ciasto - 162322 przepisów (strona:900/10822)

Ciasto z bezą orzechową 538

Dzień dobry :-) To ciasto powstało tak spontanicznie. Naskładało mi się białek i musiałam je wykorzystać. Dzieci lubią coś z dodatkiem kajmaku, więc połączyłam jedno z drugim. Z białek i orzechów zrobiłam bezę, do tego maja z serka mascarpone z dodatkiem kajmaku, ciasteczka typu petitki i dżem z czarnej porzeczki, żeby nie było tak słodko. Całość wyszła pyszna. Polecam i miłego(...)piątku Wam życzę :-)  Blaszka: 24 x 34 cm Ciasto: 7 jajek L 1 szklanka drobnego cukru 140 g mąki typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 5 białek 100 - 150 g posiekanych orzechów włoskich 150 g cukru Masa: 150 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

kruche babeczki
Ciasto z Guinnessem – czekoladowe ciasto z ciemnym piwem 66

Czekoladowe ciasto z guinnessem, orzechami i kremem z mascarpone Nie przepadam za ciemnym piwem, więc byłam ciekawa, jak może smakować ciasto z jego dodatkiem. Okazuje się, że jest  bardzo pyszne, wilgotne i przepełnione czekoladowym smakiem z nutą ciemnego piwa w tle. To bardzo łatwe i proste ciasto i … nie można się nim upić Ciasto jest jeszcze smaczniejsze(...)połączeniu z kremem ze śmietanki i mascarpone.  To zestawienie jest absolutnie idealne! Składniki CIASTO 250 g mąki typ 500 20 g czarnego kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 70% 50 g orzechów włoskich 25 g rodzynków 100 g mascarpone 150 g masła 120 g cukru 3 jaja 250 ml ciemnego

Tajemnice Smaku
3 bit po mojemu 111

Dzień dobry :-) Już piątek, a jak przed nami weekend to przepis na pyszne ciasto do kawy będzie idealny. Ja mam dla Was właśnie 3 bit w mojej wersji. Na spodzie biszkopt, żeby ciasto było bardziej stabilne, dwa rodzaje herbatników i dżem porzeczkowy, który sprawia, że nie jest ono takie słodkie. Cukru też nie dawałam za dużo. Ciasto proste, szybkie(...)nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzimy. Masa budyniowa: 1. Połowę mleka

kruche babeczki
Szybkie Przekąski z Ciasta Francuskiego: TOP 15 Najlepszych Przepisów 1175

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to znakomita baza do wielu pysznych przekąsek. Ogromną zaletą imprezowych przekąsek z ciasta francuskiego, jest fakt, że są one bardzo szybkie w wykonaniu. Kupujemy w markecie ciasto francuskie do którego dodajemy ulubiony farsz tworząc ulubioną przekąskę. Przekąski z ciasta francuskiego możemy wykonać w wersji na słodko i na słono. W tym wpisie skupimy się(...)drugiej opcji. Poniżej znajdziecie 15 pysznych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego. Jeśli macie ochotę na szybkie przekąski na imprezę, zapoznajcie się z poniższym zestawieniem. 1. Ślimaczki z ciasta francuskiego Przepis na: przepiski.pl 2. Sakiewki ze szpinakiem Przepis na: akademiasmaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! Przepis na: kulinarneprzeboje 4. Przekąski z ciasta

Damusia.pl
Ciasto czekoladowe z gruszką,migdałami i skórką z pomarańczy 114

Składniki : 3 - 4 szt. jak najmniejszych gruszek Ciasto: 150 g masła 150 g cukru białego drobnego  Budyń do ciast i kremów czekoladowy smak  4 łyżki kakao  150 g mąki pszennej  100 g mielonych migdałów  skórka z jednej pomarańczy  migdały w płatkach do dekoracji  4 jajka , cukier puder do posypania ciasta  Przygotowanie: Gruszki(...)dodatkiem cukru i soku z cytryny. Masło ucieraj z cukrem,aż do uzyskania puszystej konsystencji.Dodaj jajka i zmiksuj całość.Następnie dodaj pozostałe składniki,poza płatkami migdałów,i dokładnie wymieszaj.Przelej ciasto do nasmarowanej formy.Gruszki powkładaj do ciasta tak,aby były nim przykryte mniej więcej w połowie.Udekoruj wierzch płatkami migdałów.Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze

KUCHNIA POLSKA
Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami 86

Magda Może i mielenie maku jest czasochłonne, ale skoro wyręcza mnie w tym mąż, czemu by nie skorzystać i jednak zrobić szybki i prosty makowiec na te Święta. Podstawa ciasta jak do biszkoptu, który łączymy z makiem. Dla przełamania tradycyjnego przepisu polewam taki makowiec lepkim, słodko-słonym karmelem, jest niebiański. Ale aby smak karmelu przechodził w głąb ciasta stosuje iście(...)karmel: 6 łyżek cukru 4 łyżki wody 100ml śmietanki kremówki łyżeczka masła 3-4 szczyty soli – użyłam morskiej gruboziarnistej Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania   Przygotowanie do zrobienia ciasta zaczynamy już dzień wcześniej – mak zalewamy wrzątkiem, aby całkowicie pokrył mak i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień mak dobrze odsączamy – ja zawinęłam w gazę i odciskałam

Smaczna Strona
Makowiec 107

Jakiego ciasta nie może u Was zabraknąć na Święta? U nas jest to makowiec, obowiązkowe ciasto świąteczne co roku. Był czas kiedy za nim nie przepadałam, i wybierałam w święta inne wypieki, ale z biegiem lat coraz bardziej go doceniam. Delikatne, drożdżowe ciasto i domowa masa makowa. Możecie iść na skróty i użyć jakiejś gotowej, wszak przed świętami jest(...)robić, ale jak macie trochę czasu to zainwestujcie w przygotowanie masy samemu, satysfakcja gwarantowana. Ważne, żeby pamiętać że ciasto robimy dzień wcześniej i sobie rośnie przez noc, a mak trzeba sparzyć i wymoczyć- więc trzeba wziąć na to poprawkę, planując prace. Z podanej proporcji wyjdzie 4-6 makowców ( w zależności od wielkości keksówek jakie macie)- więc jest to porcja

Smaczny zeszyt
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 150

Paszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem(...)paszteciki z kapustą. Do przygotowania farszu do tych pasztecików wykorzystałam gotowaną białą kapustę, cebulę, odrobinę kminku, soli oraz pieprz. Paszteciki zrobiłam na domowym cieście francuskim, na które przepis znajdziecie na blogu. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Paszteciki z kapustą Składniki na paszteciki z kapustą. 40 dkg ugotowanej kapusty (odciśniętej z wody) 10 dkg białej

MeCooks
Pain d’épices - francuski piernik dla zabieganych 110

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta, które przygotował mój kolega Daniel, aspirujący na jednego z moich ulubionych cukierników, niemal płakałam ze szczęścia. Miękkie, rozkosznie słodkie i rozpływające się w ustach...jak mogłam wcześniej nie znać tego wypieku? Historia tego ciasta sięga XVw., kiedy pewien kuchmistrz z francuskiego Bourges wymyślił na cześć króla Karola VII pain d'épieces , czyli chleb(...)wypieku. Jednak prawdziwy sekret francuskiego piernika krył się w leżakowaniu w drewnianych kadziach przez dni, miesiące, a nawet lata, co wzmacniało smak i aromat. Od XIXw. zaczęto dodawać do ciasta proszku do pieczenia, co znacznie przyspieszyło jego produkcję. Tak, jak wiele jest receptur na polskie wypieki świąteczne, tak i we Francji jest z czego wybierać. Najczęściej możecie spotkać tam bochenki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 95

absolutnie zabraknąć świątecznych przepisów! Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam dla Was przepis na przepyszny seromak – czyli sernik z masą makową na kruchym spodzie. Ciasto fantastyczne! Jest hitem w moim domu na święta! Zawsze znika jako pierwsze. Delikatny kruchy spód pokryty kremową, serową masą i wilgotną masą makową tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się(...)oprze! Koniecznie spróbujcie! Ps. tak jak w przypadku poprzednich ciast mówiłam i powtarzać będę – uwielbiam pieczenie w rantach. Dzięki temu ciasta są idealnie równe! Tak jak i tym razem! Do pieczenia wykorzystałam rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie

Ostra na Słodko
Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą 98

smaku, pulchna i delikatna. Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladową posypką. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu. Ale efekt końcowy jest tego wart. Ciasto bardzo dobrze się kroi na porcje, a przechowywane w lodówce długo utrzymuje świeżość. Polecam :) Składniki  ( na blaszkę 25x30 cm ) Biszkopt - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki(...)ubijam na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik z bezą 83

sernik z chrupiącą bezą na wierzchu. Pięknie wyglądający sernik który sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 110 min   Składniki: (na tortownicę 21 cm) Ciasto kruche: 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 75 g miękkiego masła 2 żółtka Masa serowa: 2 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)powinny być w temperaturze pokojowej Beza: 2 białka 120 g drobnego cukru Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Ciasto kruche: Do miski przesiej mąkę cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtka i zarób ciasto kruche Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodki Blog
Rogaliki z marmoladą 80

maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia po upieczeniu a i kolejnego dają(...)Mąkę przesiać do miski. Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia. Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto przełożyć do miski

Smaczny zeszyt

Proponowane wyszukiwania