zaczęły pracować Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i dwa żółtka (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania zrolowanego ciasta) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i kilka kropli olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania(...)ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płat w kształcie prostokąta o wymiarach 25x35cm i około 5-10mm grubości Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy równomiernie warstwę dżemu, ja użyłam
Księga-Smakupychotka posypana jest orzechami włoskimi, ale tym razem powstała pychotka według przepisu mojej siostry Uli z płatkami migdałowymi. Trudno powiedzieć, która jest smaczniejsza. Dla mnie obie są wyśmienite. Składniki: Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana – 4 białka(...)masła – 1/2 litra mleka – 2 żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto – Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. – Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto ? ja robię
To co kochaminnego jak mocno alkoholowy keks z mega dawką suszonych owoców i orzechów. Obiecałam wtedy, że za rok zrobię go nieco inaczej. Postawiłam na trochę inne proporcje – mniej ciasta w cieście, więcej owoców. Owoce pijane jak poprzednio! Ledwo zostało mi kilka kawałków tego ciasta, aby zrobić zdjęcie. Keks wyszedł z lodówki nie wiadomo kiedy, trochę na prezenty, trochę do kawy(...)skórki pomarańczy – 100 g orzechów laskowych – 100 g migdałów – 100 g fig – 200 g moreli – 200 g śliwek Pozostałe składniki: – 300 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 100 g cukru trzcinowego – 150 g masła – 2 jajka – 100 g mąki pszennej – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki
To co kochamTosty z ciasta francuskiego to wspaniały przysmak śniadaniowy, który jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje! Robi się go z ciasta francuskiego i ulubionych dodatków. Może to być szynka, pomidory, papryka i obowiązkowo żółty ser. Rezultatem jest lekki i chrupiący tost, który może być idealnym początkiem poranka. Od pikantnych dodatków po słodsze smaki, ten przepis oferuje nieograniczone możliwości pysznego śniadania(...)klasyczne tosty z mozzarellą i pomidorem, ale wśród przepisów jest też coś bardziej wymyślnego. Co powiecie na zdrowe tosty z awokado i jajko po wiedeńsku. Koniecznie spróbujcie. Tosty z ciasta francuskiego składniki Tak naprawdę lista dodatków jest nieograniczona. Możecie używać dowolnych dodatków jakie lubicie. Można szynkę zamienić na salami, a żółty ser na mozzarellę. Przygotujcie tosty pod Wasz gust
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy inaczej można by nazwać je – batoniki RAW. Pierwszy raz robiłam ciasto, które od początku do końca nie zawiera w sobie tych najpopularniejszych alergenów. Ba, nie ma nawet mojej ulubionej czekolady. Uczucia miałam mieszane. Okazało się, że nie potrzebnie. Batoniki wyszły pyszne: o kakaowo orzechowym posmaku. Wyszły też bardzo sycące. Ogromnym plusem jest też(...)jest to ciasto bez pieczenia i dość szybko można je przygotować. Minusem są dość drogie składniki. Na małą porcję jest to fajne, ale ciężko mi sobie wyobrazić szykowanie w ten sposób całej blachy. Jako przerywnik pomiędzy klasycznymi ciastami jest genialne Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy – batoniki RAW, składniki na foremkę 15×15 cm: Spód: 0,5 szklanki
Relaxtimebyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na Słodkoklasyczne kruche rogaliki z marmoladą. Z całą pewnością dla dzieci wyśmienitym deserem będą owoce w czekoladzie. Rogaliki krucho drożdżowe składniki Ja używam do tego przepisu drożdży świeżych, bo ciasto znacznie lepiej wyrasta, ale możecie wykorzystać również drożdże instant. Będziecie potrzebować wtedy 14 g suchych drożdży. Czyli 2 torebki, bo zazwyczaj są one sprzedawane w torebkach po 7g. Dodatkowo U mnie(...)szklanka ma pojemność 250 ml. Rogaliki krucho drożdżowe przepis Z tej ilości ciasta uda się Wam przygotować około 30 rogalików, wszystko zależy od wielkości jaką przygotujecie oraz od tego jak dobrze będą pracowały drożdże i jak wyrośnie Wam ciasto. Zaczynamy od przygotowania zaczynu, do rondelka wlewamy śmietanę, najlepiej aby była w temperaturze pokojowej, ale możecie też użyć zimnej. Trzeba wtedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szykować przez cały rok, jednak w okresie Karnawału smakują zdecydowanie najbardziej. Faworki z serkiem mascarpone przygotujesz szybko i w prosty sposób. Składniki należy wyjąć prosto z lodówki, następnie zagnieść ciasto i obijać je wałkiem przez kilka minut, tak aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, dzięki temu podczas smażenia faworki będą miały duże wybrzuszenia. Faworki dzięki dodaniu serka dłużej zachowują świeżość(...)serka mascarpone 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej – 300 g 4 żółtka jajek rozmiar M szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka spirytusu lub wódki (do ciasta, aby faworki chłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia) około 700 ml oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę
Gotuj z PrezesemCiasto czekoladowe na białkach z jabłkiem piekę za każdym razem, kiedy zostają mi białka i chcę je zużyć na bieżąco. Przeważnie robię mniejsze ciasto, ale od razu Wam napiszę, abyście podwoili proporcje. Dlaczego? Ciasto jest naprawdę pyszne i znika tak samo szybko, jak się robi. Jego czekoladowa, wilgotna konsystencja z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Przyznam, że jabłka nie czuć(...)nawet jak się trafi jakiś kawałek. Jeśli lubicie proste ciasta czekoladowe i macie nadmiar białek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Wielkość formy: 11 x 15 cm Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 45-50 minut Ciasto czekoladowe na białkach z jabłkiem - składniki: Ciasto: 3 białka 1 szczypta soli 75g cukru 50 ml oleju 75g mąki pszennej 2 łyżki
Di gotujeCiasto bounty jest nadzwyczaj smaczne w dodatku przełożone kreme z nutelli. Polecam przepis. CIASTO : 5 jajek szczypta soli 1/2 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA : 3 szklanki(...)mascarpone, przełożyłam do miski. do tego dodaję 5 łyżek nutelli. Biszkopt bardzo ładnie się upiekł. Przecinamy go na dwie, równe połówki. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce. Na ciasto wykładam masę z nutelli. Przykrywam drugim blatem ciasta. Całą masę kokosową wykładamy na ciasto. Czekoladę połamałam na kawałki i tutaj wleję odrobinę mleka.Jakie
Kulinarne Fantazje Marioliciastek. Krem kawowy jest taki pyszny! Jeśli lubicie takie klimaty, to nie będziecie zawiedzeni :). Polecam! Przepis na krem kawowy zaczerpnięty ze strony Kuchnia Lidla. Składniki na około 18 eklerów: Ciasto parzone: 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa 125 g masła 5 niedużych jajek 250 ml wody ( 1 szklanka ) Krem kawowy: 600 ml mleka 6 żółtek 100 g cukru opakowanie(...)mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 60 g miękkiego masła 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Dodatkowo na polewę: 50 g czekolady deserowej 20 g masła 1 łyżka mleka Wykonanie: Ciasto parzone: Do garnuszka ( najlepiej z grubym dnem ) wlać wodę i dodać masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucierając drewnianą
Opowieści z piekarnikaGniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie to kilka nazw na ten sam wypiek. Robi się je z ciasta parzonego, takiego jak na karpatkę lub ptysie z tą różnicą, że nie piecze się ich w piekarniku, tylko smaży na tłuszczu. Gniazdka są delikatne, puszyste i leciutkie, a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych pączków, przy których ciasto drożdżowe trzeba wyrobić, później(...)czekać aż wyrośnie, itd. Ciasto na gniazdka nie jest słodkie, a słodyczy im nadaje tylko słodki lukier, do zrobienia którego można dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Tłuszcz, w którym będziemy smażyć te słodkości musi mieć odpowiednią temperaturę. Jeżeli nie mamy termometru to możemy to sprawdzić wrzucając doń kawałek ciasta, jeżeli zacznie ono skwierczeć i od razu wypłynie to znaczy
Danka PichciGalette to rodzaj rustykalnej, płaskiej tarty o nieregularnych brzegach. Ciasto rozwałkowuje się na papierze do pieczenia, wykłada na nie nadzienie a brzegi tarty zawija do środka starając się nadać ciastu okrągłą formę. Do jej przygotowania nie potrzebujecie blaszki na tartę, ale też nadzienia jest mniej i jest niższe niż w klasycznej tarcie. Dzisiaj zaprasza na wersję słodką z gruszką(...)marakują. PRZEPIS GALETTE Z GRUSZKA I MARAKUJĄ Składniki: ciasto: 300g mąki pszennej graham typ 1850 0,5 szkl amarantusa ekspandowanego 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego ok 0,5 szkl kefiru nadzienie: 1 kg gruszek słodkich i dojrzałych (niezbyt twardych) 2 łyżki proszku kremu do karpatki 1 marakuja Jak zrobić galette: Zaczynamy
Dorota SmakujeCiasto shrek z bananami Smaczne i wesołe ciasto z delicjami, które pasuje praktycznie na każdą okazje. Prosty w przygotowaniu i przepyszny deser lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam! Składniki: Biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe lub waniliowe – bez cukru 1 litr zielonego(...)galaretki *** Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki *** *** Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 20 minut
Blog z Apetytem