Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej 2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika
Kolorowa kuchnia Elkiużyłam do niego mocnego i dojrzałego zakwasu , który tak pięknie pachniał!! (tak, tak lubię zapach fermentujących dzikich drożdży, lakieru do paznokci i benzyny... to tak przy okazji :P). Miąższ chleba jest zwarty, raczej ciężki, o lekkim kwaskowatym za sprawą zakwasu smaku. Jak zwykle chrupiąca skórka i niestety błyskawiczny czas znikania. Żaden domownik nie odmówi Wam choćby jednej kromeczki!! Składniki
Nastoletnie WypiekanieKochani, jeśli macie możliwość kupienia świeżych ziół, to niezwłocznie to zróbcie. Świeża bazylia doskonale nadaje się do zrobienia ziołowego masła. Zapach listków bazyliowych w połączeniu z zapachem świeżego chleba jest wprost obłędny. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniektóry idealne smakuje maczany w świeżej oliwie. Niemniej jednak jako dodatek do salsy, warzyw wszelakich czy serka też jest idealny. Zachęcam do zrobienia włoskiego śniadania. Śródziemnomorska piada czyli włoski chleb z salsą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChlebek zmodyfikowany z książki Konrada Gacy "Kuchnia Fit". Pieczywo na bazie otrębów z niewielką ilością skrobi kukurydzianej oraz suchych drożdży. Piekłam już sporo zdrowych chlebów i ten jest na mojej liście ulubionych. Smakuje bardzo podobnie jak oszukane bułeczki z mikrofalówki w 5 minut . Polecam nie tylko osobom, które chcą odżywiać się zdrowo i dobrze wyglądać. Polecam poszukiwaczom nowych smaków
Nastoletnie Wypiekaniepowinni dołączyć do swojej diety także wegetarianie, dzięki czemu mogą uzupełnić niedobory białka, ponieważ jest ono bogate w roślinne białko, witaminę E, błonnik potas oraz magnez. Składniki 2 kromki chleba żytniego (można oczywiście użyć innego) 1/2 banana Masło orzechowe Przygotowanie Obie kromki smarujemy masłem orzechowym. Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na posmarowaną kromkę układamy plastry banana
Programista w kuchnibochenek do wypróbowania dziś polecam. Bochen pełen ziaren i bardzo smaczny. Idealny na kanapki do szkoły czy pracy, ja uwielbiam. Pieczcie razem ze mną i cieszmy się zdrowym pieczywem. Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBrak chleba w domu mobilizuje mnie jeszcze bardziej do tego, aby upiec własny. Tym razem propozycja bez mąki, z samych ziaren. Wydawało nam się, że może być on zbyt ciężki, ale w smaku jest przepyszny. Podczas pieczenia dzięki odrobinie sody lekko rośnie, a zapach jaki roznosi się dookoła .... możecie sobie tylko wyobrazić - no chyba, że skorzystacie i sami zrobicie - będziecie
Gotowanie z pasjąJajko i botwinka - idealny zestaw! I to nie tylko w zupie... Uwielbiam domowe pasty do chleba . Pieczywko obficie wysmarowane, to mój preferowany patent na pożywne śniadanie , czy też sytą kolację . Im bardziej ekstrawaganckie i nietypowe składniki kanapkowego smarowidła , tym bardziej przeważnie mi ono smakuje. Lubella , w ramach konkursu LubelLOVE Inspiracje – SEZON NA BOTWINKĘ , rzuciła ostatnio wyzwanie połączenia w potrawie
Grunt to przepis!cebulę. ale i tak smakował rewelacyjnie :) Przepis znalazłam w książce TM "Tak lubię gotować" - tam jest pod nazwą placek po włosku z cebulą - u nas jednak występuje jako chleb. Składniki: pierwszy robiłam z połowy porcji, ale podam na całość ;) 600 g mąki 380 g wody 20 g oliwy 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli
Gotowanie z pasjązjadliwe No dobrze, ale powróćmy do naszego bohatera, czyli bobu. U nas tym razem pasta z bobu, żeby było nieco inaczej. Fajna, wyrazista w smaku. Dobrze komponuje się z chlebem białym i ciemnym. Ja dodałam do środka koperek, ale równie smaczna jest z kolendrą. Zresztą, jeśli zrobicie jej za dużo, wystarczy dodać 2-3 łyżki mąki i usmażyć z niej
Mieszam w Garnkuzdjęć, bo zniknęła w mgnieniu oka Dzieciaki wprost nie mogły się najeść. Zatem zamiast przepisu na nią, będzie dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie” i robi furrorę A pełno w tej paście zdrowych pyszności: buraki czerwone mające lecznicze właściwości
Lamarida.plwystudź. C hlebek ten cudownie pachnie i wspaniale smakuje ! Polecam. c zas przygotowania ciasta to około 10 minut, nie licząc wyrastania ciasta i pieczenia. Zapach świeżo pieczonego chleba unosi się po całym domu. Wszyscy domownicy wiedzą co się piecze
Przepisy i porady kulinarneiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie
Food Squareziół ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Twaróg rozgniatamy widelcem,wrzucamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę,dodajemy starte na tarce rzodkiewki ,posiekany drobno koperek,rzeżuchę,jogurt bałkański,sól i pieprz,zioła .Mieszamy dokładnie.Smacznego.Podajemy z kromką chleba lub bułeczką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki