mięso - 63110 przepisów (strona:889/4208)

Gołąbki 168

sama mam kundelka który sam się do mnie zaprosił i już pozostał.. na imię ma Korek ;-)  A teraz na temat czyli o gołąbkach :)   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 szklanka ryżu  2 jajka sól, pieprz do smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko(...)minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku ok. 1- 2 minuty, tak żeby liść zmiękł, i łatwo było go zawijać. Na wyparzony liść nakładać po jednej czubatej łyżce farszu

Na słodko lub wytrawnie
Bigos 160

bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić(...)drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin.  Pod koniec gotowania dodać pomidory i pogotować wszystko ok. 5 minut. Mięso można wyjąć

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety mielone 153

Uwielbiam kotlety mielone . Mogłabym je jeść bez przerwy. Składniki na 20 kotletów : ½ kg mięsa wieprzowego: karkówka, biodrówka 2 bułki 1 jajko majeranek 2 cebule majeranek, pieprz, sól ½ szklanki bułki tartej Sposób wykonania: Bułki namoczyć i odsączyć na sitku i zmielić razem z mięsem  dwa razy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać jedno duże jajko

Na słodko lub wytrawnie
Lasagne bolognese 203

ochoty. Ponieważ temperatura trochę spadła to i ja weszłam w szybsze obroty i postanowiłam zrobić na obiad lasagne bolognese. Przepis 4 porcje. Składniki na farsz mięsny: 600 g mięsa wieprzowego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek gotowego sosu bolognese. łyżka oleju 2 cebule pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę 3 listki drobno pokrojonej bazylii(...)łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 200 g sera żółtego startego płaty lasagne Sposób wykonania farszu mięsnego: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już

Na słodko lub wytrawnie
Zupa misz-masz z nutką orientu 178

rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy.  Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz(...)warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków

Taste Of My Day
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami 368

racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety zdjecie jakie posiadam nie jest najwyższej jakości, ani nie odzwierciedla smaku zapiekanki, ale gwarantuję, że jest przepyszna:D Składniki: ziemniaki ok. 0.6kg, mięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka(...)rosołowa, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra. 1. Gotujemy ziemniaki "al ' den te" 2. Cebule i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone, podlać to 3./4 szklanki wody z kostka rosołową. Dodać koncentrat i pomidory. Całość doprawić bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą oraz ostrą papryką.   3.Ziemniaki pokroić w plasterki

Kuchnia Pełna Pasji
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym 195

kładniki: 5 kromek  czerstwej bułki pszennej 6 łyżek mleka 300 g mielonego mięsa z indyka 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oleju 2 kopiate łyżki cukru brązowego 150 ml octu balsamicznego  Wykonanie Bułkę moczymy w mleku(...)następnie ją odciskamy. Do bułki dodajemy mięsa , starty ser, jajka,posiekaną pietruszkę, sól,gałkę. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy w dłoniach. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron . Wyjmujemy je z patelni i układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier

O kuchni z uczuciem
Babeczki mięsne z pieczarkami. 176

grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej i lekko podsmażam cebulkę, a następnie wkładam pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę do momentu odparowania wody. Mięso wraz z pozostałymi składnikami wyrobić na gładką masę. Formę do muffinek (12 gniazd) wysmarować olejem. Formować z mięsa placuszki i wypełniać nimi otworki formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie(...)przygniatając mocno mięsa do formy. W powstałym dołku umieścić farsz. Tak uformować całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 min. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim babeczki i ponownie zapiec

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone 165

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz bułka tarta   olej do smażenia Wykonanie: Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną.  Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa.  Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko, sól

O kuchni z uczuciem
Pulpety bałkańskie z sałatką 218

ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra - 2 duże szczypty cząbru (w originale(...)sera feta Sałatka: - 1/3 kapusty pekińskiej - pół papryki - 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej - 150 ml jogurtu naturalnego typ grecki - 1 łyżka majonezu - sól - 3 ząbki czosnku Przygotowanie:  Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować

W poszukiwaniu inspiracji
ZUPA MEKSYKAŃSKA 280

ysznie sycąca i wspaniale rozgrzewająca.  Treściwa, gęsta od różnorodnych składników i pożywna dzięki sporej ilości mielonego mięsa.  Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2  cebule czerwone(...)podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną wołowinę oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy  mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym

Walijskie Pichcenie
Sycąca zapiekanka z makaronem, pomidorami i mięsem 331

postara, dzięki takiej zapiekance ma na 2 dni obiad z głowy. Zapiekanka nie była polewana przed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon olej WYKONANIE Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, a czosnek(...)siekamy i podsmażamy na oleju.  Do czosnku dodajemy mięso mielone i dalej smażymy doprawiając solą, szczyptą cynamonu i innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory kroimy w plastry. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem, wykładamy pierwszą warstwę makaronu i posypujemy ulubionymi ziołami, na to mięso mielone i znów makaron i tę warstwę też traktujemy ziołami. Na całość wykładamy pokrojone pomidory i posypujemy startym

Zofiana
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 385

Wachlarz zastosowań jest ogromny! Całość ma charakterystyczny zapach oraz smak i wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek  gałka muszkatołowa  cynamon kminek  papryka słodka mielona  pieprz(...)ziołowy zatar (opcjonalnie)  olej lniany olej (do smażenia i polania zapiekanki) sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze talarki i gotujemy (byleby się nie rozgotowały) w osolonej wodzie. Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz sól, na koniec dodając kilka łyżek bułki tartej. Kapustę płuczemy, odciskamy i dodajemy

Zofiana
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 292

trzymać w spiżarce na czarno godzinę. Albo podsyłać raz w miesiącu rodzinie, co to do stolicy wyemigrowała – bo tam wiadomo, bida i jeść ni ma co. Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 4 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy 1 kawałek cynamonu 2 łyżeczki cukru oregano, kumin, sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek(...)drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 151

zimną wodą, zalewamy i odstawiamy. Idziemy pooglądać telewizję na godzinę ;)2. Po godzinie zaczynamy gotowanie. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Polędwiczkę odwijamy, gałązki tymianku wyrzucamy. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyciągamy i odkładamy na bok.  3. Pieczarki myjemy, szorujemy dokładnie i kroimy w ćwiartki. Szalotki kroimy w piórka. Borowiki odciskamy z nadmiaru(...)wody (wodę zostawiamy do kaszy!). Do garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią.  Wrzucamy szalotkę i smażymy jeszcze dwie minuty. Wlewamy wino i odparowujemy alkohol (około 3 minut). Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i solą, wkładamy gałązkę tymianku i mięso. Dusimy pod przykryciem

My Culinary Art