wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. 2. Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posypać pozostawionymi płatkami oraz słonecznikiem,zaczekać aż troszkę podrośnie .Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut. Studzić
Wanilia i KardamonKolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in
Moje domowe kucharzeniechodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce i dip z feta. Wypiekanie chleba należy do moich ulubionych zajęć. Nie mniej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju sosy i dipy jak ten z feta i pistacji. Idealne dodatki do grilla i nie tylko, bo oliwkowy chlebek
codojedzeniatemperaturze 210 *C. * Mąka sitkowa przygotowana przeze mnie z mąki żytniej typ 720 i żytniej razowej typ 2000 /pół na pół/ przepis stąd Chleb przygotowany przez Danusię rósł u niej około 80 min. Mój przez to, że w domu było chłodno pozostawiałam na całą noc. Wypróbuje go zatem jeszcze w sezonie jesiennym, gdy w domu jest cieplutko
Proste Potrawydrożdży 0,5 l wody ciepłej 2 łyżki cukru 1 łyżka płaskie soli 2 łyżki octu garść przyprawa do pieczenia chleba Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzenieChleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki
apetytnapieczenierazowiec. Użyłam do niego zakwasu pszennego, gdyż sporo mi się go nagromadziło, ale spokojnie można użyć zakwasu razowego - trzeba tylko pamiętać, żeby nie wyrabiać zbyty długo ciasta. Składniki na chleb : mąka pszenna typ 750, woda, jogurt grecki, otręby pszenne, sól i zakwas. Wykonanie : Do miski przesiałam 2,5 szklanki mąki, dosypałam 1/2 szklanki otrąb pszennych - wymieszałam. Odmierzyłam 3 łyżki jogurtu
apetytnapieczenieChlebek ten jest bardzo prosty do wykonania, a przy okazji smaczny. Piekłam go dwa razy: w małej i dużej blaszce. W tej pierwszej chleb wyrósł do wysokości brzegów keksówki, w tej drugiej zaś jest mniej wysoki, ale równie smaczny. Podaje dwa przepisy - wykonanie jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier
apetytnapieczenieDobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam
apetytnapieczenierazowym zakwasie, bo ostatnio innego nie "hoduję", ale na żytnim jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru płaska łyżka drobnej soli 3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
apetytnapieczeniekolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe. Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych
apetytnapieczeniePracochłonne, ale warte upieczenia. Aromatyczne, mocno bazyliowe i mięciutkie w środku. Spodobało mi się to wyzwanie Pomysł na chleb : moja siostra, która nieustannie wierzy w moje możliwości piekarnicze Sposób wykonania zaczerpnięty z bloga : http://walkawkuchni.wordpress.com/2014/02/12/zielony-chleb-z-udzialem-szpinaku/ Do zrobienia chlebków potrzebne są : masło czosnkowe, dwie doniczki świeżej bazylii, 2 szklanki mąki pszennej, oliwa, sól, cukier, drożdże, woda i czas, dość
apetytnapieczenieDługo zbierałam się do upieczenia tego chleba, aż w końcu doczekał się on nawet dwóch wersji. Ta jest całkowicie na zakwasie i powstała wczoraj. Niedługo pojawi się także wersja mieszana - na zakwasie i drożdżach. Składniki i wykonanie : 1 i 2/3 mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych
apetytnapieczeniechlebie napisze bardzo krótko - jak dla mnie pyszny. Długo zachowuje świeżość - przynajmniej 4 dni, miękki środek, chrupiąca skórka. Przepis prosty i szybki do wykonania. Skład : 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowej) 3 łyżki rzadkiego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) łyżeczka drobnej soli łyżka płynnego miodu gryczanego
apetytnapieczenieznaczy domowe pieczywo i jak je piec, a teraz staję przy kuchennym blacie i z tego co mam akurat w szafkach piekę pieczywo :) P.s. dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko
Kolorowy Przepisownik