składniki * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 300 g mięsa mielonego wołowego * 2 średnie cebule * 1 ząbek czosnku * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego * 6 płaskich łyżek kaszy manny błyskawicznej * 3-4 średnie pieczarki * 1 jajko * sól, pieprz * bułka tarta Sposób wykonania Jedna cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulka lekko podsmażyć na oliwie. Przestudzić(...)następnie razem z surową cebulą zmiksować na papkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn ze średnimi oczkami. Do mięsa mielonego dodać cebulę, jajko, kaszę mannę, 4 łyżki wody, sos sojowy, pieczarki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotleciki, odtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Mix smakukuchni, ze względu na jego walory smakowe i odżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę zawsze można usunąć) i jest lekkostrawny. Otwiera także szerokie pole kulinarne, a po przygotowaniu, mięso jest delikatne, kruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka - mięso(...)posiekane ząbki czosnku - 3 łyżki natki pietruszki - przyprawy do smaku (sól, pieprz, chilli, papryka wędzona w proszku) - olej lub oliwa do smażenia - dodatkowo kilka krążków papryki Pierś i mięso z udek kroimy w kostkę, dodajemy starty żółty ser, pokrojone w kostkę papryki i cebulę, posiekany por, czosnek, natkę pietruszki, obie mąki, majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli, wedzoną paprykę suszoną
mojewypiekiinietylkoWołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Jakiś czas temu od koleżanki z bloga Gotuj z Blue Raven dostałam ciekawy przepis na wołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu(...)jeszcze ząbek czosnku) i zagęszczamy sos. Wołowina Blue kusi aromatem już od pierwszych chwil. Potem, w miarę gotowania, uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą
mojewypiekiinietylkoczosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie(...)więcej 20-30 minut. Gdy zmiękną, przecedzamy, dodajemy masło, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko. 4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem z pieczenia. Możemy podać z pieczonymi pomidorkami lub fasolką szparagową - zblanszowaną i podsmażoną na maśle. Smacznego
My Culinary ArtMożna ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 12 suszonych śliwek 2 łyżeczki żelatyny łyżka oleju rzepakowego łyżeczka soli 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu pół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie: Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam. Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut. Przez(...)środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki. Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli. Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny PamiętnikSkładniki:pół kilo mięsa mielonego - u mnie wieprzowo - wołoweokoło 2 - 3 garści świeżego szpinaku opcjonalnie mrożony liściasty2 łyżki bułki tartejpuszka pomidorów1 koncentrat pomidorowy2 łyżka mąki pszennej1 litr bulionu 2 liście laurowe2 ziela angielskie3 ząbki czosnkususzona bazylia1 jajkosól, pieprzMięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz wcześniej podsmażonym szpinakiem z ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy w dłoniach(...)energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Klopsiki podajemy z makaronem spaghetti Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowymW dłoniach formujemy klopsiki z mięsa i szpinaku
Bon Appetit Małgorzatyziemniaczana zapiekankaGdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)1 cały por1 duża cebula2 ząbki czosnku4 duże pomidory bez skórki200 ml śmietanki kremówki2 jajka15 dag żółtego serałyżka masłazioła: tymianek, rozmarynsól, pieprzkoperekrozmaryn do dekoracjiZiemniaki gotujemy(...)wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem
Bon Appetit MałgorzatySmak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. Składniki:500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)1 jajko1 cebula drobno posiekane i podsmażonetarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku(...)niedźwiedziego (można pominąć)Sos:2 - 3 yżki kwaśnej śmietanyduża wiązanka świeżego koperku2 - 3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzPonadto:mąka do obtoczenia pulpetówZmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety. Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć
Bon Appetit Małgorzatymoże doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól(...)bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce. Później dodajemy mięso i całość smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu
Bon Appetit MałgorzatyPożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) Składniki:0,5 kg mięsa mięsa z indyka włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)3 duże ziemniaki 1 cały dorodny kalafior1 duża cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz, 2 liście laurowe(...)ziele angielskie, pęczek świeżego koperkuszczypiorekWłoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut
Bon Appetit Małgorzatyfajna czosnkowa odmiana kotletów mielonych, formowanych w wałeczki.Składniki:50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)1 jajko1 bułka namoczona i odciśnięta1 cebula2-3 ząbki czosnkułyżeczka mielonej słodkiej paprykisól, pieprzbułka tarta do panierowania i olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną drobno cebulką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odciśniętą bułką i przyprawami.2. Z masy mięsnej formujemy mielone(...)kształt grubszych wałeczków.3. Każdy wałeczek obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy.4. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.5. Takie mielone najlepiej mi smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego
Kuchnia domowa AniDanie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Można powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w smaku rewelacja, smakowało mi i to bardzo. Przepis znalazłam na WŻ. Polecam gorąco niezdecydowanym.Składniki:3 udka200 g ryżu2 marchewki1 pietruszkakawałek selera4 szklanki wody2 kostki rosołoweprzyprawa do drobiuolejSposób przygotowania:1. Udka umyć, przekroić na połówki. Obsypać(...)minut.2. Obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Wmieszać ze suchym ryżem.3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody.4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem reszta ryżu. Całość zalewamy bulionem.5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę.6. Ryż i mięso podajemy z surówkami.I pyszne danie
Kuchnia domowa AniMiodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych. Składniki:8 udek z kurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie(...)mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Piec mięso w 160 st. C przez ok. 50 minut (u mnie 1h), aż będą złoto-brązowe.Smacznego!!!Źródło: Siła smaku
Kuchnia domowa Aniczasu zjeść szaszłyka na obiad. Ponieważ zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco.Składniki:Marynata do mięsa:3-4 łyżki jogurtu naturalnegoodrobina kurkumyprzyprawa do drobiumielona słodka papryka2 piersi z kurczaka2 cebule2 jabłkakilka pieczarekprzyprawa do grillaSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę.2. Składniki marynaty mieszamy(...)dodajemy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Pieczarki, jabłka i cebule obieramy. Pieczarki kroimy na połówki, cebulę i jabłka na mniejsze kawałki.4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w dowolnej kolejności. Każdy szaszłyk posypujemy przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej. 5. Podajemy
Kuchnia domowa AniPomysł na kotlety z patelni grillowej.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego1 cebula1 ząbek czosnku1 tarta marchewka1 jajko1-2 łyżki bułki tartejsiekana pietruszkasólziołowy pieprzpapryka słodkapapryka ostraprzyprawa do mięsa mielonegoSposób przygotowania:1. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku.3. Formułujemy kotleciki.4. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego
Kuchnia domowa Ani