Przepis na pyszne ciasto Fale Dunaju z truskawkami. Ciasto przełożone jest masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam czekoladą rozpuszczoną z masłem. Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 35 min Czas chłodzenia: kilka godzin Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto: 3 jajka 150 g cukru 150 ml oleju 150 ml mleka 2 szklanki mąki(...)ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 200 g schłodzonej śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół 50 g masła Przygotowanie: Ciasto: W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia Jajka ubij z cukrem na białą i puszystą masę (5-10 min) Dodaj olej i zmiksuj Naprzemiennie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem
Słodki BlogSerniki na zimno i tego typu ciasta bez pieczenia goszczą u mnie w sezonie letnim dość często, ponieważ lubi je cała moja rodzina. Nigdy jeszcze jednak nie robiłam sernika na zimno na biszkopcie, zawsze tylko na ciastkach, czy to na herbatnikach, czy na biszkoptach. Byłam ciekawa tego połączenia i bardzo się cieszę, że spróbowałam. Ciasto wyszło bardzo smaczne, lekkie, orzeźwiające(...)błyszcząca. Do tak ubitej piany dodawałam po jednym żółtku, miksując po każdym do połączenia składników. Obie mąki wymieszałam z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszałam do ubitej masy jajecznej. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt pozostawiłam
Waniliowe Improwizacjeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to baza do stworzenia wielu smakołyków. Możemy je podawać w wersji na słodko i na słono. Przekąski z ciasta francuskiego cieszą się wielkim zainteresowaniem, ponieważ są przepyszne! Świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju domówkach i imprezach. Większość z nas organizując tego typu przyjęcia, zazwyczaj nie ma czasu na wymyślanie popisowych dań, dlatego też przekąski(...)ciasta francuskiego będą idealnym wyborem. Są bardzo łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze, nie potrzebujemy dużo czasu, aby je przygotować. W dzisiejszym wpisie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na domowe przekąski z ciasta francuskiego. Zapraszamy! PRZEPIS: MINI ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS: PALUCHY SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS: PARÓWKOWE PRZEPLATAŃCE PRZEPIS: FAWORKI W 15 MINUT PRZEPIS: CIASTKA
Przepiski.plSkładniki: ( szklanka 250 ml) ( blaszka 23x33) Ciasto kruche: Żółtka 5 sztuk Masło 250 g Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki Cukier puder 4 łyżki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Pianka: Białka 5 Cukier szklanka Olej 1/2 szklanki Budyń bez cukru ( u mnie malinowy) Owoce: Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć Do miski(...)wyrobić jednolite ciasto. Masło najlepiej podzielić na mniejsze części wtedy łatwiej będzie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto podzielić n dwie części mniejszą i większą w proporcji ok. 70% i 30%. Zawinąć w woreczki. Większy kawałek włożyć do lodówki a mniejszy do zamrażalnika na ok. 30-45 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć większy kawałek ciasta z lodówki
Kulinarne przygodyCześć, dziś zapraszam na przepyszne ciasto Ambasador. Jest to stary, rodzinny przepis. Ciasto to najczęściej było robione na rodzinne uroczystości lub święta. Bardzo eleganckie, o niesamowitym smaku. Składa się z biszkoptu oraz dwóch kremów-kakaowo-rumowego z migdałami, orzechami i czekoladą oraz z cytrynowego. Ciasto elegancko wygląda i zapewniam, że każdemu posmakuje. Zapraszam też na film :) i mój kanał YouTube(...)rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy 3 żółtka-miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 min grzanie góra-dół bez termoobiegu. Upieczony biszkopt studzimy, jeśli jest taka potrzeba ściany górę by był równy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMałe zapiekanki na cieście francuskim to pyszna i prosta przekąska, którą szybko się robi. Na ciasto można wrzucić różne składniki. U mnie dwa zestawy-szynka, pomidorek i mozzarella oraz ser pleśniowy i pieczarki. Ciasto posmarowałam domowym keczupem z cukinii. Małe zapiekanki dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 12 plastrów(...)szynki dojrzewającej 12 pomidorków cherry 12 kulek małej mozzarelli 5-6 pieczarek 150 g serka bawarskiego z przerostem pleśni lub camamberta domowy keczup jajko do posmarowania brzegów ciasta garść listków rukoli Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 12 prostokątów. Prostokąty ułożyć w odstępach na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy mały prostokąt posmarować na środku keczupem. Pomidorki
Monia miesza i gotujeoglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Torcik z procentami SKŁADNIKI: *tortownica 20-22cm. Blaty tortu: 2 ciasta kakaowo kawowe ( patrz przepis ) Krem z alkoholem: mleko (350 ml.) krupnik solony karmel (230 ml.) żółtka (6 szt.) cukier (80 g) mąka pszenna (35 g) mąka ziemniaczana (35 g) serek mascarpone(...)białej czekolady : śmietanka kremówka 36% (80 ml.) masło (120 g) biała czekolada (300 g) Dekoracja : kwiatuszki i listki cukrowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Blaty tortu . Robimy 2 ciasta kakaowo kawowe według tego przepisu . Z dwóch ciast ścinamy wypukłą górę. Każde ciasto przekrajamy na 2 blaty. Czyli łącznie do tortu otrzymamy 4 blaty. 2.) Krem . Mleko
RITA food channelsłodkie. Zawsze chciałam je odtworzyć w swojej kuchni i wczoraj udało się z sukcesem. Wykorzystałam do tego zalegającą resztkę mąki z ciecierzycy, która świetnie sprawdziła się jako podstawa do ciasta (w oryginale ciastka zawierają gluten). Jeśli zatem ktoś z odwiedzających ten blog ma ochotę na słodką i energetyczną przekąskę bez glutenu, bez cukru i składników pochodzenia zwierzęcego, to ciastka(...)pochodzi wyłącznie z suszonych owoców, jakimi są figi i daktyle. Wystarczy jedno takie ciacho, by zaspokoić głód i ochotę na coś słodkiego. Składniki (na 16 sztuk): Ciasto 100 g suszonych daktyli 140 g masła orzechowego 30 g oleju kokosowego łyżka zmielonego siemienia lnianego 110 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki z kasztanów gorąca woda Nadzienie
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 1 jajko cukier olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 800ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowo-marchewkowy: 250ml soku z marchewki (około 4 marchewki) 350g(...)brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Wykonanie: 1. Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babek aby powstały garby. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj coś dla miłośników ciast strukturalnych, w których dużo się dzieje :) Przepyszny, wilgotny i wypełniony bakaliami - tort marchewkowy z delikatnym kremem kokosowym. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a dodatek chrupiących orzechów i słodkiego ananasa sprawia, że jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Jeżeli jeszcze go nie znacie - to koniecznie wypróbujcie! Składniki na ciasto: 300 g marchewki 100 g ananasa (świeżego(...)się składników. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do "suchego patyczka". Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. W szklance zaparzyć mocną herbatę. Odmierzyć 3/4 szklanki i posłodzić. Dodać rum. Zamieszać i odstawić do ostudzenia. Ciasto przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat
Świat Ciastaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to idealny deser dla miłośników brzoskwiń. Zawiera ono podwójną warstwę brzoskwiń, w postaci musu oraz galaretki z kawałkami tego owocu. Ciasto z brzoskwiniami, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z herbatników. Jest ono nieco pracochłonne w przygotowaniu, ponieważ musimy poczekać aż jedna z warstw zastygnie, by móc(...)nałożyć kolejną. W między czasie możemy odpocząć lub napić się kawy Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to bardzo lekki i puszysty deser, idealny do kawy. Możnaby go także nazwać sernikiem na zimno, ponieważ masa składa się głównie z sera z wiaderka. Puszysta masa na spodzie herbatnikowim połączona z podwójną warstwą brzoskwiń smakuje naprawdę świetnie. Deser jest lekki i orzeźwiający. PRZEPIS NA CIASTO
Przepiski.plDomowe ciasto ptasie mleczko bez pieczenia kusi dwukolorową pianką oraz pyszną czekoladową polewą. To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis na ptasie mleczko z białek i śmietany bez galaretki. Pyszne, delikatne ciasto bez spodu z puszystą śmietankowo – kakaową pianką. Tylko 5 głównych składników na masę, którą wykonasz w kilkanaście minut. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowany deser na zimno, ten przepis(...)powinien Cię zainteresować. Przepis na ptasie mleczko na zimno z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom deserów bez pieczenia. Postawiliśmy na ciasto bez spodu i tym samym stało się jak najbliższe oryginałowi. Oczywiście jeśli wolisz, możesz przygotować ptasie mleczko na biszkoptach lub na herbatnikach. Wystarczy, że wyłożysz spód formy ulubionymi ciastkami. Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia to oczywiście jedna z wielu
Kuchnia Na WypasieZostawiam galette z czerwonymi pomarańczami . Ciasto, które nigdy mi się nie znudzi. Raz, że kruche. Dwa, że z owocami. Trzy, ze z taką masą w środku, że mogłabym codziennie się delektować tym smakiem do popołudniowej kawki. Ten środek, który w przepisie nazywam "kruszonką", w praktyce ma służyć za coś, w co wsiąka sok z owoców podczas pieczenia. W rzeczywistości jest(...)pysznym, słodkim dopełnieniem kruchego ciasta z owocami. Polecam bardzo! Dawno nie pisałam o książkach, które ostatnio czytałam. Muszę na dniach uzupełnić listę z prawej strony, bo tytuły już tam dawno są nieaktualne. Moim wiernym towarzyszem od lat jest czytnik i gdyby nie on, nie czytałabym tyle, bo zwyczajnie wzrok już nie ten. Noszę soczewki i innej czcionki potrzebuję w dzień
bistro mamaCiasto Kubuś to taki rodzaj wypieku który zna chyba każdy lub każdy o nim słyszał. W oryginale warstwy są grubsze, spód jest z pieczonego biszkopta, a na wierzchu mamy galaretkę. Moja wersja jest troszkę zmodyfikowana. Po pierwsze z lenistwa na spodzie są gotowe biszkopty. Po drugie warstwy są cieńsze i oddzielają je herbatniki. A po trzecie na wierzchu mamy warstwę(...)jestem tradycjonalistką dlatego zmniejszyłam grubość warstw „żelkowych” i wstawiłam pomiędzy nie herbatniki. Z tego samego powodu zrezygnowałam z galaretki na wierzchu (za dużo żelki). W mojej wersji ciasto wyszło naprawdę smaczne i pięknie wyglądające ale jednak jego fanem nie zostanę Ciasto Kubuś, przepis na blaszkę 24×24 cm: opakowanie biszkoptów typu Lady Fingers (ok. 200g
RelaxtimeMoja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 14 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego) 1 opakowanie sera feta (270 g) 3 ząbki czosnku ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta pieprzu(...)minuty). Dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty dusić do czasu odparowania wody). Następne dodać ser feta i wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto francuskie podzielić na 14 części i na każdym kawałku ułożyć farsz i szczelnie zakleić ciasto (krok 5.). Dodatkowo każdy kawałek naciąć od góry nożem. Piec 15 – 20 minut do czasu zarumienienia ciasta. Podawać
KuchniaWeDwoje.pl