chleb - 26176 przepisów (strona:904/1746)

Fantany z Nowej Anglii 164

reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem.   Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Chleb graham 128

ciasto przełożyć delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić wodą i do pieca. Po pierwszych 10 min zmniejszyć temperaturę do 180 st C, piec 40 min..... Smacznego Pierwszy chleb zrobiłam według przepisu  tutaj , a ten różni się w sumie tylko drożdżami

Gaździnka warzy
Faszerowane chlebki 134

Przepis na nie dostałam od znajomej. Przyznam się, że kusiły mnie od samego początku ale jakoś nie mogłam się do nich zabrać. Układając się wczoraj do

Krakowskie smaki Ani
Pasta z łososia 184

Kolejny przepis na smarowidło do chleba. Dziś proponuję pastę z łososia. Ryby powinny być obecne w naszej diecie dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają kwasy omega-3, witaminy A, D, B oraz jod, selen, potas, fosfor i magnez. Ponad to są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka.                  Co to są te kwasy

Życie na widelcu
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 195

wskroś maślany.  Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche ,  bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było

KUCHARNIA
Pain au Levain Fendu 83

poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz

w mojej kuchni
chleb z ziarnami 141

łyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży,,,,                    1 litr wody ,,,,, chleb z ziarnami

w mojej kuchni
Chleb drożdżowy 140

około 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego

w mojej kuchni
Fugasse z zielonymi oliwkami 175

Fugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę.  Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki

Apetyczna babeczka
Złociste bagietki 171

Całkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki  (4 bagietki) Zaczyn  300g mąki pszennej

Zapiski Młodej Żony
Bułki na zakwasie i drożdżach 120

takie pulchne i lekkie jak sklepowe, takich nie kupisz. Zakwas swój hoduję już około 4 m-cy, jest kwaśny i ma moc, zrobiony z mąki razowej żytniej. zakwas na chleb Nie cały słoik zakwasu, trochę zostawiam na dnie do 'nakarmienia', mieszam z 15 g drożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto do momentu

Pasje Jolki
Hummus - pasta z ciecierzycy 190

Hummus dla mnie jest smaczną pastą do chleba. Urozmaiceniem zimowej diety :) przepis stąd 1 szklanka ciecierzycy 3-4 łyżki tahiny ewentualnie kilka łyżek zimnej przegotowanej wody 3-4 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki kuminu, można pominąć szczypta chili 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytryny sól morska Przygotowanie :  Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia przepłucz

Proste Potrawy
Polski chleb na zakwasie 133

Dorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z  TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej. Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek Składniki: 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g otrąb owsianych 1 łyżeczka

Na słodko lub wytrawnie
Żytni chleb z cebulką i kminkiem 129

Zaczynam sięgać po coraz bardziej pracochłonne w wykonaniu chleby i im trudniejszy tym jego efekt końcowy mnie bardziej cieszy. Upiekł się wprost idealnie, a tak niesamowicie aromatyczny, że musiałam się posilić w trakcie jego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z  TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek

Na słodko lub wytrawnie
Chlebki do święconki II 157

szczypta kminku Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżeczka mleka ziarna do posypania. Sposób wykonania: Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z  łyżką mleka, posypać

Na słodko lub wytrawnie