ciasto - 163312 przepisów (strona:886/10888)

Drożdżowy warkocz z orzechami 196

ardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura(...)piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Snikers vel Gosiak 1922

Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS   /na dużą blachę(...)sernikową"/   Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C   Czas pieczenia: 30-35 min.   Ciasto kakaowe   4 jajka 0,5 szkl. cukru  1 szkl. mąki krupczatki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami 655

ardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia(...)Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min.   Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 189

lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia(...)Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kostki marchewkowe 11

Przepyszne kostki marchewkowe zrobią z pewnością rewelacyjne wrażenie, kiedy podasz je gościom. To łatwy sposób na ciasto marchewkowe w innym wydaniu. Prosty przepis, do którego będziesz wracać. Zobacz… Uwaga: szklanka 200 ml blaszka 30×35 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki) 4 jajka rozmiar L ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki(...)następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia (również boczki) i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka. Składniki dodatkowe: 220 g dżemu

Słodki sentyment
Ciasto z rabarbarem i budyniem 27

Przepis na sezonowe ciasto z rabarbarem urozmaicone warstwą budyniową, która idealnie łagodzi intensywnie kwaśny smak rabarbaru. Dodatkowo budyń sprawia, że całe ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.   SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto 150 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru szczypta soli 3 jajka M 3 łyżki śmietany kwaśnej 200 g mąki(...)Budyń Ugotuj budyń z cukrem wg instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Rabarbar Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Kruszonka Wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta. Wstaw do lodówki. Ciasto Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli na biały puch. Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując przez kilka minut. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. Mąkę wymieszaj

Słodki Blog
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 18

dań na słodko, jak i do potraw wytrawnych. Sezon na świeży rabarbar przypada raz w roku — w maju — i to właśnie wtedy na wielu stołach królują różnego rodzaju ciasta z rabarbarem, drożdżówki, tarty oraz domowe kompoty z dodatkiem tej wyjątkowej rośliny. Obecnie rzadko jem rabarbar na surowo, jednak bardzo chętnie wykorzystuję go do przygotowywania domowych wypieków. Jednym z moich ulubionych(...)rabarbarem , które łączą w sobie słodycz kremu budyniowego z kwaśnym akcentem rabarbaru, tworząc deser idealny na majowe popołudnie. Przygotowanie tych prostych drożdżówek z kremowym nadzieniem rozpoczynam od przygotowania klasycznego ciasta drożdżowego . To puszyste ciasto powstaje z połączenia mąki pszennej , drożdży, cukru, jajek, skórki cytrynowej, masła oraz mleka. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników i starannym wyrobieniu, odkładam ciasto do wyrośnięcia

MeCooks
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 15

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, które przygotujecie w kilka minut! Ciasto jest szybkie do zrobienia i zawsze się udaje. Długo zachowuje świeżość, a do tego jest wilgotne i puszyste. Zamiast rabarbaru możecie użyć innych sezonowych owoców. Przepis jest uniwersalny i świetnie sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji. Polecamy również wypróbować nasz wcześniejszy przepis na ciasto z rabarbarem(...)budyniem , które również smakuje rewelacyjnie i jest łatwe w przygotowaniu. CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM PRZEPIS Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 35 minut | Liczba porcji: 12 Składniki 250 g mąki pszennej 100 g cukru 2 jajka 50 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g rabarbaru cukier puder do posypania Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być

Alle Dobre!
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem 18

Sezon na rabarbar w pełni, więc to idealny czas, aby cieszyć się tym warzywem w różnorodnych ciastach i deserach. Dziś mamy dla was prosty przepis na ciasto biszkoptowe z rabarbarem, które jest bardzo łatwe w wykonaniu i niezwykle smaczne. Nasze ciasto z rabarbarem doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie. CIASTO BISZKOPTOWE(...)zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Na koniec do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Warstwa z rabarbarem

Alle Dobre!
Mazurki dubajskie 22

jajka z bardzo ostatnio popularnym chrupiącym, pistacjowym nadzieniem „dubajskim”. Warto spróbować.     Składniki: 300g pszennej pszennej 20g cukru pudru 2 żółtka 160g zimnego masła Warstwa dubajska: 100g smażonego ciasta kataifi 100g kremu pistacjowego garść obranych pistacji Polewa czekoladowa: ok 50ml śmietanki kremówki 50g mlecznej czekolady     *** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki(...)masło *** *** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka *** *** Z resztek ciasta formujemy kuleczki na otoczki do mazurków, najlepiej posmarować je białkiem

