Sernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek(...)tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem. Sernik kawowy powstał na specjalną okazję, jaką są pierwsze urodziny bloga Smakołyki Bereniki . Wczoraj minął rok od postania pierwszego wpisu. Przy tej okazji chcę Wam serdecznie podziękować za odwiedziny i pozostawiane komentarze
Smakołyki Berenikiardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura(...)piekarnik gazowy) Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam
coolinarnastrefa.blogspot.comInternecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę(...)sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe 4 jajka 0,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową
coolinarnastrefa.blogspot.comardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia(...)Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min. Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce
coolinarnastrefa.blogspot.comlunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia(...)Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki
coolinarnastrefa.blogspot.comTe muffiny są dla wszystkich miłośników szybkich wypieków z owocami . Ciasto, z którego powstają to ciasto ucierane , które po upieczeniu jest lekkie, puszyste i delikatne. Ten
MeCooksCześć Kochani, dziś zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się z dawnymi czasami, imprezami rodzinnymi-mowa o Mannowcu znanym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPlacek drożdżowy z całymi truskawkami Idealny deser na lato, który łączy w sobie puszystość drożdżowego ciasta, soczystość świeżych truskawek i chrupkość słodkiej kruszonki. Ciasto jest sycące
Blog z ApetytemSą takie przepisy, które od razu trafiają do rodzinnego kanonu ulubieńców. Ten cytrynowiec z kisielową pianką to właśnie taki wypiek. Moje dziecko po pierwszym kęsie orzekło
Smaki Na TalerzuSzybkie łatwe ciasto maślankowe Stopień trudności niski, doznania smakowe wysokie, takie jest maślankowe szybkie ciasto z owocami bez tłuszczu. Ciasto dobre na każdą porę roku, tak
Dieta moja pasjaWielkanocne ciasto z białek z cytrynową nutą Dzisiaj mam dla Was recepturę na proste i pyszne ciasto z białek. Idealne na świąteczny stół. Prosta receptura
IzabelawkuchniCiasto z galaretką i borówkami to propozycja dla miłośników lekkich, owocowych deserów. Połączenie delikatnego biszkoptu, galaretki i świeżych owoców sprawia, że deser jest nie tylko
Alle Dobre!składniki na biszkopt czekoladowy: 70 g mąki 25 g kakao 50 g czekolady 64%, startej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszne kostki marchewkowe zrobią z pewnością rewelacyjne wrażenie, kiedy podasz je gościom. To łatwy sposób na ciasto marchewkowe w innym wydaniu. Prosty przepis, do którego będziesz wracać. Zobacz… Uwaga: szklanka 200 ml blaszka 30×35 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki) 4 jajka rozmiar L ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki(...)następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia (również boczki) i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka. Składniki dodatkowe: 220 g dżemu
Słodki sentymentPrzepis na sezonowe ciasto z rabarbarem urozmaicone warstwą budyniową, która idealnie łagodzi intensywnie kwaśny smak rabarbaru. Dodatkowo budyń sprawia, że całe ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto 150 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru szczypta soli 3 jajka M 3 łyżki śmietany kwaśnej 200 g mąki(...)Budyń Ugotuj budyń z cukrem wg instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Rabarbar Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Kruszonka Wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta. Wstaw do lodówki. Ciasto Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli na biały puch. Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując przez kilka minut. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. Mąkę wymieszaj
Słodki Blog