ciasto - 162322 przepisów (strona:892/10822)

Ciasto meksykańskie 70

Znalezione w starych notatkach ciasto meksykańskie to wspaniale wilgotne, miękkie i wypełnione samymi pysznymi dodatkami ciasto, które można pokochać od pierwszego kawałka. Po prostu trzeba spróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 ½ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 250 g masła 4 jajka 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, owoce i bakalie. Całość mieszam łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaję ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy (22 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję polewę czekoladową

Słodki sentyment
Pyszne ciasto z jabłkami 78

owoc nada się do każdego rodzaju wypieku. Kiedy za oknem deszcz, a w ręku herbata, idealną receptą na jesienną chandrę staje się pewien babciny przepis. A ten przepis to ciasto z jabłkami! Zapach cynamonu wypełniający cały dom, złocisty kolor kruszonki, soczysty miąższ owoców… Kto by się nie skusił? A to wszystko w mniej niż godzinę! Przedstawiamy szybki i prosty(...)przepis, który uda się nawet raczkującemu cukiernikowi. Do przygotowania ciasta potrzebujesz podstawowych produktów, które można znaleźć w każdej kuchni. Część ze składników posiada zamienniki, więc kieruj się swoimi preferencjami. Jednym z najważniejszych wyborów są oczywiście same jabłka. W zależności od tego jakie smaki lubisz (słodkie lub kwaśne) dobierz typ owocu. Oczywiście, mieszanie rodzajów jest dozwolone! Składniki 4-5 jabłek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka krucha z kratką 80

jabłkowego. Niesamowity smak i wygląd nadają szarlotce dwa nietypowe składniki: soda i galaretka. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 50 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto kruche: 300 g mąki (niepełne 2 szklanki) 100 g cukru (niecałe pół szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g zimnego masła 2 łyżeczki miodu płynnego 1 jajko Nadzienie jabłkowe(...)jabłek 1 galaretka o dowolnym smaku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z wanilią Przygotowanie: Jabłka: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach Ciasto: Mąkę, cukier i sodę wymieszaj w dużej misce Dodaj masło i rozdrobnij do powstania kruszonki Wlej miód i dodaj jajko, wyrób całość na gładkie ciasto Podziel na dwie części (jedną większą 2/3 i drugą

Słodki Blog
Kulebiak z kapustą i grzybami 78

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulebiak z kapustą i grzybami Przepis na tradycyjną potrawę Wigilijną czyli Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne kulebiaki drożdżowe. Kulebiak z kapustą i grzybami Składniki na 2 kulebiaki: Farsz: 500g kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów leśnych(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku dwie szklanki wody 2 cebule 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Ciasto: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 50g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kulebiaka przed pieczeniem

Księga-Smaku
Ciasto marchewkowe z polewą z serka 256

Przepis na pyszne ciasto marchewkowe pachnące cynamonem, pełne orzechów i słodkiej marchewki. Ciasto jest dodatkowo przełożone waniliową masą z serka kremowego. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na tortownicę 20 cm) Ciasto: 70 g cukru (1/3 szklanki) 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju 100 g marchewki (1 szklanka) 130 g mąki (3/4 szklanki) 1 łyżeczka(...)orzechów Masa: 100 g serka kremowego typu philadelphia 50 g miękkiego masła 40 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego * Serek i masło powinny być w temp. pokojowej Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę Wlej cienką strużką olej i wymieszaj na małych obrotach miksera Dodaj marchewkę Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem

Słodki Blog
Szarlotka z kruszonką bez cukru 155

jajko 1/4 szklanki ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 kg kwaskowych jabłek (lub 800 g musu jabłkowego) cynamon - ile lubicie :)  PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, słodzidło i pokrojone w kostkę zimne masło (możemy wykorzystać malakser/termomix itp). Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę(...)tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy sok. Mieszamy z cynamonem. Do szarlotki można wykorzystać mus jabłkowy wymieszany z cynamonem.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy ciasto się schłodzi dzielimy je na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy dno blaszki (po kawałku ciasta i ugniatamy dłonią, aż wykleimy całe dno). Na ciasto wykładamy jabłka

Moje Kuchenne Rewelacje
Brioche z kawałkami czekolady 72

świąteczny czas naszła mnie ochota na jakiś deser. A że z powodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche(...)odstawić do wyrośnięcia drożdży. Rozbełtać jajka. Czekoladę posiekać na kawałki. Gdy drożdże się namnożą, do miski dodać rozbełtane jajka, sól, cukier, masło i resztę mleka. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać kawałki czekolady i wyrabiać ciasto dalej, by czekolada równomiernie rozłożyła się w całej masie. Ciasto uformować w kulę. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka 2253

Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Machowa, gmina Pilzno, powiat dębicki Kremówka z Machowej to proste ciasto złożone z dwóch kruchych blatów i domowej masy budyniowej. Zwykle masę do kremówek przygotowuje się na 2 sposoby. Albo zimny budyń uciera się z masłem na krem, albo masło dodaje się do budyniu w trakcie gotowania. Krem przygotowany pierwszym sposobem jest delikatniejszy(...)bardziej puszysty, ale przekłada się nim na zimno, więc blaty ciasta muszą być bardzo delikatne, żeby ciasto było smaczne. Masa ugotowana z masłem ma bardziej zwartą konsystencję, ale lepiej łączy się z ciastem przekazując mu swoją wilgotność. Takie ciasto łatwiej kroić, ale też dłużej można je przechowywać. Do kremówki z Machowej masę budyniową przygotowuje się według drugiej metody.   Ciasto

Trzeci talerz
Wiśnie w czekoladzie na kruchym cieście 116

Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany wiśniami liofilizowanymi. Prawdziwa rozpusta! Kremowa, mocno czekoladowa masa z wyczuwalną nutą wiśni wykonana została z serka mascarpone, gorzkiej czekolady oraz kremu o smaku czekoladowo-wiśniowym. Dodatkowo w masie wyczuwalne są drobinki gorzkiej czekolady(...)cukru. Pod masą czekoladową znajduje się kisielowa masa wiśniowa wykonana z mrożonych wiśni, o słodko-kwaśnym smaku, która świetnie współgra z deserową masą czekoladową. Znakomite połączenie czekolady i wiśni! Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć i uprościć sposób jego wykonania, to zamiast ciasta kruchego możemy zrobić spód herbatnikowy - z mielonych herbatników i rozpuszczonego

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowe ze śliwkami 64

dokładniej ciasto marchewkowe ze śliwkami, ale też z dodatkiem jabłka, które nadaje bardzo fajny smak. Delikatne, przepyszne, a śliwki są tutaj świetnym uzupełnieniem jesiennych smaków. Prosto i przepysznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 150 g marchewki(...)cynamon, mieszam i dodaję po łyżce do masy jajecznej. Wyłączam mikser. Dodaję marchewkę i jabłko i mieszam łopatką. Tortownicę 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika do wystygnięcia

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania