dodajemy nie tylko do hummusu, (przepis wkrótce ) może być składnikiem sosów, dipów, przysmaków kuchni arabskiej, a nawet słodkich ciast. Można przechowywać ją do miesiąca w lodówce. przepis stąd Na chlebie z dodatkiem miodu i czosnku też jest
Proste Potrawyłyżki kukurydzy 8 grillowanych plastrów cukinii 1 duży pomidor 1/2 ogórka zielonego 1 połówka awokado 2 jajka ugotowane na twardo sos vinaigre bazylia, pieprz ziołowy opcjonalnie: grzanki z chleba Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo Cukinię myjemy, kroimy w paski i grillujemy na rozgrzanej patelni około 4 minuty z każdej strony. Warzywa myjemy. Na talerz wykładamy kolejno: sałatę, pokrojone pomidory, ogórka
Kitchens Alphabettyle co zrobienie zwykłej kanapki. Kombinacji może być wiele, w zasadzie to zależy wyłącznie od was co dodacie do tych zapiekanek. Posiłek szybki i co ważne nawet syty :) Zamiast chleba można tez użyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące. Składniki: 2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz
Kuchnia Pełna Pasjijajka na które od razu układam ćwiartki pomidorków koktajlowych. Smażę pod przykryciem 1 tylko z 1 strony. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podałem z sandwiczowymi kanapkami z chleba tostowego z serem i kakao
Mechanik w kuchnispróbowała, bo lubię ryby, a już najbardziej te wędzone. Niestety w moim uwielbieniu dla ryb pozostaję sama ;) Od kilku dni mąż prosił mnie, żebym zrobiła jakąś pastę do chleba. Jak już ją zrobiłam to załamał się dlaczego właśnie taką ;) Nie ma tego złego, będę ją miała na dwa dni :)))) Czytaj więcej
bistro mamarybne. Czy często macie problem z czym znowu zrobić kanapkę do pracy? Pamiętam, że miałam taki okres, kiedy po szaleństwach wielowarstwowych i kolorowych kanapek, z przyjemnością wracałam do zwykłego chleba z masłem, szynką i żółtym serem. Czyli takich, które nosiłam do liceum, i które wtedy wydawały mi się bardzo nudne. Dla urozmaicenia wyłudzałyśmy z koleżanką kanapki od Tomka B., które
bistro mamaporze, dla siebie parzę herbatę z cytryną, robię jakieś kanapeczki, mniej lub bardziej wymyślne. W zależności od stanu zaopatrzenia lodówki i nastroju syna. Dla Franka najczęściej przygotowuję wagoniki z chleba i szynki. Rozkosznie wkłada je do buzi swoimi pulchnymi łapkami :) Czytaj więcej
bistro mamaosiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam codziennie z dżemem morelowym z najlepszym polskim chlebem na świecie :) Czytaj więcej
bistro mamaJeśli miałabym wyznaczyć dzień, który najbardziej pasuje mi do pieczenia chleba, to byłaby to sobota. Jeszcze kilka tygodni temu wskazałabym każdy inny dzień tygodnia, ale teraz na takie przyjemności zostały mi już tylko weekendy. I o ile lubię leniwe niedzielne poranki, choć na takie rzadko mogę liczyć... choć nie, w sumie to nie narzekam... leniwe są, rzadziej
bistro mamaprzełożyć do keksówki (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę z mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz. Świetnie nadaje się do chleba, ale może też być daniem na ciepło. Wystarczy do tego tylko ulubiona surówka
Proste Potrawyłyżeczka cukru, 50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn) - 400ml ciepłej wody - 3 łyżki oleju - 1,5 łyżeczki soli - 2 białka - 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu - 1 kg białej cebuli łagodnej - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - cebulka prażona - sól, pieprz, oregano - ser żółty cheddar Przygotowałam
mojewypiekiinietylkoszczypiorek, koperek, sól, sok z cytryny, chili Dobrze wszystko zmiksować Można używać na chleb zamiast masła :) Zużyć w przeciągu dwóch
Proste Potrawycukru 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 łyżeczka suszonych drożdży 30 ml mleka do posmarowania przygotowanie Mleko rozmieszać z jajkiem. Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl
Stare GaryCzęsto używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki
UgotujmyTo.pljuż wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie fascynowałam się kuchnią amerykańską, a w ostatnich kilku dniach wykorzystałam 2 przepisy, które jak się okazuje oryginalnie pochodzą z kuchni amerykańskiej. Pierwszy to był... Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia
Nie Bo Piekło