jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki i 1 łyżeczkę soli Składniki na farsz około 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, mielone ziele angielskie i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie farszu Drobno(...)pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanej patelni . Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do smażącej się cebuli. Kiedy cebula się przesmaży i dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie mielimy farsz w maszynce do mielenia /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną Royal Brand, solą morską różową Royal Brand, pieprzem, selerem ziarenka Royal Brand, pokruszoną papryczką chilli Royal Brand całe mięso dobrze nacierać z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryć i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać mięso pokroić na grubsze plastry
W Mojej Kuchni LubięPolecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka melona, pieprz - olej Wykonanie Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki(...)zależności od wielkości.. , paprykę w większa kostkę, cebulę siekam. Zamarynowane plastry karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na mięso wykładam cebulę, paprykę i pieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam
Kuchnia z widokiem na ogródWarzywa obierz, umyj, pokrój cebulę. Ułóż w naczyniu .Ziemniaki możesz ugotować osobno lub piec z w/w warzywami. Dołóż liścia laurowego, posyp zmielonym zielem angielskim. Z pozostałych przypraw zrób mieszankę. Mięso oczyść , umyj i osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką ziół. Poukładaj indyka na warzywach. Polej olejem z awokado. Znosi on wysokie temperatury nie tracąc walorów odżywczych. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i piecz(...)termo obieg przez 1,5- 2 godziny, aż do miękkości mięsa. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiecz przez około 20 minut. Podawaj mięso polane powstałym wywarem i uduszonymi w nim warzywami . SMACZNEGO . CMOK
Pasje JolkiUdka w pomarańczach to danie lekko słodkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Wystarczy zamarynować mięso, przesmażyć i zarumienić. To mój kolejny pomysł na wykorzystanie wyluzowanych udek z kurczaka. Jeżeli lubicie kwaśne smaki to polecam mój inny przepis, np. na udka w cytrynach (klik) . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek bez kości i skóry 1 cebula(...)cynamon sproszkowana trawa cytrynowa (lub 2 łyżki soku z cytryny) Udka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej wraz z przyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami. Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już olej) przesmażyć udka z kurczaka. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym
Ugotowaćłyżki gęstej śmietany Wykonanie: Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski. Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką oraz mąką i wymieszać, aby mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach i mące. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć szalotki pokrojone w kosteczkę. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać zalewą z ananasa, dodać pieprz kajeński(...)pokrojonego w kostkę ananasa oraz pokrojoną paprykę konserwową. Doprawić solą. Przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wlać śmietanę i już nie gotować
O kuchni z uczuciempuszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone ) Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę
Maminek kulinarnyDziś mięsny przepis, który na pewno będzie pasował osobom nie lubiącym skomplikowanych i czasochłonnych posiłków. Mięso marynujemy rano lub nawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi(...)ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby mięso pozostało miękkie i soczyste
Powiedz dietom nieSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 80 dag, jajka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, woda 1/4 szklanki, przyprawa Arabiata Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba gulaszowe mięso z indyka w pojemniku blendera zmiksować razem z jajkiem, cebulą, przełożyć do miski dodać wodę, tartą bułkę, paprykę ostrą, kucharka, czosnek(...)dobrze mięso wyrobić na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety, następnie nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut kotlety są soczyste, ostre i można je podać na ciepło i na zimno...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego młodego polskiego aromatycznego czosnku, brzmi dobrze? Dorzućmy jeszcze trochę mięsa mielonego i pyszne danie obiadowe gotowe. Składniki dla 4 osób: 5-6 średnich ziemniaków 2 cukinie 2 pomidory 1/2 średniej czerwonej papryki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą
Pełny talerzpopychając dobrnęłam z moimi darami lata do domu i opadłam na kanapę. Decyzja zapadła. Na obiad nieskomplikowana papryka faszerowana. Niech się piecze, a ja sobie zrobię kawkę. ;) Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem z pomidorami Składniki dla 4 osób: 5-6 różnokolorowych papryk (najlepiej wybrać takie o płaskim spodzie, żeby dał się postawić) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 czubata(...)wchłonie całą wodę - ok. 15 - 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałą część, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wyrobić z jajami. Dodać kaszę, pokrojone pomidory i ser (odłożyć 4 łyżeczki do posypania wierzchu papryki), dobrze wymieszać. Na dnie naczynia
Pełny talerzMięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać(...)jako mięso na obiad. Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPudliszki 3 łyżki śmietany 18% papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć i każdą przekroić na 2 części (łącznie powstaną 4 kawałki). Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przygotowane mięso obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć piersi z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Wszystko razem chwilę ze sobą smażyć(...)Następnie mięso, cebulę i olej wlać do garnka. Wszystko zalać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po około 15 minutach dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Ponownie kilka minut dusić pod przykryciem. Na sam koniec dodać odcedzony groszek, 1 łyżkę ketchupu i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki. Posmakować sos i ewentualnie doprawić
UgotowaćCukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami.Bardzo smaczne i lekkie danie na letni obiad. Poniższy przepis dodaje do akcji Cukinia 2014 . Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 2 pomidory 250 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula zioła prowansalskie sól, pieprz ewentualnie koncentrat pomidorowy starty żółty ser olej do smażenia Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić(...)można przedziurawić cukinii (ja do tego celu użyłam małą łyżeczkę). W międzyczasie na patelnie wlać olej i gdy będzie gorący dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać mięso mielone. Pod sam koniec smażenia dodać miąższ z cukinii i pokrojone pomidory (+ ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego). Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym
Ugotowaćpołowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz 2 łyżki suszonych warzyw mąką krupczatka olej do smażenia do zagęszczenia: 1-2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 12% Na samym początku mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowane kawałki piersi z kurczaka przeciąć na mniejsze porcje. Z jednej podwójnej piersi kurczaka powinny powstać 4 kawałki, czyli łącznie będzie 8 kawałków mięsa. Piersi(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa. Przygotowane piersi przełożyć do garnka, zalać 1,5-2 szklankami wody, wsypać suszone warzywa i gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Po około 15 minutach do garnka dodać posiekaną pietruszkę, zielony groszek (może być mrożony) i gotować
Ugotować