mięso - 63110 przepisów (strona:890/4208)

Kurczak w sosie cebulowym 280

piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100 ml słodkiej śmietany  -5 dkg żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia    Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.    Ser tarkujemy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną.    Na niewielkiej ilości(...)wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks.     Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.    Na drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia.    Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy posypać szczypiorkiem.   Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 175

pieprz    Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków,  pieprzu  ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.    Gotujemy do miękkości mięsa.    W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.    Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy. Czerstwe bułki moczymy i odciskamy. Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek(...)patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue. Chwilę smażymy.    Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso. Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.    Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Dokładnie uciskamy

Maminek kulinarny
Szynka pieczona 258

drobną kostkę. Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.    Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie  i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Szynkę warto kilka razy obrócić.     Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.    Szynka jest gotowa.    Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 203

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Składniki: -4 czerwone lub żółte papryki -10-15 dkg ryżu -1/2 kg mielonego mięsa -2 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej    Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju.    Podsmażone(...)mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne.     Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut.    Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego

Maminek kulinarny
Dietetyczna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z serową niespodzianką - polpettone di pollo con ripieno di formaggio 276

papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół) szczyptę rozmarynu sól 30 g sera żółtego papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyjąć ząbek czosnku i papryczke ( mięso zdążyło już wchłonąć ich aromat ) Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Połowę mięsa umieścić w foremce, ułożyć na nim ser pokrojony 2 cm paski, dodać resztę mięsa poczym wygładzić przy pomocy

zielonacukinka
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 204

mielonego mięsa wołowego                   - 400 ml jogurtu greckiego - 2 małe cebule lub 1 duża(...)kolendry - 2 łyżki oleju Przygotowanie:  Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, tak by mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem

W poszukiwaniu inspiracji
Spaghetti z klopsikami po włosku 316

Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti.Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu.Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit!Składniki:Klopski:800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duże jajo lub 2 małe;3 czubate łyżki bułki tartej;1 ząbek czosnku;2 płaskie łyżki suszonego oregano;3 łyżki startego parmezanu;Sól(...)oliwy z oliwek;150 ml mleka;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz.Dodatkowo:500 g makaronu spaghetti;5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;Kilka listków bazylii.Sposób przygotowania:Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę

Gospodyni Miejska
Udka pieczone w piwie i miodzie 309

Ciebie ! Składniki: * 4 całe udka * 700 ml jasnego piwa * 3 łyżki miodu * 1 łyżka cukru trzcinowego * 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego * 1,5 łyżeczki soli *zioła prowansalskie Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Blachę

kolorowotorcikowo
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami z parowaru 371

talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok. Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy. Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi(...)kurczaka i włączamy go na 20 minut. Makaron w tym czasie wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, tagliatelle zalewamy wrzątkiem i wstawiamy do parowaru. Pieczarki, pomidorki i posiekaną szalotkę też wstawiamy na kolejnym poziomie, możemy na tacce aluminiowej, albo w pojemniku do żywności.   Po skończeniu parowania, wyjmujemy przez ściereczkę pojemnik z makaronem. Resztę

Parowar Faceta
Schab z cebulką 242

zamknąć pory a następnie odtawiamy je, by ostygło. Wszyskie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka foliowego. Zimny schab wkładmay do woreczka z marynatą, wcieramy ją w mięso i ostawiamy na około 2 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą oraz tłuszczem, na którym podsmażaliśmy mięso. Obkładamy je pokrojonym czosnkiem oraz pokrojoną w piórka cebulą

Zainspirowana w kuchni
Kofty - grillowane greckie przysmaki 319

mogłam poczuć się niczym uczestnicy popularnego kulinarnego show :) Kilka dni temu otrzymałam patelnię grillową z linii MasterChef * i zaczęłam się zastanawiać co najbardziej lubię z grilla. Odpowiedź jest prosta - mięso. Postanowiłam przygotować greckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu(...)greckiego. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz sól szczypta mielonej kolendry chili Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę i przyprawy. Połączyć i wyrobić ręcznie. Następnie uformować

Pasja Smaku
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami /mięso 269

zasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki: 600 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów(...)łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony kmin rzymski, oregano, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i delikatnie solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i smażymy, aż lekko się zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru

Oryginalny smak
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 323

chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka) 1 średnia cebulka 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy(...)szczypta chili około 1 płaskiej łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle. Do miseczki wrzucić drobniutko posiekane mięso, dodać ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi

Oryginalny smak
KLOPSIKI ALA MEETBOLSY 129

Składniki: 1kg mięsa od szynki 2 jaja 3-4 czubate łyżki kaszki manny sól, pieprz papryka słodka 1 cebula kostka rosołowa cielęca liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy śmietanka koperek Wykonanie: Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 206

różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)  cebula  sól, pieprz,  majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku kajzerka bułka tarta,  jajko  olej do smażenia Wykonanie: Mięso(...)zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania