chleb - 26672 przepisów (strona:903/1779)

Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 212

Skorzystałam z propozycji   Amber do wspólnego pieczenia chleba. Tym razem to chrupki chlebek norweski.  Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren(...)szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.         Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na  tutaj . Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam  na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka

Proste Potrawy
Zielona kanapka 244

wszystko jest w niej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi. Składniki: Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego) 1 zielona papryka 4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek 3-4 liście sałaty 1 awokado bułka tarta oliwa z oliwek opcjonalnie: koperek sól, pieprz i inne przyprawy ulubiony(...)gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem

Weganizm infantylny
Miska Tupperware 343

miskę i zobaczcie co w niej już robiłam i jakie są efekty. Ja swoją miskę wykorzystałam od razu pierwszego dnia, jak tylko ją otrzymałam.Robiłam w niej ciasto na chleb..w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko  na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku., tylko(...)ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania, ale i nie jest droga .Osobom , które dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym sercem..ja niby mam automat do chleba i często wyręczałam się nim do wyrabiania i wyrastania ciasta na chleb, bułki, pączki itd..ale to zajmowało 1,5 godziny..i zużywało prąd..Praca rękoma wymaga wysiłku i też

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z cukinii 237

bulionu 5 g masła (płaska łyżeczka) 1 ząbek czosnku 1 mała (40 g) cebula 1 łyżka (20g) śmietany 18% 1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły czosnek granulowany (pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni, posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie chrupiący) Przygotowanie: 1. Cukinię umyć i zetrzeć(...)Podgrzać, dodać sól i pieprz według uznania oraz śmietanę. Polecam podawać z dodatkiem grzanek Kalorie: 1 porcja bez grzanek (przygotowana z podanych ilości składników):  200 kcal Grzanki z chleba razowego(ok. 100g): ok. 210 kcal Razem: 410 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Prawie jak masło orzechowe;) 295

patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Dodałam do nich przyprawy, wymieszałam, przestudziłam, a potem zmiksowałam w młynku do kawy. Dodałam oliwę i wyrobiłam do konsystencji gęstej pasty. Posmarowałam kromki chleba opieczone w tosterze i zjadłam na śniadanie. Pasta w smaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw(...)reszta to dowolność w kombinacji:) Ja trzymam w lodówce. Daria8802 , dokładnie tak: ciężkie i smakowite masło:) Pozdrawiam:) diablica66 2012/02/11 15:50:06 Bardzo ciekawa pasta. Lubię wszelkie smarowidła do chleba, więc pewnie by mi smakowała. karmel-itka 2012/02/11 17:46:43 geniusz kreatywny! świetna pasta. dodałabym trochę miodu. sowa_nie_sowa 2012/02/11 18:33:49 Diablica66 , myślę, że tak:) Karmel

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste precle co im dziurki zarosły:) 182

Kiedyś, kiedyś, dawno temu, piekłam systematycznie bułki z białej mąki i z niewielkim dodatkiem pełnoziarnistej. Odkąd nie używam białej, odtąd  piekę tylko dla siebie chleb, bo moja rodzinka kręci nosem na takie ciężkie pieczywo. Ale jak zobaczyłam precle u Slyvvii ,  to naszła mnie na nie wielka ochota. A z wielką ochotą jest tak, że nie ma na nią(...)testowania. Zjedliśmy z samym masłem (ja posypałam dodatkowo cebulką suszoną - pycha!)  i była to najpyszniejsza kolacja w ostatnim czasie:) Precle - bułeczki były świetnie wyrośnięte, zupełnie niepodobne do mojego chleba, który wychodzi ciężki i nie rośnie aż tak. Myślę, że to sprawka mniejszej formy i tym samym większej powierzchni do wyrastania. Dwa uratowane przed pożarciem zostawiłam na następny dzień

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb z rodzynkami i orzechami 214

Dzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie" . Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się  mieleniem zboża

Ala piecze i gotuje
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 285

kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami , pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu(...)wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią.  Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z musztardą 171

Dawno nie piekłam chleba, a że miałam mało wolnego czasu wyręczyłam się automatem do chleba..wystarczy włożyć składniki , ustawić program i gotowe..Ja do chleba dodałam musztardę sarepską Develey ..wcześniej musztardę wykorzystałam do sosu  z klopsikami ..Chlebek wyszedł pyszny..musztarda nie jestem wyczuwalna po upieczeniu, polecam..a do chlebka świeżo wędzone mięsko...Pomysł na chlebek z dodatkiem musztardy znalazłam

Moje domowe kucharzenie
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 251

sosu pomidorowego i piec w piekarniku , aż fasola wchłonie część sosu i stanie się bardzo aromatyczna. Gotową fasolę posypuje się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego sosu. Gigandes plaki   tradycyjnie podaje się jako meze , czyli jedna z wielu przystawek. I rzeczywiście w greckich restauracjach, które odwiedziłam w czasie wakacji(...)dolmades  (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale  gigandes plaki   samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad , doskonały w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego  Jamie Oliver

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 294

drobinki papryki chilli, ot, to wszystko czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie podaję je z chlebem, gdyż wycieranie talerza z pomarańczowego sosu to mój ulubiony moment :)  Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny . Swój charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza sporemu dodatkowi suszonej papryki pimenton , zazwyczaj(...)pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g) 1-2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania) oliwa sól, pieprz szczypiorek do przybrania dodatkowo: świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po chwili z chorizo powinien zacząć wytapiać się aromatyczny pomarańczowy tłuszcz. Ewentualnie, jeżeli będzie go zbyt mało, możesz dodać

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowe gratin 250

Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego obżarstwa.  Sukces gratin opiera się na kontraście tekstur – pod chrupiącą skorupką z sera i okruchów chleba kryje się kremowe wnętrze złożone z kalafiora skąpanego w beszamelu. Beszamel przyprawiłam gałką muszkatołową, tymiankiem i szczyptą chilli (aby danie nie było mdłe), a wierzch posypałam natką pietruszki.  Mimo(...)łyżeczka tymianku, świeżego lub suszonego ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 200 g sera, np. Gruyere, startego 75 g okruchów wczorajszego chleba naczynie do zapiekania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i odstaw na bok. Różyczki kalafiora ugotuj na parze (5-7 minut) w specjalnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 253

przestają zadowalać się zwykłą kanapką. Mój Mąż czasem przychodzi do kuchni, zagląda do lodówki, rozgląda się po szafkach i marudzi, że zjadłby coś pysznego, a tu tylko zwykła szynka, chleb i ser... Zerka przy tym w moją stronę, licząc, że wyczaruję coś z niczego . I przyznam się, że wcale mnie to nie złości, lecz lubię takie chwile :) Prośba mojego Męża(...)posypać startym serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych.  Grzanki śródziemnomorskie przepis własny na 4 grzanki czas przygotowania: 15 min. Składniki: 4 kromki chleba, np. ciabatty oliwa 1 cebula pokrojona w półplasterki 1 łagodna chilli, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych sól, suszone oregano

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 192

pokrojona na 4 kawałki 3 ząbki czosnku, przeciśnięte (lub mniej, gazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku(...)mniejsze kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij z nich twarde szypułki i pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem.  Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 221

pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser . Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:) Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi ( podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;) ), lecz "zagubionym chlebem" -  pain perdu (ang. lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, "zagubionego" gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka lub śmietany. Zatem tosty(...)francuskie to bardzo proste danie, niby nic wyszukanego, choć uważam, że moczenie i smażenie magicznie przemienia suchy chleb w pyszny deser. Do mieszaniny jajeczno-mlecznej możecie dodać składniki smakowe, np. ekstrakt wanilii lub cynamon . Co do pieczywa, to najlepiej nada się tu czerstwa chałka , ale można też użyć pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej (a nawet wyschniętej drożdżówki - czemu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania