dużą keksówkę Składniki: Ciasto: 225 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 40 dag puree dyniowego 250 ml oleju 270 g cukru 1/2 łyżeczki soli 3 duże jajka Skorupka: 2-3 łyżki cukru pestki dyni Składniki mokre (puree dyniowe
My simple kitchenwiecie, że potrzeba trochę czasu aby je przygotować. Całe szczęście ktoś wymyślił, że można obejść tę pracochłonną stronę dania jednocześnie ciesząc się ich tradycyjnym smakiem :) Mięso: 60 dag mięsa mielonego 60 dag kapusty włoskiej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka 2 jajka bułka tarta Sos: 5 dag masła 1 średnia cebula(...)soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz doprawiamy według uznania. Całość dokładnie ze sobą mieszamy (najlepiej za pomocą rączek;)). Formujemy w dłoniach kotleciki i obtaczamy
My simple kitchenwersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli peklowej(...)łyżki żelatyny spożywczej w proszku 250ml wody po szczypcie: pieprzu ziołowego, suszonej mieszanki warzyw, bazylii, oregano, majeranku, przyprawy gyros 1. W wodzie rozpuszczamy sól peklową. 2. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, żelatynę, zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około 5-10 minut, do momentu aż mięso wchłonie wodę i stanie się klejące. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy
Szefowa kuchnigrillowanego mięsa. Zapisz przepis Drukuj Składniki 200g mieszanki porwanych kolorowych sałat 1 średni ogórek mizeryjny (200g) 1 średni pomidor (200g) 5-6 gałązek koperku sól czarny pieprz świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Ogórka dokładnie obieramy i kroimy na cienkie (ok. 2mm) plasterki. Pomidora kroimy wzdłużnie na kolejno: ćwiartki, „ósemki” i „szesnastki”; pozostawiamy skórkę, ale w razie potrzeby usuwamy(...)drobno siekamy. Mieszankę sałat umieszczamy w dużej misce i dodajemy stopniowo pokrojonego ogórka i pomidora, mieszając ze sobą składniki i dodając w międzyczasie oliwę i koper oraz sól i mielony pieprz w ilości do smaku. Kulinarna Pokusa/div> #gallery-119 {margin: auto;} #gallery-119 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-119 img {border
Kulinarna Pokusacytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczkę kolendry Oliwa Pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Na początku myjemy i kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy
Bananowe Poleminut kiedy cukinia będzie mięknąć Ilość porcji: 3 Składniki: 1 duża cukinia 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła
Kolizje SmakówŁopatkę wieprzową kroimy w kostkę posypujemy solą i cukrem, peklujemy w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia mięso mielimy w maszynce na grubym sitku ok. 8 mm. Przyprawy mieszamy w 100 ml wody, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy wędliny przyprawami w ilości swoich preferencji smakowych (u nas taka gramatura jak powyżej). Dodajemy suchą żelatynę(...)mieszamy ponownie i napełniamy wcześniej namoczone osłonki białkowe formując batony o długości ok. 25-30 cm. My napełnialiśmy osłonki nadziewarką (szybko i wygodnie), ale maszynka do mielenia mięsa bez ostrza też się nada. Zagotowujemy wodę, chwilkę czekamy aż woda przestygnie i parzymy ok. 60 minut w temperaturze 75 stopni. Podczas parzenia sprawdzamy temperaturę wody termometrem i ewentualnie włączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmniej wyszło 1/4 szklanki 70 g tłuszczu - ja użyłam olej kokosowy - nadaje cudowny aromat melasa lub miód 150 g 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Najpierw zmieszać ze sobą składniki suche z wyjątkiem mąki gryczanej Roztopić olej kokosowy, dodać do niego
pyszne zdrowościsuchej) 3 liście kapusty pekińskiej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 6-10 listków świeżej mięty pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonej gałki muszkatałowej łyżka oleju kokosowego (lub innego) sok z połówki cytryny skórka otarta z cytryny do posypania Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz cieciorkę (minimum 12 h) Ugotuj cieciorkę
pyszne zdrowościzdjęciu poniżej) 1 marchewka 1 pietruszka 6 młodych ziemniaków pęczek zielonych pędów cebulki pęczek natki pietruszki ziele angielskie iść laurowy pieprz ziarnisty sól vegeta sok z limonki mielony imbir czosnek kolorowy jajka śmietana 18 % Przygotowanie: Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy. Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści(...)Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli, sokiem z limonki, łyżeczką mielonego imbiru oraz łyżeczką kolorowego czosnku. Tak przygotowaną zupę podajemy z jajkiem na twardo oraz kleksem śmietany. Smacznego!:) makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem
Taste Therapyporcje Potrzebujemy: 500 g zielonych szparagów 1 dużą cebulę 1 zieloną papryczkę pepperoni 2-3 ząbki czosnku 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka brązowego cukru 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Oliwa lub olej Sól i pieprz wg uznania Najpierw obieramy i kroimy
Bananowe Polewcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu sól morska świeżo mielony pieprz Oliwę, ocet, musztardę i miód łączymy w całość i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą morską i obficie świeżo mielonym pieprzem. Sos musztardowo-miodowy podajemy z bukietem sałat. Podstawą tego sosu jest oliwa z oliwek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne
My Chcemy Jeśćzdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Marchewkę(...)dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli. O dobroczynnym właściwościach dyni można przeczytać w tym przepisie
My Chcemy Jeśćpieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy(...)łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu. Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem. Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa
My Chcemy Jeść