Blog z Apetytem
Mazurek migdałowo-pomarańczowy 22

mazurek migdałowo-pomarańczowy to super prosty sposób na udany wypiek na Wielkanoc. Przepyszne połączenie ciasta migdałowego i konfitury z pomarańczy. Urok tkwi tutaj w prostocie. Zobaczcie 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 200 g (1 ½ szklanki) mąki tortowej 50 g (3 łyżki) cukru pudru 50 g (2/3 szklanki) mielonych migdałów 120 g masła 1 szczypta soli 1 żółtko Przygotowanie(...)Mąkę, cukier puder, mielone migdały, masło i sól delikatnie zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku, na koniec dodaję żółtko i szybko zagniatam ciasto w kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję. Wycinam prostokąt 20×25 cm, a z resztek ciasta formuję boczki. Krawędzie prostokąta smaruję białkiem i układam boczki. Ciasto nakłuwam

Słodki sentyment
Włoski Chleb Wielkanocny-Casatiello Napoletano – 23

Casatiello napoletano: to tradycyjny włoski chleb, który pochodzi z Neapolu i jest szczególnie popularny w okresie Wielkanocy. Jest to bardzo sycące, bogate w smaku ciasto, które łączy w sobie elementy chleba i wypieku w rodzaju ciasta drożdżowego. Jego charakterystyczną cechą jest to, że w cieście znajdują się kawałki wędliny, najczęściej salami, a także ser, który nadaje mu wyjątkowy, pełny smak(...)wyciętymi otworami, przez które wkłada się jajka, które po upieczeniu pozostają w całości w skorupkach, a także zewnętrznie zdobią chleb.  Przygotowanie Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto: 500 g mąki typu 00 (dobrej jakości) 250 g wody 12 g świeżych drożdży 75 g smalcu ok.10 g soli ok.10 g cukru ok.4 g pieprzu suszone zioła w/g uznania

Zakamarki mojej kuchni
Sernik Lotus bez pieczenia 36

Wyobraź sobie ciasto, które łączy w sobie aksamitną lekkość sernika i głębię smaku korzennych ciasteczek Lotus. Taki właśnie jest sernik Lotus bez pieczenia – doskonały dla wielbicieli intensywnie ciasteczkowych, maślanych i kremowych smaków. Na spodzie – kruchy, rozpływający się w ustach miks ciastek Lotus i masła. Wypełnienie? Aksamitna masa sernikowa, otulona korzenną nutą ciasteczkowego kremu Biscoff, z subtelną waniliową słodyczą i lekką(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 250 g kremu ciasteczkowego Biscoff Lotus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 360 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) Dodatkowo: 125 g kremu ciasteczkowego Biscoff Lotus (na wierzch ciasta) 70 g kruszonki Crumble Lotus (do przełożenia warstw) Do ozdoby: ciastka markizy z kremem waniliowym Biscoff Lotus śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru świeże maliny Zaczynamy od wykonana spodu sernika

Świat Ciasta
Ciasto Leon 68

Podzielny przekładaniec z pysznym kremem i jabłkami z galaretką. Idealne ciasto na różne przyjęcia okolicznościowe. Składniki blaszka 25/36: Ciasto miodowe: 300 g mąki pszennej,  150 g margaryny,  2 łyżki miodu,  1 łyżeczka sody,  2 łyżki kwaśnej śmietany,  100 g cukru,  1 jajko,  Biszkopt: 4 jaja, 120 g mąki pszennej,  150 g cukru(...)cukier waniliowy do smaku,  sok z cytryny do smaku,  Polewa: 100 g masła, 60 g cukru pudru,  20 g kakao, 4 łyżki mleka,  Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Najłatwiej położyć ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na wielkość blaszki. Wtedy

kulinarne odsłony pati
Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe 37

Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe Brownie nie jest puszyste jak tradycyjne ciasto, jego wnętrze jest wilgotne, a nawet lekko lepkie i charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem czekolady. Jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Taki deser z pewnością zadowoli każdego miłośnika czekolady.     Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej(...)czekoladową *** *** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 20 cm ). Ciasto przelewamy do tortownicy *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′ C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej

Blog z Apetytem