ciasto - 162146 przepisów (strona:892/10810)

Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 171

lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia(...)Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kulki Kasztanki 12

Takie kulki Kasztanki to świetny pomysł na wykorzystanie ciasta babkowego, które stoi już kilka dni i wiesz, że nikt się już raczej na nie nie skusi . Efektowny deser, który zachwyci wszystkich. Z podanych składników przygotujesz 8 kasztanków. Kasztanki składają się z kilku warstw, ale ich wykonanie jest bardzo łatwe. Zaczynamy od przygotowania krokantu. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na krokant(...)dodaję pastę pistacjową. Całość ponownie mieszam i dzielę na 8 części do foremki na lód. Foremkę z masą pistacjową wstawiam do zamrażarki do zamrożenia. Teraz zabieram się za przygotowanie ciasta. Składniki na ciasto: 300 g pokruszonego ciasta babkowego (u mnie marchewkowe) 2 łyżki nutelli innego kremu czekoladowego 2/3 porcji przygotowanego krokantu 2 łyżki mascarpone Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce

Słodki sentyment
Rafaello śniegowe siostry Anastazji 59

Chciałam napisać, że to ciasto dla fanów kokosowych wypieków, ale… to ciasto jest praktycznie dla wszystkich łasuchów. Dwóch członków mojej rodziny nie przepada za kokosowymi wypiekami, a mimo to ciasto bardzo chwalili i sięgali z przyjemnością po kolejny kawałek. Jest pyszne. Pomiędzy dwoma biszkoptowymi blatami znalazła się warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki oraz dosyć słodka masa śmietanowo-kokosowa(...)białą czekoladą. Wiórki kokosowe zalewa się na noc ajerkoniakiem, który w cieście również jest lekko wyczuwalny. Ja użyłam smaku słony karmel. Masę zrobiłam jak w oryginalnym przepisie i użyłam śmietany Śnieżki, ale jeśli chcesz, możesz usztywnić masę żelatyną. Wersja poniżej jest jednak sprawdzona i pyszna. Ja polecam i z pewnością będę robić je częściej. Ciasto: 8 jajek 1 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
ciasto łącki przekładaniec 79

Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 170-175 st. C przez ok. 30-35 min. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów(...)masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając na gładką jednolitą masę. złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim cienką warstwę kremu. Układamy ciasto orzechowe i również rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Układamy nasączone śliwki, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Na kremie opcjonalnie układamy maczane

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami 63

Ciasto francuskie jest fantastyczne w zaoszczędzeniu nam czasu na wyrabianiu ciasta, ponieważ jest gotowe do pieczenia. Wystarczy je wypełnić ulubionymi dodatkami i od razu upiec. Tak też powstały te paszteciki, kruche, bardzo delikatne. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole z czerwonym barszczem a także na każdej imprezie jako pyszna przekąska. Dodatek czarnuszki i czerwonego pieprzu podkręca smak Co potrzeba(...)ciasta francuskiego, 400 g grzybów świeżych lub mrożonych, 2 średnie cebule, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki pieprzu nie czubate, 1 jajko, Czarnuszka, Pieprz czerwony (opcjonalnie) Wykonanie: Świeże oczyszczone grzyby obgotowujemy przez 1 minutę w osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli na 1,5 l wody), przelewamy na sitko, płuczemy zimną wodą, zostawiamy do odsączenia. Jeśli mamy mrożone

Bułka z Chlebem
TOP 5 przepisów na pierniki 12

 Rankingi to jedne z ulubionych chwil przyjemności. Każdy znajdzie w nich coś ciekawego. Najpopularniejsze są oczywiście rankingi dotyczące filmów czy seriali. Dzisiaj przedstawiam wam mój

Ciasta z tradycjami
Makowiec japoński – niezwykle wilgotne i puszyste ciasto 123

Makowiec japoński to wilgotny i puszysty wypiek, który podbija serce każdego, kto go skosztuje. Bogate w bakalie ciasto makowe z dodatkiem jabłek i z polewą czekoladową na wierzchu będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu, ale również można je przygotować bez okazji, gdyż jest stosunkowo szybkie i proste do zrobienia. Składniki na Makowiec japoński: 200 g maku suchego mielonego 450 ml mleka(...)pieczenia i dodawaj po łyżce maku. Do masy dodaj jabłka i bakalie i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj białka i jeszcze raz całość wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylej na blaszkę (24×24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnik nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez około 50 minut (do suchego patyczka

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto czekoladowo waniliowe – szybki przepis 21

Ciasto czekoladowo waniliowe – szybki przepis Dziś zostawiam Wam przepis na proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowo waniliowe . Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas takie ciasta zawsze znikają w kilka chwil. Polecam i Wam Jak przygotować szybkie ciasto czekoladowo waniliowe? Składniki: 1,5 szklanki mąki – u mnie Luksusowa ToTa 4 jajka M niepełna szklanka(...)łyżka cukru waniliowego pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki naturalnego kakao Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (u mnie 26x18x7 lub podobną) wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba rodzaje cukru i wlewamy olej. Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Słodkie okruszki
Tarta z jabłkami i kremem orzechowym 20

Tarta z jabłkami i kremem orzechowym pięknie wygląda i super smakuje. Jest to idealne ciasto do popołudniowej jesiennej kawy. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/09\/tarta-z-jablkami-i-kremem-orzechowym-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/09\/tarta-z-jablkami-i-kremem-orzechowym-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/09\/tarta-z-jablkami-i-kremem-orzechowym-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 szklanka m\u0105ki (+ 1 \u0142y\u017cka),\r","1\/2 kostki mas\u0142a(...)u0142oskich,\r","50 g cukru pudru\r","3 du\u017ce kwaskowate jab\u0142ka,\r","sok z cytryny,\r","zmielony cynamon"],"name":"Tarta z jab\u0142kami i kremem orzechowym","recipeCategory":"ciasta, owoce","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, 1\/4 kostki mas\u0142a, 2 \u017c\u00f3\u0142tka, cukier waniliowy i s\u00f3l wymiesza\u0107.\r","Wyrobi\u0107 ciasto

Bardzo Gruby Smok
Jabczok – kuchnia podkarpacka 29

nasze babcie i prababcie raczej nie piekły szarlotek, a jabłeczniki, jabczyniaki, albo właśnie jabczoki. Jabczok z Krasnej to smażone jabłka na kruchym spodzie z piankową kołderką i startym ciastem na wierzchu. Piana z białek ubita jest z dużą ilością cukru i zagęszczona mąką ziemniaczaną, dlatego nie opada i swoją słodyczą kontrastuje z kwaśnymi jabłkami. Najlepszą odmianą jabłek do tego typu(...)ciast jest antonówka albo reneta. Jabłka są kwaśne, ale szybko rozpadają się pod wpływem temperatury i tworzą smaczną, zwartą masę jabłkową. Przepis pani Marii Zaguły z Koła Gospodyń Wiejskich z Krasnej pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Jabczok – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru

Trzeci talerz
pomarańczowa chmurka 41

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej o pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C, aż będzie rumiane. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę z galaretki(...)białkową wykładamy do foremki (22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 – 80 min. wystudzoną bezę układamy na kremie śmietankowym. Ciasto schładzamy przez kilka godzin. (Bezę można upiec dzień wcześniej

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWYM BUDYNIEM 43

Składniki na ciasto: (foremka 24cm x 24cm) 2 szkl mąki pszennej 220 g masła lub margaryny 1/2 szkl wody (lub mleka) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Ustawiamy na średnim ogień i podgrzewamy mieszając(...)połączą a cukier rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie dodajemy żółtka, a. następnie mąkę. Mieszamy całość rózgą Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z kakaowym ciastem. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy na 2 placki. Ponieważ moje

Walijskie Pichcenie
Kawowy budyniowiec z galaretką 293

Często tutaj piszę, że uwielbiam ciasta z kawą. I faktycznie tak jest. Choć samej kawy praktycznie wcale nie piję na co dzień, to wypiekom z dodatkiem kawy nie potrafię się oprzeć. Tym razem przygotowałam ciasto kawowo-kakaowe przełożone kawowym kremem budyniowym z biszkoptami i galaretką. Wyszło cudownie wilgotne i bardzo pyszne. Ciasto: 4 jajka 250 g gęstej, kwaśnej śmietany(...)pszennej 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 200 g masła 2 łyżki kawy zbożowej (u mnie karmelowa) 50 g czekolady białej Dodatkowo: 1 op. petitków 2 op. galaretki wiśniowej Ciasto: Jajka miksujemy na niskich obrotach wraz z cukrem, olejem i śmietaną (nie trzeba miksować zbyt długo; masa powinna nabrać jednolitej konsystencji). Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną łączymy

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowe z serem 40

Ciasto czekoladowe z serem Moja rodzina bardzo lubi ciasta czekoladowe popularnie zwane murzynkiem a i serniki również, więc połączenie tych dwóch ciast w jednym jest oczywiście pysznym rozwiązaniem! Smakuje wam takie połączenie? Uwaga bo bardzo szybko znika! Do kawy, do herbatki, do kakao – no pyszne po prostu! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS(...)CIASTO CZEKOLADOWE Z SEREM Składniki na blaszkę 35x25cm: Ciasto czekoladowe: 4 jajka 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ciemnego 5 łyżek wody Masa serowa: pół kg sera białego mielonego (może być z wiaderka) 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej

Dorota Smakuje