mięso - 63110 przepisów (strona:899/4208)

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 482

Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną

Poezja smaku
1555. Golonka z szynkowaru 168

klamrę dociskową ze sprężyną, jak również receptury prasowanek.Wymiary praski :  10,0 cm wysokości x 15,5 cm szerokości x 14,5 cm długości. Do szynkowaru możemy wkładać mięso bez żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on  wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.  Na pierwszy "ogień" poszła w ruch golonka...akurat miałam robić(...)nią... Jakiś czas temu sąsiadka użyczyła mi na jakiś czas swój szynkowar..tamten był inny..i szczerze mówiąc nie byłam za bardzo z niego zadowolona..miałam problemy z wyciąganiem mięsa..a ten szynkowar [ już po pierwszym teście]mogę powiedzieć, że spełnił moje oczekiwania...Aby wyjąć mięso wystarczy szynkowar o dwrócić do góry dnem i polać przez chwilkę dno gorącą wodą

Moje domowe kucharzenie
Domowa mielonka z szynkowara 244

domowe wyroby...tym razem zapraszam na pyszną drobiowo- wieprzową mielonkę z dodatkiem   Rozkosznej przyprawy  zrobionej w szynkowarze Duet  ..Mięsko jest pyszne...pachnące przyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z  łopatki  2 łyżeczki(...)soli peklującej  przyprawa Rozkoszna 2-3 łyżeczki żelatyny  Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam w kostkę, a potem przez chwilę użyłam robota z końcówkami -nożami] i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do szynkowara i zamknąć , a następnie wstawić lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Mielonka na kanapki 207

Domowa mielonka ...dużo lepsza niż ze sklepu.....oczywiście zrobiona w szynkowarze ..i z dodatkiem  przyprawy Kebabczeta  , którą można kupić  tutaj. .. mięso mielone  2 łyżeczki soli peklującej  2-3 łyżeczki żelatyny przyprawa  Kebabczeta około 50 ml wody Do mięsa dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Wyrobione mięso przełożyć(...)wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

Moje domowe kucharzenie
Szynka z plastrów mięsa 115

Kolejny pyszne mięsko przygotowane w szynkowarze..Pomysł na szynkę z plastrów podpatrzyłam u  Danusi ..przepis cytuję z jej pysznego bloga..ja co prawda zwiększyłam ilość mięsa i przypraw..bo mój szynkowar jest ciut większy.. 1 kg chudego mięsa od szynki wieprzowej 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki  soli morskiej(...)płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego [ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam] 1 łyżka przyprawy Kuchta 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy,łącznie z przetartym czosnkiem wsypać do 1/2 szklanki wody wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Mięsko z patelni grillowej 141

Sezon grillowy w sumie już niedługo...ale mi zachciało się już mięska takiego z grilla..tak więc przyszykowałam mięsko [ mięso wedle własnego gustu]..tzn,namacerowałam przy pomocy maceraty grillowej ..i miałam już wyciągać z szafki elektrycznego grilla, ale przypomniało mi się, że mam patelnię grillową..i mięsko było grillowane na patelni..było smaczne...dodatek przypraw jest idealnie skomponowany..ale jednak(...)mięsko pieczone na grillu na świeżym powietrzu to co innego..ale i na  takie mięsko przyjdzie jeszcze pora.. 1 kg dowolnego mięsa 30 g przyprawy do grilla 80 ml oleju 80 ml piwa lub wina Mięso pokroić w plastry.Składniki maceraty wymieszać i natrzeć mięso.Odstawić do lodówki na 4 a nawet na 12 godzin.Następnie upiec

Moje domowe kucharzenie
Mielonka golonkowa z szynkowaru 178

kiedy tymi golonkami..bo znów kolejna golonka z szynkowaru..ale tym razem całkiem inaczej...w sumie planowałam z tej golonki zrobić co innego..a wyszła pyszna mielonka..do mięsa można dodać peklosól i mięsko będzie miało ładniejszy kolor..a u mnie zabrakło czasu na dłuższe leżakowanie mięsa, więc jest tylko z przyprawami..rano golonkę obrałam, pokroiłam, dodałam przyprawy i troszkę(...)pomocą noży tnących w robocie mięso "zmiksowałam"..przełożyłam do szynkowaru..wieczorem już mięsko parzyłam a rano już było gotowe do jedzenia.. 1 duża  golonka 1 łyżeczka  soli  czosnkowej 1 łyżeczka  przyprawy do wieprzowiny 1-2 łyżeczki przyprawy maggi 3 łyżeczki żelatyny Golonkę obrać z kości i pokroić na niewielkie kawałki.Przełożyć mięso do robota

Moje domowe kucharzenie
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 217

Dziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej!   Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską           Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego(...)mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy   mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem

Mania Gotowania
Kebab z mięsa mielonego 209

wiadomo co kryje się w kręcącym się na kołku mięsie J Na pewno same niespodzianki... Przygotowując je w domu możemy na pewno lepiej odtworzyć smak oryginalnej potrawy. Kebab z mięsa mielonego   Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego ½ czerwonej cebuli 1 duży pomidor 1/3 kapusty pekińskiej ½ zielonej części cebulki dymki 4 chlebki pita Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do kebaba(...)garść świeżej mięty szczypta kurkuma Sos jogurtowy: 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki octu 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 150 ml jogurtu greckiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę. Kapustę pekińską szatkujemy, pomidora kroimy w grubsze plastry, dumkę siekamy. Zamarynowane

