mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju mielony kminek majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam w paseczki i nastawiłam do gotowania w wodzie, w której się moczyły(...)jeszcze trochę wodą i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, dopóki kapusta nie była wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło 45 minut. Doprawiłam do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem (ewentualnie jeszcze solą oraz odciśniętym wcześniej sosem z kapusty). Makaron ugotowałam al dente według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do kapusty i wymieszałam. Podałam na gorąco
Kuchenne zapiski Edytygłówki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam(...)osączoną fasolę z puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem
Kuchenne zapiski Edytymiękkiego masła 700 g rabarbaru 50 g cukru 100 g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru - pokrojonego w drobną kostkę 3 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mała śmietana kremówka - do dekoracji Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę(...)łodyg wyrzucamy). 3. Na dno tortownicy równomiernie rozsypać: najpierw biały cukier, później świeży imbir, a na koniec rabarbar. 4. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę i mielony imbir. Wymieszać. 5. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku. Na koniec (dalej ucierając) stopniowo dodawać mąkę. 6. Gdy ciasto będzie
Domowa Cookierenka Agiszklanki puree z dyni 750 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego imbiru 200 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników
Domowa Cookierenka Agiuzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć) Przygotowanie: W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej
Domowa Cookierenka Agiszklanki cydru 4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru 3 łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru
Domowa Cookierenka Agikluski leniwe z mielonego twarogu z truskawkami i jeżynami~ *z mąki kokosowej Były takie pyszne, a zdjęcia jak na złość nie wyszły >.< PRZEPIS /1 porcja/ ~230g mielonego twarogu ~białko ~40-45g mąki kokosowej ~cukier/stevia Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Rano z ciasta zrobić wałeczek, kroić na kawałki i wrzucać kluski
breakfast of dreamswegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków(...)róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie i Was tam przeniesie :) Piątek, piątek! Ale zapowiada się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan (ok. 120g po obraniu) ~cukier/stevia ~100ml mleka sojowego + 50ml ~łyżeczka oleju (u mnie z orzechów włoskich) ~2 'rządki' gorzkiej czekolady (ok. 20-25g) ~1/2 łyżeczki proszku
breakfast of dreamsPiec ok. 10-15 minut w 190*C. Ostudzić i zdjąć papier (nie polecam robić tego od razu). ~100-150g mielonego twarogu ~stevia/cukier do smaku ~1/2 łyżeczki mielonej wanilii Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Na jedną wyłożyć nadzienie i przykryć drugą częścią. Można także polać całość polewą czekoladową: 2-3 kostki gorzkiej czekolady
breakfast of dreamsmalibu" , zielona herbata matcha , zielona herbata jaśminowa Przyprawy chili grys , nasi goreng , asafetyda , kumin mielony , harrisa Inne sproszkowany korzeń maca , młody jęczmień , mleko sojowe w proszku , ostropest mielony , erytrol , mąka z ciecierzycy , fasola mung , orzechy kemri
breakfast of dreamspodany z domowym hummusem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki maki z ciecierzycy ~1/2 szklanki wody ~przyprawy; u mnie mielona kozieradka , pomidor-czosek-bazylia , nasi goreng , mielony kumin , harrisa ~spora szczypta czarnej soli (można użyć nieco wiecej zwykłej soli, ale czarna nadaje jajeczny zapach i smak) ~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ~ulubione warzywa Mąkę łączymy
breakfast of dreamswiśniowo-bananowo-kokosowe lniane placki~ Znalazłam ostatnio w szafce mielony len o smaku wiśniowym. Nawet nie wiem kiedy ja ten wynalazek kupiłam, ale jego data ważności zbliża się ku końcowi więc trzeba było coś z niego wykombinować. Powiem(...)ciekawie te placki smakowały :) Cały weekend na praktykach? Żyć nie umierać... PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~duży, dojrzały banan - rozgnieciony widelcem / zblendowany ~2 czubate łyżki wiórków kokosowych ~30g mielonego lnu (u mnie o smaku wiśniowym) ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody i łyzka soku z cytryny Jajka ubijamy przez 30s. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
breakfast of dreamsspodu przystąpić do przygotowania masy serowej. ~1kg trzykrotnie mielonego, gęstego, zwartego twarogu ~250g cukru pudru ~opakowanie (40g) budyniu waniliowego ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii / ziarenka z laski wanilii / mielona wanilia ~4 jajka Ser zmiksować z cukrem, wanilią i proszkiem budyniowym, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując ok. 15sek. Masę serową wylać na upieczony spód (nie trzeba
chili & sugargulaszowego 2 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 duża cebula pikantne papryczki chilli 2 łyżki mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Na początki mięso obtaczamy w mielonej papryce i doprawiamy solą i pieprzem. A następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. W tym samym czasie w garnku, w którym będziemy robić zupę podsmażamy - na łyżce masła - do miękkości
Marder&Marder ManufactureZresztą świadczyć o tym może fakt, że następnego dnia kazałem jej dorobić więcej - bo te co zostały z poprzedniego dnia zjadłem na śniadanie :) Zatem składniki i przepis: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 spore ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 1 litr wody 2 jajka 2 kostki rosołowe 2 puszki(...)krojonych pomidorów 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, chili, koperek trochę mąki Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy jajka, bułkę tartą i znów mieszamy, aż wszystko się połączy. Lepimy niewielkie kulki z tej masy i obtaczamy w mące
Marder&Marder Manufacture