały zostać mocno zasolone, gdyż tylko wtedy mogły być długo przechowywane. A czym dłużej to trwało, tym więcej soli przenikało do mięsa, którego walory smakowe stawały się mało akceptowalne. Dlatego niektórzy uważają, że popularny w Holandii do dziś zwyczaj jedzenia matjasa z siekaną cebulą lub konserwowym ogórkiem wziął się z próby przykrycia

Kulinarna Pokusa
Cukinia nadziewana kaszą pęczak 149

Lubię czasem na obiad podać danie wegetariańskie. Zazwyczaj cukinię nadziewam mięsem mielonym z dodatkiem ryżu, jednak tym razem zrobiłam inaczej. Dziś na obiad przedstawia się cukinia nadziewana kaszą. Jest lekka w smaku, bardzo zdrowa, nada się jako posiłek dla osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ja zjadłam 1 połówkę a mój małżonek 3 :-p . Cukinia faszerowana może również być(...)rośnie od lipca do września, jednak w sklepach dostępne jest cały rok. Jednym ze sposobów jej przygotowywania jest jej nadziewanie. Cukinie można nadziewać na wiele sposobów, można różnymi rodzajami mięs np. mielonym, kurczakiem, indykiem, ale również kaszami, ryżem bądź samymi warzywami. Cukinia nadziewana kaszą to pomysł na obiad dla osób nie jedzących mięsa. Faszerowana cukinia jest bardzo sycąca, bo zazwyczaj

To Musisz Wiedzieć
Karkówka po myśliwsku / Slow Roasted Pork Neck 191

być lekko słodki, kwaśny i pikantny. Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach wymaga długiego pieczenia - dzięki dwóm godzinom w piecu, upieczone plastry karkówki po prostu rozpływają się w ustach, mięso jest tak mięciutkie, ze wręcz się rozpada. Pieczona karkówka w sosie pomidorowym z grzybami to świetny przepis na karkówkę inaczej niż zwykle. Taki obiad z piekarnika posmakuje wszystkim mięsożercom. Podajcie(...)oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Następnie z obu stron panierować w mące. Smażyć kilka minut do zrumienia z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomiędzy plastrami mięsa i na nim ułożyć odsączone, pokrojone grzyby, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek.  Przygotować zalewę: połączyć wszystkie składniki zalewy do smaku. Sos powinien

Lekcje w kuchni
Pieczone pierogi w kruchym cieście 95

cieście to propozycja na pyszną przekąskę . My do farszu użyliśmy warzyw i pieczarek. Bez wątpienia wyszły pyszne! Z zewnątrz kruchutkie, we wnętrzu soczyste i aromatyczne . Ci ,którzy wolą z mięsem, oczywiście mogą nieco urozmaicić farsz i dodać na przykład mięso z gotowanego kurczaka. Można również dodać kiełbasę, ser lub inny klasyczny dodatek. Pieczone pierogi zwane też pasztecikami z pewnością sprawdzą(...)się jako klasyczna przystawka lub przekąska. W wersji z samymi warzywami i grzybami będą świetną propozycją na obiad wegetariański dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa. Dla części z nas mogą być pomysłem na smaczne danie postne. Jeśli lubisz kruche ciasto i wszelkie domowe pierogi, to przepis na pieczoną ich wersję powinien Cię zainteresować. Zapraszamy! PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE Składniki

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania