mięso - 63110 przepisów (strona:892/4208)

Pieczeń wołowa w wolnowarze 210

Bardzo prosty przepis, nie wymaga wcześniejszego obsmażania mięsa. Mięso było niezwykle miękkie, nie dawało się kroić w plastry gdyż rozpadało się na drobne kawałki. Sos wyszedł aromatyczny, jeżeli wyda nam się zbyt rzadki, można go przełożyć na patelnię i na niej i doprawić i zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki.przepis Food.comsk(...)łyżki sosu sojowego1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki1 łyżeczka musztardykieliszek czerwonego wina przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń.  Wolnowar ustawić

Stare Gary
Udziec jeleni z czosnkiem 139

Przepis na udziec pochodzi z książki "Polska kuchnia myśliwska " Hanny Szymanderskiej. Podaję przepis oryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem.składniki2 kg udźca2 cebule6 ząbków czosnku150 g słoniny (użyłam wędzonej)sól1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynypół(...)pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, Pieczeń włożyć do sosu, polać śmietaną rozkłóconą z mąką wstawić na kilka minut do piekarnika, zapiec. Smacznego!Uwagi: Mój kawałek mięsa ważył ok 1 kg, przed pieczeniem pieczeń obwiązałam sznurkiem.  Użyłam zdecydowani więcej czosnku, czyli 6 dużych ząbków na 1 kg mięsa. Piekłam w temperaturze 160 st C z termoobiegiem

Stare Gary
Kurczak w jogurcie 860

mielonego świeżego imbiru2 łyżeczki mielonej papryki ostrej1 i  1/2 łyżeczki suszonej mięty1/2 łyżeczki soliPrzygotowanieKurczaka umyć i osuszyć. Jeżeli mamy całego ptaka  - podzielić na 8 części.  Umieścić mięso w dużej misce . Dodać sok z cytryny i wetrzeć w mięso. W naczyniu wymieszać jogurt, czosnek, imbir, paprykę, miętę i sól. Wlać mieszaninę jogurtową na kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć(...)folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę  do 24 godzin .Piekarnik nagrzać do 205 st.C. Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam jogurtu, Ułożyć  na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki kurczaka przewrócić na drugą stronę. Podawać natychmiast

Stare Gary
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 184

cebuli10 ząbków czosnku3 łyżki białego octu1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody)przygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso  umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i obsmażać na średnim ogniu aż soki odparują. Przełożyć(...)się zbrązowią.  Dodać 2 szklanki wina, ocet, cynamon i ziele angielskie. Zagotować i przelać do wolnowaru. Przykryć, ustawić program na low i gotować 10 godzin. Po tym czasie mięso powinno być już bardzo miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego!Uwagi: W orginalnym przepisie, wszystkie składniki po kolei dodajemy do garnka, obsmażając, a następnie dodajemy przyprawy, ocet i 4 szklanki gorącej

Stare Gary
Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla 207

ponieważ sezon grillowy w pełni, mogliśmy ją wypróbować w grillowanych kotlecikach. Kotleciki wyszły świetne, następnym razem sprawdzę wersję wołową. Uprzedzając ewentualne pytania - dodanie sody powoduje, że mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde ( cytuję autorkę przepisu). Polecam! Inspiracją był przepis  ze strony Turcja od Kuchni. składniki600 g mięsa mielonego średnio tłustego wołowego (użyłam(...)papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki))sólpieprz1/2 łyżeczka sody oczyszczonejmały pęczek natki pietruszkiprzygotowanieCebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować  dowolnej wielkości mielone kotleciki -  kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej

Stare Gary
Karkówka w marynacie z pietruszki i czosnku 206

robiłam karkówkę wieprzową w ostrej marynacie. Wyszła znakomicie. Kotlety w marynacie z czosnku i pietruszki też są świetne  - miękkie, kruche i bardzo smaczne. To zasługa dobrej jakości mięsa i smacznej marynaty. Smażyłam na patelni grillowej, ale sądzę, że to również dobra propozycja na tradycyjny grill. Polecam! składniki1 kg karkówkimarynatapęczek pietruszki4 ząbki czosnkusólpieprz4 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieSkładniki(...)marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7 szt.. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron marynatą , ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo na całą noc. Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni

Stare Gary
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 197

pisałam, że nie jestem miłośniczką kurczaków. Jeżeli je przygotowuję, staram się kupować takie, które podobno są troszeczkę lepiej hodowane, przez co ich smak chociaż trochę przypomina smak kurzego mięsa, jakie pamiętam z dawnych lat ( nie mam tu na myśli kurczaków karmionych chyba mączka rybną , te zniechęciły mnie do kurzego mięsa na lat kilka a może nawet kilkanaście)  Wolnowar okazał(...)się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam!Oryginalny przepis  tutajskładniki8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki  cebuli suszonej - roztarta w moździerzu4 ząbki

Stare Gary
Kolorowy schab duszony 143

Jako, że od kilku dni zajadamy się warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami.Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula(...)oliwie z dwóch stron (po 3 minuty z każdej ze stron), odłożyć.Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dolać oliwy) wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić.Dodać mięso wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i obiema paprykami, chwilę poddusić i zalać bulionem.Kiedy bulion zacznie wrzeć, wrzucić przyprawy i całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (u mnie około

Kraina Miodem Płynąca
Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach 179

Piekarnik rozgrzej do 200 st.C.Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy.Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy.Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor.Dodaj przecier pomidorowy, Całość dopraw do smaku przyprawami.Teraz zrób sos beszamelowyW garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj.Następnie bardzo powoli wlewaj(...)muszkatołową, solą i pieprzem.Makaron układaj w dwóch warstwach w naczyniu żaroodpornym.Najpierw na dno naczynia wlej 4-5 łyżki sosu beszamelowego i włóż połowę makaronu.Przykryj go połową sosu z mięsem i połową pozostałego makaronu.Polej resztą sosu z mięsem, a na wierzch sosem beszamelowym.Wierzchnią warstwę posyp serem.Zapiekaj w piekarniku około 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.SMACZNEGO

Kredowe Menu
Kotlety mielone z cukinią i serem feta duszone z pomidorami 205

Mięso mielone przekładamy do miski.Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę.Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa.Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem.Dobrze wyrabiamy masę mięsną.Cukinie i ser feta pokrój w kostkę.Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Uformuj małe okrągłe kotleciki.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki.Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.Posiekaną cebulę

Kredowe Menu
Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 207

schabu2 cebule2 łyżki mąki1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegopieprzsól zioła prowansalskie1/2 litra bulionuolej do smażenia Wykonanie:Plastry schabu opłukać i osuszyć. Każdy przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać pieprzem i oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzany tłuszczu z obu stron i przełożyć do rondelka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ziele angielskie, zioła prowansalskie(...)liść laurowy. Gdy cebula będzie już złota dodać pozostałą mąkę i przesmażyć razem. Następnie cebulę zalać bulionem i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku, dodać mięso i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie były to pieczone ziemniaki. Przepis znajdziecie TUTAJ

Pasja Smaku
Schab suszony w piekarniku 311

papryki słodkiejsól czosnkowa do posypywania papryka wędzona do posypywania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony.  Mięso układamy w formie keksówce, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Każdego dnia np. rano, wylewamy wodę która zebrała się w formie, oraz posypujemy mięso z każdej(...)czosnkową i papryką wędzoną.   Ostatniego dnia wyjmujemy schab i układamy na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Pod rusztem kładziemy inną blachę do której będzie ściekał sok z mięsa. Suszymy schab przez 1 godz.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni, włączamy termoobieg i suszymy schab 4 godziny. Obsuszony schab obwiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy

kulinarnyswiatdomi
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 161

smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…Gołąbki – składniki:duża główka kapusty włoskiejok. 750g mięsa mielonego2 jajkapół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków)majeranek, sól, pieprzSos:2 puszki pomidorów (zmiksowane)1-2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz(...)wprawy) zanurzam na chwilkę w wodzie – powinny zrobić się elastyczne. Wyjmuję liście i przepłukuję w miseczce z zimną wodą. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekła.W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek.Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe

UgotujmyTo.pl
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 352

mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne(...)przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty

Świat Domowej Kuchni
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 220

mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa kajzerka 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 3-4 łyżki oleju 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki masła  30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30%  biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas(...)namoczyć. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać

Świat Domowej Kuchni