chleb - 26176 przepisów (strona:899/1746)

Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 167

elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Tosty z serem i papryką 196

Tosty bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać wszystko co lubicie. Ja często robię je z serkiem i papryką oraz małą nutką czosnku;) Składniki: 4 kromki chleba, 50g serka topionego, 1/3 czerwonej papryki, 2 plastry sera, szczypta czosnku w proszku, masło.   Przygotowanie Wszystkie kromki chleba posmarować serkiem topionym, oprószyć czosnkiem. Na 2 kawałkach ułożyć paseczki oczyszczonej(...)papryki. Położyć po plasterku sera i przykryć drugą kromką chleba- serkiem do środka.  Z obu stron kanapki posmarować cienko masłem i oprószyć czosnkiem.  Opiec w sandwichu do kanapek lub na patelni grillowej.  Przekroić po skosie. Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Schacciata - płaski chleb toskański 184

kolejny wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej,  125 ml letniej wody,  30g świeżych drożdży

Z miłości do słodkości
Saskie knedle z boczkiem 278

knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek. skladniki: 800g ziemniakow 70g boczku wedzonego 1 cebula 50g masla 2 kromki chleba tostowego 2 jajka 150g maki sol galka muszkatalowa maka ziemniaczana do obtoczenia Wykonanie: Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac(...)przecisnac przez praske. Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki. Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase. Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut

Przysmaki Karolki
Krotka podroz do Szwajcarii 100

Zurich zwiedzalismy z parasolem w reku. Klimat i szwajcarskie smakolyki sprawily, ze do domu wrocilo mnie nieco wiecej niz wyjechalo. Poza czekolada, ktora wrecz uwielbiam, zajadalam sie przepysznymi chlebami. Normalnie nie jadam chleba, ten francuski nie do konca mi odpowiada, choc przyznaje, ze mam juz ze dwa swoje ulubione, no ale to zupelnie nie to samo. Szwajcarskie chleby i buleczki

Przysmaki Karolki
Ciecierzyca i pomidory... 151

nadaly temu puree bardzo wyrazistego smaku, ktory doskonale komponowal sie ze slodycza i delikatnoscia pomidorow. Pomidory nadziewane ciecierzyca skladniki: 4 duze pomidory 200g ciecierzycy z puszki 2 kromki czerstwego chleba razowego 1 cebula 1 zabek czosnku 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne 1 lyzka mielonego kminku 1 lyzka mielonej kolendry sok z 1 cytryny sol, pieprz swieza kolendra wykonanie: W piekarniku podpiekamy(...)chleb by byl chrupki, a nastepnie scieramy go na tartce lub mielimy. Z pomidorow scinamy wierzch, wydrazamy miazsz. Pomidory w srodku solimy i odwracamy do gory dnem, pozostawiajac na papierowych reczniczkach by ociekly. Miazsz pomidorow, odciete kapelusiki, ciecierzyce, sok z cytryny i czosnek mieliny blenderem. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy i pdsmazamy przez okolo 4 minuty cebule pokrojona

Przysmaki Karolki
Po wizycie na targu 145

teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem skladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz 5-6 kromek chleba tostowego wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy konowki i gotujemy w osolonej, wrzacej wodzie przez 5 minut. Odsaczamy i osuszamy. Chleb tostowy nalezy dobrze podpiec lub ugrillowac. Foremke do zapiekania smarujemy maslem(...)dnie ukladamy podpieczony chleb tostowy. Zalewamy go mlekiem. Na tostach ukladamy ugotowane szparagi na przemian z plastrami wedzonego boczku. Smietame mieszamy z parmezanem i doprawiamy pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na cieplo. Smacznego

Przysmaki Karolki
Miały być bajgle, a są bułki z mini dziurką 152

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba i mimo że bardzo chciałam dzisiaj podzielić się z wami jakimś smacznym nowym chlebem to mi to nie wyszło:( Cóż nie wyrobiłam się, ale za to upiekłam bułki, które miały być bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odrywany chleb dyniowy z nutella 199

okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2013 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 8 edycji postanowiłam zaszaleć i upiec chlebek niecodzienny, bo z nutell ą na słodko wg przepisu Roxany autorki jednego z moich ulubionych zagranicznych blogów. Jednocześnie jako ze trwa sezon na dynie jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułki tygryski 392

Dzisiaj odwiedzając pewien sklep zobaczyłam pierwszy raz chleb o nazwie tygrysi, gdyż faktycznie skórka miała fakturę skóry tygrysa. Zaciekawiona przeszukałam internet, żeby znaleźć na ten chleb przepis i tak trafiłam na te bułeczki. Są popularne w Wielkiej Brytanii, jako Dutch Chrunch Rolls albo jako chleb czyli Dutch Crunch Bread. Bułki są nieskomplikowane, jedyny mankament że trzeba mieć pod ręką mąkę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
[TEST] Chleb wielozbożowy + forma silikonowa 118

zakupach, między innymi w sklepie IKEA. Jakiś czas temu na jednym z blogów widziałam ten produkt, więc postanowiłam go kupić. Chodzi o BRODMIX FLERKORN - wielozbożową mieszankę do pieczenia chleba. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Domowe precle 113

pęka głowa :-). Ale nie o tym chciałam Wam napisać, dzisiaj napiszę o preclach! Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-) Zatem w weekend(...)się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie wiedzy o wypiekach i o chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "Chleb". Hamelman przytacza swoją historię związaną z preclami, to właśnie ten wypiek był jego pierwszym zajęciem w piekarni, zrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać

Pora coś zjeść
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 485

Dzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować całkiem oryginalny chlebek, który miałam okazję przygotować w zeszłym tygodniu w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie". Chleb tygrysi miałam okazję zobaczyć już kilka miesięcy temu w jednej z krakowskich piekarni, oczywiście kupiłam go, żeby spróbować. Charakteryzował się właśnie taką chrupiącą i popękaną skórką. Jak ją uzyskać? Zaraz się przekonacie. Szczerze mówiąc

Pora coś zjeść
Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread) 3924

Post Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 314

Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie.   Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku. Z zasady nie toleruję smaku i zapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek(...)dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna kompozycja zapachowa!     Dodatkowo dodałam do ciasta oleju rzepakowego i tymże olejem smarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "oliwa Północy" :)  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego

Grunt to przepis!