bardzo ważny i wyjątkowy czas, na który czekamy cały rok z niecierpliwością. Chwile spędzone z rodziną i najbliższymi, pośród świątecznych dekoracji i choinki są bezcenne. Świąteczna sałatka, zapach świątecznego ciasta w połączeniu z zapachem choinki, to coś pięknego. Jeśli zastanawiacie się co upiec na święta, oraz szukacie pysznych przepisów na ciasta świąteczne , koniecznie zerknijcie do poniższego zestawienia. Zebraliśmy(...)najlepszych przepisów na świąteczne ciasta , które na pewno posmakują Waszym gościom. W parze z ciastem idzie oczywiście sałatka. Tutaj znajdziecie pyszne przepisy: Sałatka na Święta i Sylwestra 1. Sernik Wiedeński Przepis na: przepiski.pl 2. Ciasto Toffi (bez pieczenia) Przepis na: najsmaczniejsze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto makowo serowe Przepis na: domowysmakjedzenia 4. Tortowe ciasto czekoladowe Przepis na: ilovebake 5. Ciasto
Damusia.plSkładniki: ( z podanej porcji wychodzą 3 rolady) Ciasto: (szklanka 250 ml) Mąka 4,5 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Śmietana 18 % 3 pełne łyżki Cukier 1,5 szklanki Jajko Żółtka 5 Proszek do pieczenia 2 łyżki Masa makowa z puszki 850 g Przygotowanie: W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek(...)pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą dłoni rozpłaszczamy na grubość ok. 5 mm. rozpłaszczmy na prostokąt o długości nie dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu
Kulinarne przygodyTaki jabłecznik pamiętam z dzieciństwa. Mama często go robiła. Jest to porcja na małą blaszkę. Jeśli chcecie większą porcję to wystarczy podwoić składniki. Ciasto pycha, długo świeże. Wykonanie ciasta – szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24 x 18 cm lub podobną. Jest to mała porcja ciasta. Blaszka powinna być wyłożona(...)papierem do pieczenia, tylko dno. Włożyć blaszkę z ciastem do lodówki. Przygotowanie masy z jabłek – jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier do smaku. Nie podaję ile bo to zależy jakie są kwaśne jabłka. Następnie dodać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i masło. Można wlać wino, ale nie jest to konieczne. W oryginalnym przepisie tak było
Kuchnia PokoleńMagda Aż dziw bierze, że tyle razy już piekłam odwrócone ciasto z ananasem, a jeszcze nigdy nie podzieliłam się przepisem na niego tutaj, na blogu. Muszę nadrobić natychmiast, a ciasto zdecydowanie jest tego warte. Nie tylko na pyszny smak czy piękny wygląd, ale także na bardzo proste wykonanie i jego 100% perfekcyjne wyrastanie za każdym razem. Nie ma tu mowy(...)popełnieniu błędu, nie udaniu się czy zakalcu. Krok po kroku z przepisem i mamy pyszne ciasto do kawy. Składniki (na formę do pieczenia o wymiarach około 23x23cm): puszka plastrów ananasa łyżka masła 4 łyżki brązowego cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 jajka 1/3 szklanki soku
Smaczna StronaKolejny świąteczny akcent? Proszę bardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną atmosferę: zapach przy pieczeniu wypełni cały dom, a Wasz apetyt na coś słodkiego wzrośnie w okamgnieniu : ) Z podanych proporcji wychodzi ok 19 sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy
Domowe ciastabyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na SłodkoDzień dobry kochani :) Co powiecie na pyszne ciasto kakaowo-aroniowe z kremem śmietanowym. Idealne do kawy czy herbaty. Proste i szybkie w wykonaniu. Chciałam Wam również polecić firmę Helio. Posiadają oni szeroki asortyment i najlepszą jakość produktów idealnych na święta. Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe: 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju(...)żółtku. Do zimnej masy kakaowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, mieszamy mikserem, następnie dodajemy pianę z białek, aronię i delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do przestygnięcia. Górną część ciasta ścinamy tak na około 0,5 cm i kruszymy. Resztę ciasta dzielimy na 3 równe
Sama słodycz i szczypta chiliPlacek Marcepanek – kuchnia podkarpacka Marcepanek to prawdopodobnie najsłodsze ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam. Składa się ono z 4 kruchych placków przełożonych masą makową, powidłem i masą maślano-kakaową. Wierzch zdobi i osładza polewa czekoladowa. Ciasto wymaga trochę pracy, cukru i masła, ale na pewno z nawiązką zaspokoi każdy apetyt na „coś słodkiego” :) Skusiłam się na nie, ponieważ jest to propozycja Koła(...)Wiejskich z Krasiczyna, a miejsce to kojarzy mi się z przepychem i dostatkiem. Przepis opublikowano w książce „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”. Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto kruche (na 4 placki 25x35 cm): 500 g mąki pszennej 200 g cukru 240 g masła 125 g margaryny (można zastąpić masłem) 3 żółtka 2 całe jajka 1 łyżeczka proszku
Trzeci talerzpowiecie na szybkie i proste ciasto pomarańczowe? Chodziło za mną ostatnio coś takiego i udało się! Akurat była okazja do świętowania, mój młodszy synek skończył pół roku Oczywiście maluch nie skosztował tych pyszności ale rodzice owszem Zapraszam Was do przepisu na bardzo aromatyczne, jesienne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto pomarańczowe Ja osłodziłam ciasto stewią, bo chętnie korzystam z niej(...)kuchni, ale jeśli chcecie, możecie użyć innego słodzidła Myślę, że to ciasto z powodzeniem może pojawić się także podczas zbliżających się Świąt, na pewno wpasuje się idealnie w świąteczny klimat Proste ciasto pomarańczowe – składniki (tortownica o średnicy 22cm): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, około 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii , 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 jajka, pół szklanki oleju rzepakowego
Natka PietruszkiCiasto Kinderek powstało z miłości do moich ulubionych słodkości. Nie będę ukrywać, jestem wielką fanką czekolady Kinder. I tak było odkąd pamiętam Zaczęło się od Kinder Niespodzianki. Tę chyba lubi i zna każde dziecko, bez względu na to, czy lubi słodycze, czy też nie. Ja lubiłam bardzo i do tej pory pamiętam jak czekałam na tatę przy drzwiach, bo codziennie(...)Kinder Niespodziankę. To był nasz jaki mały rytuał Wtedy bardziej niż czekoladą byłam zainteresowana zabawką, ale dziś to mi się zmieniło Wybieram czekoladę I inspirując się tym wspomnieniem przygotowałam ciasto, mam nadzieję, że będzie Wam smakować Ciasto Kinderek Składniki na tortownicę o średnicy 16 cm: 300 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 110 g miękkiego masła
365 dni dookoła kuchnitylko 11 listopada. Moje ulubione z nadzieniem z białego maku. Musi być dużo nadzienia. przepis na 12-14 sztuk ciasto półfrancuskie: 500 g mąki typ 500 200 ml mleka 60 g masła 60 g cukru 2 jajka szczypta soli 10 g drożdży masło 150 g zamrożone do wałkowania masa(...)orzechami i migdałami. Podsmażam na wolnym ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Masę studzę. Biszkopty kruszę, dodaję do masy, wbijam jajko i mieszam. Potem drugie jajko. Ciasto półfrancuskie: Składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczam w 50 ml mleka letniego, dodaję szczyptę cukru i łyżkę maki. Rozczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijam
wesoła kuchniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Binsztych- nieprzesłodzona orzechowa tarta. Idealne ciasto dla smakoszy orzechów. Pyszne rozpływające się w ustach kruche ciasto ze skórką cytrynową, aromatyczne orzechowe wnętrze z nutą korzenną oraz przepyszny karmel, to zestaw idealny. Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto kruche: 200g mąka krupczatka 100g zimne masło 2łyżki cukier puder szczypta soli skórka z połowy cytryny zimna woda: 3-4 łyżki lub nieco więcej
W garach u GosiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Binsztych- nieprzesłodzona orzechowa tarta. Idealne ciasto dla smakoszy orzechów. Pyszne rozpływające się w ustach kruche ciasto ze skórką cytrynową, aromatyczne orzechowe wnętrze z nutą korzenną oraz przepyszny karmel, to zestaw idealny. Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto kruche: 200g mąka krupczatka 100g zimne masło 2łyżki cukier puder szczypta soli skórka z połowy cytryny zimna woda: 3-4 łyżki lub nieco więcej
W garach u GosiCiasto, które zachwyci nawet wybrednych? Ciasto musowe z mango i białą czekoladą takie jest. Spód jest wyjątkowo miękki, wilgotny i czekoladowy (jak połączenie murzynka z brownie), zaś góra delikatna i piankowa. Polewa z białej czekolady dopełnia całości. Wszystkie smaki idealnie współgrają. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami – ja użyłam mrożonych malin, mango, miechunki i płatków chabru. Smak mango możemy uzyskać(...)trojaki sposób: używając świeżego owocu mango, mrożonego mango w kostce lub gotowej pulpy mango w puszce – z każdego ciasta wyjdzie pyszne. Jeśli nie lubimy mango, użyjmy puree z malin lub jeżyn – będzie równie pysznie. Spód możemy przygotować dzień wcześniej. Ciasto musowe z mango i białą czekoladą – spód: 1,5 szklanki mąki pszennej – np.: tortowej
Poezja smakuPiernik to obowiązkowe ciasto na naszym Bożonarodzeniowym stole, a zapach i smak uświadamiają nam dlaczego to już tradycja, a nie tylko ciasto. Nie zawsze mamy jednak czas i wszystkie składniki by go upiec, dlatego ciasto a’la piernik może go w zupełności zastąpić. Jest to świetna alternatywa dla prawdziwego piernika na Święta. Proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki(...)sody oczyszczonej 1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 łyżka octu (balsamiczny, jabłkowy lub winny) 1 szklanka przegotowanej, chłodnej wody Ciasto a’la piernik przepis: Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj je. W mniejszej misce połącz i zamieszaj ze sobą przegotowaną wodę, olej i ocet. Płynne składniki dodaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!