mięso - 63110 przepisów (strona:893/4208)

Zupa chrzanowa 179

składniki : 30 dag mięsa wieprzowego bez kości, ale drobiowe tez pewnie będzie dobre 2 marchewki i pietruszki 2 cebule, albo 1 duża 2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki około 2 łyżki mąki 2-3 łyżki smalcu śmietana  sok z cytryny liść laurowy, 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso(...)umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości  Warzywa obrać i pokroić w kostkę i przełożyć do gotującego mięsa Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjąć je na talerz ( ja przelałam wszystko przez sito i oddzieliłam mięso

Proste Potrawy
Mięso rosołowe do chleba 178

jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole. Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna żelatyna, rosół lub woda Przygotowanie: Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać(...)drobno marchew z rosołu W garnuszku z odmierzoną ilością gorącego rosołu (jeśli jeszcze taki mamy lub wody) dodajemy żelatynę według przepisu i dobrze mieszamy Dodajemy ją do rozdrobnionego mięsa i całość dobrze mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku Przygotowujemy  foremkę wykładając ją folią aluminiową, wybieramy taką w której zmieści się w całości mięso z wywarem żelatyny Zrobić

Proste Potrawy
Gotowane mięso mielone do chleba 271

Składniki : 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, pół łyżeczki maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki duża cebula, smalec Przygotowanie;  Bułkę moczymy w wodzie lub mleku , wyciskamy Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce smalcu studzimy Do mięsa dodajemy sól(...)pieprz oraz wszystkie ziołowe składniki i dokładnie wyrabiamy, moja masa mięsna miała ostry smak, bo taki lubię Przekładamy mięso do(osłonki ) rękawa o szerokości 12 cm, zakręcamy mocno końcówki, uzyskujemy baton mięsny Wkładamy mięso do letniej wody, ja gotowałam około 30 min od momentu zawrzenia wody Po lekkim przestudzeniu przecięłam rękaw, mięso wystudziłam, kroiłam w grube plastry. Z chrzanem tartym

Proste Potrawy
Stek wołowy 226

Steki mogłabym jeść codziennie, delikatne, soczyste  mięso rozpływające się w ustach. Ja uwielbiam steki same w sobie bez żadnych dodatków albo z jakimś delikatnym. Dzisiaj zrobimy z delikatnym sosikiem z masełkiem ziołowym, które roztopi się po podaniu. Przy smażeniu steków należy pamiętać o paru ważnych rzeczach:  mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem  wyciągamy z lodówki 1h przed grillowaniem(...)chodzi o to aby mięso nie przeżyło szoku termicznego i zapobiegniesz nierównomiernego wysmażenia się mięso przed smażeniem solimy i pieprzymy równomiernie ( można smażyć bez przypraw) nie smażymy steków na maśle! Patelnia musi być dobrze rozgrzana a masło spala się w temperaturze 130 C.  steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi

Niezły Młynek
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 237

wielbicieli tego delikatnego mięsa mam super przepis. Przepis , który zagościł u nas kilka lat temu i od tej pory kilka razy do roku, danie to pojawia się na naszym stole. Smak królika  przygotowanego według tego przepisu jest po prostu rewelacyjny. Baaardzo gorąco polecam, nie tylko na wielkanocny stół i nie tylko dla wielbicieli mięsa z królika. Zapewniam(...)wędzony) - 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l) - 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony) - liść laurowy - kilka kulek ziela angielskiego - 1 gałązka rozmarynu (lub suszony) - trochę mąki do oprószenia mięsa (może być skrobia maizena) - 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego bezzapachowego - kilka listków świeżej szałwi (lub suszonej) - tymianek oraz majeranek - sól, pieprz Kawałki poporcjowanego, umytego i wytartego ręcznikiem papierowym królika

Smaczne Zdrowe
DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 402

wyciśniętym przez praskę czosnkiem (nie solimy jej!), mieszamy i smarujemy nią z każdej strony dokładnie naszą łopatkę. Przykrywamy i chowamy na noc do lodówki 2. WSTĘPNE PODSMAŻANIE (10 min): > mięso odsączamy z marynaty i smażymy na oleju na średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli jest mocno tłusta, wytapiamy jak najwięcej tłuszczu). W czasie smażenia kroimy marchewką(...)plasterki i cebulę w piórka. 3. WARZYWA (5 min) + DUSZENIE (2 h): Po podsmażeniu mięsa, przekładamy je na chwilę na talerz i podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy a następnie dokładamy mięso wraz z całą marynatą. Solimy wszystko, delikatnie mieszamy, polewając sosem mięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na bardzo

Nerds Kitchen
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 239

kojarzą się z pysznym piwem, którego nie omieszkałem wykorzystać w dzisiejszej podróży, podobnie jak tradycyjnego w kuchni czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki:  400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć(...)gram drożdży, smalec, sól, pieprz,  kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy, 2 posiekane drobno ząbki czosnku, 2 pokrojone

Wyprawy kulinarne
Placek po węgiersku 199

nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej(...)laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący

Wyprawy kulinarne
Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi 211

wniosku, że jeśli mam ochotę na jedzenie to znaczy, że zdrowieje. Podniesiona tą myślą zaczęłam szukać potrzebnych produktów, a nie jest ich wcale aż tak dużo. Wystarczy kawałek jakiegoś mięsa, cebula i papryka, a resztę można dobrać z tego co akurat mamy w lodówce. Jako dodatek możemy podać wspomniane placki ziemniaczane, ale równie dobrze (zwłaszcza jak nie mamy czasu)może(...)być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej) Cebula Papryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może to być po pół żółtej i pół czerwonej) Szklanka bulionu ( jeśli akurat nie mamy może być z kostki) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + pół szklanki wody* Przyprawy

Kolizje Smaków
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 288

musaka jest według mnie za ciężka i za tłusta (przepraszam wszystkich Greków, którzy poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które(...)lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso doprawiłam w stylu greckim - oregano, miętą i cynamonem* . Zapiekanka jest aromatyczna, dobrze doprawiona i stanowi kompletny posiłek.  Cynamon w kuchni greckiej * O wykorzystaniu oregano czy mięty w kuchni greckiej pewnie słyszał każdy, ale dodatek cynamonu do mięsnego dania dla wielu jest zaskoczeniem. Grecy bardzo często używają cynamonu do mięsnych dań

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 185

wolnym ogniu pod przykryciem - w przypadku dzisiejszego tażinu potrwa to aż 3 godziny! Czy warto jest tyle czekać? Odpowiedź oczywiście brzmi - tak. Wyobraźcie sobie pyszny, aromatyczny gulasz, w którym mięso jest soczyste i rozpływające się w ustach. Tak smakuje tażin. Tradycyjnie składniki dusi się w specjalnym glinianym naczyniu posiadającym wysoką, stożkowatą pokrywę (od którego tażin wziął swoją nazwę). Więzi(...)papryki - wszystkie bez problemu do dostania w sklepach. Jedyny mniej dostępny składnik to ras el hanout - marokańska mieszanka wielu przypraw, sprzedawana w sklepach z produktami arabskimi. Jak zauważycie, mięso obtacza się w naprawdę sporej ilości przypraw, która pokryje je niczym kolorowa posypka. Wyobrażam sobie, że może to mieć coś wspólnego z zabezpieczeniem mięsa przed zepsuciem w gorącym klimacie Maroka

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 172

bożonarodzeniowe, ale jego efektowny wygląd czyni je idealnym na przedświąteczne przyjęcia.  Dzisiejszy pilaw to proste w przygotowaniu danie z ryżu, do którego możecie wykorzystać resztki gotowanego lub pieczonego mięsa , które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk. Danie jest jednak tak smaczne(...)również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie wykorzystać do ugotowania ryżu*. W przeciwnym razie użyjcie dobrej jakości kostek rosołowych.  Żywa zieleń natki oraz koperku w połączeniu z rubinową czerwienią pestek granatu nadają pilawowi bożonarodzeniowego charakteru. Potrawa wygląda spektakularnie i elegancko , mami nas swoim wyglądem i sprytnie ukrywa prostotę składników oraz "odgrzewane

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 658

daniem na co dzień . We Włoszech lasagne tradycyjnie była traktowana jako danie na specjalne okazje, takie jak różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas.  Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze(...)zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti . Lasagne jest bardzo sycąca, więc wyżywi wielu zgłodniałych gości. Jeżeli znudziło Wam się pieczone mięso na świątecznym obiedzie, lub też szukacie fajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna ( używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak Knorr w sezamie 191

kostka Knorr Rosół z kury, 3 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, sok z pół cytryny, szczypta mielonego imbiru. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą, łyżką sosu sojowego, sezamem oraz szczyptą imbiru. Gotową mieszanką natrzeć mięso z obu stron. Smażyć na odrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor przez(...)około 15 minut, w między czasie obracając mięso. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry. Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso. Okazało się, że mięso przygotowane w ten sposób jest rzeczywiście smaczne;)) Co prawda nadal

Z miłości do słodkości
Szynka z indyka z szynkowara 282

woreczków oraz niezbędny do przygotowania szynki termometr. Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej i bardzo prosty w użyciu. Szynka wyszła bardzo aromatyczna, smaczna i co ważne 100% mięsa w mięsie. Jednym słowem wiem co jem. Oczywiście Was też namawiam do kupienia tym bardziej, że cena za cały zestaw jest rewelacyjna. Składniki: 1 duże golonko z indyka (około(...)obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa

Ala piecze i gotuje