Mania Gotowania
Lasagne bolognese krok po kroku 312

mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym

Mania Gotowania
Strips a'la KFC 802

pieprzu cayenne (12g,można więcej jeśli mają być naprawde ostre) Sól, do smaku, jak kto lubi. Olej do smażenia Dodatkowo: pieprz, sól, odrobina słodkiej papryki, czosnku granulowanego do posypania mięsa. Wykonanie, ciasto naleśnikowe: Wrzucić jajka do blendera. Dodać mleko (400ml). Wrzucić mąke. Dodajemy papryke słodką, sól, pieprz cayenne. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowanie mięsa: Myjemy i oczyszczamy. Osuszamy, kroimy(...)paseczki, jeśli są za grube można je delikatnie rozklepać tłuczkiem. Posypujemy mięso pieprzem, solą, papryką oraz czosnkiem. Mieszamy rękoma aby mięso było dokładnie nasmarowane przyprawami. Odstawiamy mięso na godzine do lodówki. Rozgrzewamy powoli olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Po godzinie w lodówce, zalewamy mięso ciastem naleśnikowym (konsystencja gęstszego ciasta naleśnikowego) i dokładnie je namaczamy w nim. Tak przygotowane mięso

Facet i noże
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 235

odkrawać - BACH! 32zł!!! No dobrze. Dokupiłam kapustę, grzyby suszone, ziemniaki i na szczęście... płatność kartą została zaakceptowana. Ze wszystkich udałam się do domu - działamy. Bitki przygotowane (jak widziałam to mięso przypomniała mi się scena z Julie & Julia, gdy przygotowywała beef bourguignon, tak to był ten sam przepiękny kolor). Zrobiłam przygotowałam jednak okazało się, że 1,5h nie starczyło bitkom(...)liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie je zbiłam (jak to mam powiedziała "ale nie na tatar!" było to niemożliwe

Brzuszki Łakomczuszki
Obiad, który robi się sam. 284

gospodyni marzy o malutkich skrzatach, które rachu ciachu wszystko zrobią za nią. Cóż cudów nie ma, ale jeśli postąpi się odpowiednio obiad może zrobić się (prawie) sam. Przepis na mięso jest autorstwa cioci Marysi, która zawsze tu się zakręci, tam posprząta, tu posadzi kwiatki, tam zagada i nagle bach! 3 daniowy obiad z rewelacyjnym deserem pojawia się na stole(...)skrzaty muszą być na usługach w jej kuchni). <Niestety zdjęcia mięsa nie są zbyt piękne, ale uwierzcie mi warto!> Składniki: mięso schabowe (u mnie 4 plastry - kotlety) śmietanka 30% zupa cebulowa (taka w proszku) cebulka prażona Skworcu ziemniaki brukselka przyprawa do ziemniaków kilka łodyżek rozmarynu oliwa Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki - wrzucamy do naczyna żaroodpornego. Następnie

Brzuszki Łakomczuszki
Pyzy z mięsem 367

robić. :) Ale wracając do wątku głównego wymyśliłam, że w pierwszej kolejności zrobimy sobie knedle ze śliwkami na obiad. Po drodzy Syl zapytała czy tych śliwek nie można zamienić na mięso, ale wtedy pyzy, a nie knedle i narobiła ogromnej ochoty. Koniec końców nie zrobiłyśmy ani knedli ani przetworów tylko obaliłyśmy flaszkę. Na szczęście ochota pozostała i kilka dni później sama(...)zrobiłam pyzy z mięsem - po raz pierwszy w swoim życiu. Oczywiście niezaprzeczalnym autorytetem w tej dziedzinie jest wujek Jacek i nawet przez chwile mi nie przyszło do głowy, że będą aż tak dobre. Mimo wszystko zakasałam rękawy i zrobiłam. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tutaj . Składniki: 1kg ziemniaków 350g mięsa mielonego łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Brzuszki Łakomczuszki
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 333

głowy pewien pomysł. Nie byłabym sobą, gdybym raz na jakiś czas nie poeksperymentowała trochę, a ten eksperyment muszę zaliczyć do zdecydowanie udanych. Otwarcie przyznaję, że nie ufam gotowemu mięsu mielonemu. Kto wie, co tam do środka pakują? Ja nie wiem, ale już kilka razy zdarzyło mi się znaleźć podejrzanie wyglądające kawałki. To mnie skutecznie zniechęciło. W okolicznych sklepach na moje(...)nieszczęście nie mielą wskazanego kawałka mięsa, a ja maszynki w domu nie posiadam (malaksera, blendera czy innego cuda też). Pozostało mi więc spróbować jakoś tę moją pierś z kurczaka na mielonkę zamienić w inny sposób. Z mięsem na pierogi i paszteciki się udało, więc dlaczego i tym razem miałoby się nie udać? Jak pomyślałam, tak zrobiłam i mięso potraktowałam tasakiem

Ratunku obiad