Ciasto finazja to kolejny smaczny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Wypiek ten składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego masą kajmakową, herbatnikami, dżemem porzeczkowym oraz pyszną i puszystą masą śmietanową. Połączenie tych wszystkich składników ze sobą smakuje naprawdę rewelacyjnie. Poniżej zaprezentuję Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować ciasto finezja. Jestem pewna, że zachwyci Wasze(...)podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO FINEZJA Składniki BISZKOPT 4 jajka 140 g cukru 80 g mąki 3-4 łyżki kakao 20 g skrobii ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżka wody MASA 600 ml śmietany krówki 250 ml serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody DODATKOWO 1 puszka masy kajmakowej 1 słoik dżemu z czarnej pożyczki duża paczka
Alle Dobre!MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z czekoladą. Jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach, oba kremy jasny i ciemny wspaniale ze sobą smakują. Ciasto jest aromatyczne, apetycznie wygląda i uważam, że jest proste do zrobienia. Podczas przygotowywania może się wydawać, że budyń jest za gęsty, ale tak ma być. Powstanie świetne, kremowe ciasto. Polecam(...)inspiracja z bloga kolaci.biz ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą Składniki: Spód: 5 białek 120g cukru 100g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) Krem: 1 litr mleka 5 żółtek 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
Mała Cukierenkajuż bardzo dawno nie robiłam żadnego ciasta bez pieczenia. Dlatego postanowiłam nadrobić zaległości w tym temacie, a przy okazji wykorzystać trochę zapasów ze spiżarni. Postawiłam na ciasto krówka bananowa. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: Ciasto krówka bananowa na krakersach (gotujzcukiereczkiem.pl) , zmieniając pewne szczegóły. Ciasto krówka bananowa to wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, mimo(...)tortową i ziemniaczaną. Mieszankę cienkim strumieniem wlałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń wyłożyłam na herbatniki i równo rozsmarowałam. Na budyniu ułożyłam krakersy solone. Ciasto obciążyłam drewnianą deską do krojenia aby ciastka nie odchodziły i odstawiłam na czas przygotowania kolejnych warstw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żelatynę zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut do napęcznienia
Waniliowe Improwizacjesię Karpatka w wersji klasycznej spróbujcie ją urozmaicić owocami, np. borówką amerykańską. Karpatka sama w sobie jest pyszna, a z dodatkiem owoców jest fantastyczna. KARPATKA Z BORÓWKAMI Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła 250 ml wody 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 200 g masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka duża garść borówek amerykańskich Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy z ognia, mieszamy, aby przestudzić. Do ostudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia z resztą składników. Ciasto dzielimy na dwie części
Bon appetit mon amieCiasto Pijany Czarny Las powstało po zrobieniu nalewki wiśniowej , z której zostały mi wiśnie nasączone alkoholem. Pierwsze ciasto jakie mi się skojarzyło z wiśniami to tort Czarny Las. Tort wydał mi się za duży, więc powstało ciasto biszkoptowe ze śmietankową masą, wiśniami i odrobiną czekolady. CIASTO PIJANY CZARNY LAS Składniki: (forma 20x30 cm) ciasto(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 600 g wiśni drylowanych z wiśniówki wierzch: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru, masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Bon appetit mon amieOstatnio mam etap, że ciągle mogłabym piec i jeść ciasto drożdżowe , więc dziś przychodzę do Was z taką propozycją. Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi , co Wy na to? Pyszne, puszyste, miękkie ciasto pełne czekolady i orzechów. Wieczory są już chłodne, a takie ciasto doskonale nada się na jesienne popołudnia i wieczory z towarzystwem kubka ciepłego mleka(...)milusiego kocyka. Mnie taka opcja odpowiada :) Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi - składniki: Ciasto drożdżowe: * 340 g mąki pszennej * 150 ml letniego mleka * 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych) * 30 g cukru * 50 g roztopionego masła * 1 jajko Dodatkowo: * 3 łyżki masła czekoladowego * 40 g orzechów laskowych Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę
Zrób to smacznieKurczak w chrupiącym cieście czosnkowym Delikatne, soczyste mięsko drobiowe w chrupiącej i aromatycznej panierce z ciasta czosnkowego. Te kotleciki wprost rozpływają się w ustach, pychotka Składniki: 2 filety z kurczaka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano Ciasto: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego(...)koperku 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: olej do smażenia *** Fileciki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w dość cienkie kotlety *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami *** *** Przygotowujemy ciasto. Mleko łączymy z wodą, mąką i jajkiem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta *** *** Dodajemy przeciśnięty lub starty czosnek, sól oraz posiekany koperek. Mieszamy *** *** Do ciasta wkładamy filety z kurczaka, mieszamy delikatnie
Blog z ApetytemDzisiaj polecam kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo szybko znika z talerza. Składniki: 250 g mąki 3 łyżki cukru pudru 200g zimnego masła 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na bezę 5 białek 220 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju ok 800g śliwek(...)łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz
Pomysłowa kuchniaPamiętacie moją tartę ze śliwkami ??? Uwielbiam jej smak. Zresztą tarta to jedno z prostszych i mega smacznych ciast, które przygotujecie nawet kiedy za godzinę mają się pojawić niespodziewani goście. Dziś chciałam Wam przedstawić nieco inną propozycję. Tarta z Pasją (przepis pochodzi z opakowania Mąki Krupczatki Pasja) to kruchy spód zapiekany z pysznym kremem i mnóstwem owoców na wierzchu. Czemu akurat(...)Tarta z Pasją ??? Po pierwsze użyłam do ciasta mojej ulubionej mąki Krupczatki Pasja a po drugie słodkie wypieki stały się moją prawdziwą pasją. Tarta z Pasją jest prosta w wykonaniu, zapiekany krem smakuje obłędnie a do jej ozdoby możecie użyć dowolnych owoców – każda kolejna może więc wyglądać zupełnie inaczej. Składniki: Ciasto – 175 g Mąki Krupczatki Pasja z Młynów
Fascynacje AniBułeczki z zaparzanego ciasta – drożdżowe naleśniki smażone na patelni. Zaparzanie mąki wrzątkiem to tradycyjna chińska technika, dzięki której skrobia w mące puchnie a wypieki są wilgotne, lekko gąbczaste i przyjemnie słodkie. Przepis na te pyszne naleśniki – bułeczki pochodzi z książki “Domowy wypiek chleba” Lauren Chattman. Od siebie dodałam nasiona kopru włoskiego, które bardzo lubię(...)studzimy. Drożdże rozpuszczamy w 40 ml wody. Do zaparzonej i przestudzonej mąki dodajemy 2 łyżki oleju, rozpuszczone drożdże, cukier i sól. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie i rozciągliwe ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem, najlepiej folią spożywczą i odstawiamy na około 45 – 60 minut, aż ciasto wyrośnie dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy
Tajemnice Smakuzrobić szybkie ciasto ze śliwkami? Przeczytaj ten prosty przepis. Czas przygotowania : 15 minut/ czas pieczenia 50minut Wymiary blachy: 35×25 cm Ilość porcji: 4- 6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 900g śliwek 300g cukru 550g mąki tortowej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 350g schłodzonego masła 2 jajka szczypta soli cukier(...)pół i usuwamy pestki. 2. Do miski dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostę masło. Wyrabiamy robotem lub ugniatamy ręcznie. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy śliwki skórką do dołu. 4. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy
karolgotujeCiasto leśny mech jest znane i ulubione, u mnie przynajmniej raz do roku jest robione, zwykle w okresie świątecznym, chociaż w sumie każda pora jest dobra, bo to ciasto idealnie sprawdza się w połączeniu z sezonowymi owocami. Dziś mam dla was więc taką bardziej wyszukaną i owocową wersje, wzbogaconą o maliny i galaretkę. To ciasto na talerzu prezentuje się rewelacyjnie(...)zapewniam, że tak samo smakuje. Przepis podpatrzyłam na stronie ilovebake.pl., ale nieco pozmieniałam proporcje i składniki. Bardzo polecam wypróbować ciasto. Choć może nie wygląda, ale jest ono dość proste w wykonaniu :) Inspiracja: ilovebake.pl Składniki (forma 25 x 21 cm): : Ciasto szpinakowe: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanki
Healthy food explorerJuż myślałam, że niedziela obejdzie się bez ciasta. Zrobiło się tak pięknie, ciepło i słonecznie, że nic mi się nie chciało oprócz siedzenia na leżaku. Jednak w końcu nabrałam ochoty na drożdżowe i upiekłam kardamonowe drożdżówki z amerykańską borówką. Takie najprostsze, z kruszonką, mięciutkie w środku, a z wierzchu mocno wypieczone. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. Podczas pieczenia roznosi się(...)całym domu. Zawsze mam ochotę na ciasto drożdżowe lub drożdżówki. Słodkie drożdżówki wypiekam dość często. Są to spore ilości, bo cała rodzinka je lubi. Najczęściej są to wypieki z sezonowymi owocami. W tym roku piekłam drożdżówki z porzeczkami. Kiedy pojawiła się borówka amerykańska to postanowiłam dodać ją do drożdżówek. Jak wspomniałam wyżej drożdżówki sa dobrze wypieczone. Te upiekłam z kruszonką
codojedzeniaPomiędzy ostatnimi przetworami z cukinii znalazłam trochę czasu, aby upiec jakieś ciasto dla moich gości. A że sezon teraz na śliwki, to postanowiłam zrobić tartę śliwkową. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu tart, bo robiłam je może z dwa razy w życiu, więc może efekt wizualny nie jest powalający, ale za to smakiem nadrabia. Zrobiłam najzwyklejszą, standardową wersję tarty(...)czyli kruche ciasto, budyń, owoce i galaretka. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 250g mąki pszennej tortowej 125g cukru pudru 125g zimnego masła 1 żółtko 1 małe jajko 1 łyżka soku z cytryny 3 krople olejku pomarańczowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka) 1 płaska łyżka mąki
Waniliowe Improwizacje