Witajcie, dziś przychodzę do was z przepisem na pleśniaka, kruche przepyszne ciasto połączone z pianką z białek i dżemem z czarnej porzeczki. A do tego dość łatwo i szybko się je robi ! Także polecam zrobić i spróbować, a na pewno wszystkim zasmakuje ! Zapraszam poniżej na przepis :) Składniki: -3 szklanki mąki -5 jajek -250g masła lub margaryny -1 szklanka(...)następnie przelewamy do jakiegoś kubka/szklanki aby przestygło: W misce lub na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło (lub margaryna). Zagniatamy ciasto. Tak powstałe ciasto dzielimy na 3 części: jedna większa, i dwie mniejsze: Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy aż zrobi się ciemne: Następnie dwie mniejszcze części czyli ciemną
Gotuj z MąkąZnacie metodę przygotowywania ciasta kruchego? jeśli nie to dzisiaj u mnie ją poznacie ;) Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią o tym że najlepsze kruche ciasto wychodzi gdy zastosujemy metodę 3:2:1 a oznacza to 3 mąka, 2 masło, 1 cukier ;) Spróbujcie i dajcie znać jak wyszło, teraz będzie najlepszy moment na wypróbowanie podczas wypiekania kruchych mazurków;) czekam(...)relacje! Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli pozostałe: 1 opakowanie ptasiego mleczka mały kubeczek śmietanki 30% ziarna kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Jak każde kruche ciasto zagniatamy go szybko i jak najmniej rękami. więc na początek na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojona na mniejsze kawałki, sypiemy cukier
Życie zaczyna się w kuchniużyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się je pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jeśli dodajemy suszone drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy(...)300g zimnej wody, podanej w przepisie. Wodę z drożdżami (jeśli używamy suchych drożdży – to samą wodę) dodajemy do mąki i mieszamy ręką lub łyżką przez ok. 30 sekund. Ciasta nie należy zagniatać, składniki należy jedynie wymieszać. Ciasto powinno być mocno klejące. Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-18 godzin
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZamęczę, obiecuję, zamęczę przepisami na ciasta z owocami. Jemy je praktycznie codziennie, w milionach kombinacji smakowych, czasem nawet nie jestem w stanie zrobić porządnych zdjęć (nie żebym jakoś się tym przejmowała - czasy, gdy moim priorytetem było zrobienie przyzwoitych fotografii minęły i nastały te błogie obfitujące w obrywanie kruszonki, koślawe krojenie kawałków, zjadanie gorącego ciasta z płynącym po rękach soku(...)owoców... no i wiele innych przyjemności ;)). Przepis inspirowany Roksaną ( klik ), natomiast ciasto z innego przepisu, wypróbowane wielokrotnie, ulubione. Składniki Ciasto 1/8 l mleka 20 g świeżych drożdży 75 g cukru 80 g masła 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 1/4 łyżeczki soli garść malin, borówek, nektarynka, 2 śliwki (renklody), kilka truskawek + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku Podgrzać
Słodkie inspiracjeWidzieliście kiedyś takie cuda? Nietypowa szarlotka na kruchym cieście z zawijasami na wierzchu niczym cynamonki w ciasteczkowej wersji. Ja nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem tego ciasta teraz, gdy jesienne smaki jeszcze królują. Składniki Ciasto 5 szklanek mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 460 g masła, zimnego 14-16 łyżek zimnej wody (niepełna szklanka) Mąkę, sól i cukier wymieszać(...)Dodać masło i zagnieść ciasto (najlepiej wszystko wykonywać w malakserze). Dodać 10 łyżek wody i ponownie zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodawać więcej wody. Podzielić na 2 części, każdą owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Jabłka 1,8 kg jabłek (np. jonagold, granny smith), umytych, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ósemki 2 łyżki
Słodkie inspiracjeDzisiaj zapraszam na bardzo proste ciacho, które większość osób może znać z dzieciństwa. No dobra, większość moich rówieśników, bo jeśli dorastałaś w epoce kinder bueno, to raczej o ciastach dzieciństwa nie pogadamy Ciasto jest banalnie proste do zrobienia. Co tam, robi się praktycznie samo, bo nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Gotujemy kaszę wraz z dodatkami, herbatniki posłużą(...)spód… wszystko praktycznie gotowe Kaszy w ogóle w cieście nie czuć, także nawet małe kaszowe niejadki, nie obmawiają zwykle tego deseru. Nam pozostaje wyłożyć składowe części na blaszkę w odpowiedniej kolejności i poczekać na przegryzienie się smaków. Powiem Wam szczerze, że u mnie w domu nie jadało się kaszaka. Nie znaliśmy go w ogóle. Jeśli już to jakieś przekładane
Mieszam w GarnkuPizza, wbrew pozorom, jest bardzo łatwym pomysłem na obiad, podwieczorek czy kolację. Za każdym razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej(...)ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą - tę domową. Ciasto robię jakie chcę, jeśli chodzi o proporcje, przyprawy, grubość także. No i dodatki, - tego mniej tego więcej, co i ile lubię. To lubię:) Moje ciasto na pizzę dodatkowo wzbogaciłam wybranymi ziołami. Są delikatnie wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy
Zasmakuj KuchniOpis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ciemnego cukru Opis przygotowania: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego drożdże, sól, cukier, żółtko, śmietanę oraz posiekane na kawałki masło. Ciasto wyrabiamy ręką, aż uzyskamy jednolite i zbite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. W tym samym czasie również możemy przygotować masę. Na początki orzechy pekan
Ciastka i ciastaJuż jutro Walentynki :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prosty, ale oryginalny zarazem deser walentynkowy to zachęcam do skorzystania z tego przepisu :) Ciasto jest dość niepozorne, ale po przekrojeniu widać kryjącą się wewnątrz niespodziankę: czerwone serce! Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne. Dodatkowo można dodać do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby całość nabrała cytrusowego aromatu. Wierzch ciasta(...)białą, puszystą masę. Dodajemy do niej przesiane mąki i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec wlewamy ostudzone masło i ponownie mieszamy jedynie do połączenia wszystkich składników. Odmierzamy 1/4 ciasta i przelewamy je do osobnej miski. Dodajemy trochę barwnika spożywczego i mieszamy, aby masa dokładnie się zabarwiła. Małą keksówkę o wymiarach 11x25 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Wlewamy do niej czerwone
MyCookBook.plpachnącego cynamonu. Kiedyś już ją robiłam ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Jednak oni pamiętali o tym smakołyku. Uwierzcie mi smak i zapach w domu w trakcie pieczenia bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki soli morskiej 70 g cukru 2 jajka 50 g masła 150 ml mleka 20 g drożdży świeżych Nadzienie(...)odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto
Ala piecze i gotujedawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze wychodził z nich zakalec. To czekoladowe ciasto z daktylami… nie jest niestety wyjątkiem – też wyszedł zakalec. Nie widać go na zdjęciu (byłam nawet podekscytowana jak odkroiłam te kilka kawałków, że się w końcu(...)przepis znajdzie swoich odbiorców. Sama w dzieciństwie uwielbiałam zakalce i dziwiłam się czemu mama się tym martwi – teraz ją jednak rozumiem. Więc to moja propozycja na rodzinne, niezobowiązujące ciasto – bo raczej go nie polecam na proszone obiady czy imprezy z gośćmi. Bardzo hygge Czekoladowe ciasto z daktylami i herbatą earl grey Drukuj Prep time 30 min Cook
Cooking for Emilypłatki zmiękły. Dodajcie pozostałe składniki, mieszajcie przez pierwsze 3 minuty na wolnych obrotach (aby składniki się połączyły), kolejne 3-4 na nieco wyższych. Odstawcie przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny. Najlepsza temperatura na wyrastanie to około 24 st. Po godzinie od rozpoczęcia wyrastania "złóżcie" ciasto (to efektywniejsza metoda od "przebicia", lepiej je odgazuje): Obsypcie(...)blat obficie mąką, połóżcie na nim ciasto, tak, aby jego wierzch znalazł się na spodzie. Teraz wybierzcie jedną stronę (np lewą), podnieście do góry mniej więcej 1/3 ciasta, a potem energicznie nałóżcie ją na pozostałą część. Dłonią uderzcie w ciasto i je odgazujcie. Zróbcie to samo z drugą stroną (np prawą), potem sięgnijcie do najbardziej oddalonego od nas kawałka ciasta
OliveandThymeKruche ciasteczka z bezą lub czekoladą Pamiętacie mój poprzedni wpis na łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym? Bardzo spodobała mi się konsystencja tego ciasta, a w związku z tym, że odrobinę mi go zostało dorobiłam jeszcze trochę i postanowiłam wykorzystać na ciasteczka. Jakoś nigdy nie miałam ręki do ciastek, nie mam też żadnego urządzenia z którego mogłabym powycinać jakieś fajne kształty(...)wyglądały to skorzystałam z dobrodziejstw szafki i kieliszek posłużył mi za wycinarkę. Stąd całkiem znośne kółka mi wyszły . Jak już wiecie nie mam tutaj wałka. Wkładałam więc po kawałku ciasta pomiędzy folię spożywczą i wałkowałam litrowym słoikiem po miodzie Mąż chciał mi nawet zdjęcie zrobić, ale udało mi się jakoś tego uniknąć. Dobrze, że za 3 miesiące wracamy do domu
RelaxtimeDuuuużo buraczkowej dobroci w cieście :) Dzisiejszą słodkość dedykuję z okazji minionego Dnia Babci mojej Rodzicielce i publikuję w ramach cotygodniowej akcji Ciasta na Niedziel ę . Może babcia ona i nie moja, ale wnuki w rodzinie ju ż są, więc tradycji sta ło si ę zadość. Rodzicielka ciastem tym zachwyciła się przeogromnie, gdy piekłam je tu ż po Bożym Narodzeniu(...)octem nawet. A że nie lubię wyrzucać jedzenia i dzielnie staram się zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki z lodówki, postanowiłam część tej buraczkowej dobroci spożytkować w postaci ciasta . Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto wyszło wilgotne, miękkie, przyjemnie czekoladowe. Buraków w ogóle tu nie czuć , konsument niezorientowany w składnikach kompletnie się ich w cieście nie będzie spodziewał. Bardzo
Grunt to przepis!składniki na ciasto: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej ok. 500 ml letniego mleka 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z 2 łyżami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże oraz stopniowo letnie mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając farsz w środku. Podsypujemy ciasto mąką i wyrabiając wtłaczamy farsz w ciasto
Domowy Smak Jedzenia