się jej tak zrobić żeby mi nie pękła. I dokładnie tak samo było w tym przypadku. Chociaż to nadzienie jabłkowe jest na tyle fajne, że „skleiło” całe ciasto i efekt końcowy był naprawdę zadowalający. Ja uwielbiam ciasta z jabłkami, natomiast mój mąż stwierdził, że ciasto bez czekolady to nie ciasto Ale jedząc roladę, nie narzekał Jeżeli szukacie prostego(...)ładnie wyglądającego ciasta to serdecznie polecam Rolada z jabłkami Składniki na blaszkę 26×34 cm: Biszkopt : – 3 jajka – 3,5 łyżki cukru – 3,5 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy cukier i miksujemy
Relaxtimewyobraźni, na Halloween też się nada. Przepis znalazłam w najnowszym numerze Bage og sylte , nr 5/2017 i od razu wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Połączenie kruchego, lekko migdałowego ciasta z dyniowo-cynamonowym nadzieniem wróżyło lepiej niż dobrze. I nie zawiodłam się! Spód jest świetny, nie rozpada się i rewelacyjnie zachowuje kruchość, nadzienie jest kremowe, lekko karmelowe, cynamonowe i... Dyniowe(...)obca. Zawsze znajdzie się jakaś inna okazja, żeby upiec pyszną tartę dyniową. Ot, choćby październik sam w sobie... Tarta dyniowa Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30 cm) ciasto kruche: 150 g zimnego masła 90 g cukru 1 jajko 170 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii wypełnienie: 500 g puree z dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta z dynią to przekąska nie tylko na Halloween, ale nie różnego rodzaju przyjęcia lub danie obiadowe. Lekko pikantne ciasto, a w środku warstwy dyni i boczku zalane śmietanowym sosem. var metaslider_8644 = function($) { $('#metaslider_8644').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed(...)jQuery.isReady ? window.setTimeout(timer_metaslider_8644, 1) : metaslider_8644(window.jQuery); }; timer_metaslider_8644(); Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 3-4 porcje (forma 8 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki wody szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta papryki chilli Farsz: 350 g dyni (200 g po obraniu
KuchniaWeDwoje.plsize:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Pyszne ciasto z owocami i kruszonką Przepis na przepyszne i wilgotne ciasto z owocami i kruszonką z mąki owsianej. Ciasto upiekłam z dodatkiem rabarbaru i moreli. Pożywne, sycące i pyszne! Potrzebne(...)składniki (na 1 średnią blaszkę ciasta): 2 szklanki mąki owsianej 2 szklanki mąki pszennej (ja zmieszałam 2 rodzaje mąk, ale można zrobić ciacho tylko i wyłącznie z mąki owsianej); 1 szklanka ksylitolu/cukru; 2 łyżki cukru waniliowego; 4 łyżki oleju kokosowego (więcej o oleju kokosowym znajdziesz tutaj ) ; 250g masła 200g jogurtu naturalnego; 4 jaja
MintTastePewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i wodę, polecam razową macę z firmy Sonko ), dzięki czemu wymyśliłam zdrową wersję tego ciasta! Lekko zmieniłam również krem – tak, aby całość była zdrowa i wegańska. Do kremu użyłam cukier, ale równie dobrze możesz zastąpić(...)cukru dodając go tyle, ile napisane jest na opakowaniu) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej) 100 g kokosu + kokos do posypania wierzchu ciasta 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Mleko zagotuj. W tym czasie wodę połącz z budyniem, cukrem wanilinowym i mąką jaglaną. Wymieszane składniki wlej do gotującego się mleka i całość mieszaj do momentu
Via Gustodziś mam dla was coś ekspresowego, do przygotowania dosłownie w 15 minut. Potem co prawda musi posiedzieć trochę w lodówce, ale na tych 15 minutach wasza praca się kończy Ciasto czekoladowe i to bez pieczenia. A sekret na to ciasto jest jeszcze prostszy: wystarczą herbatniki, budyń czekoladowy no i czekolada. Potrzeba jeszcze kilka innych składników, ale są to rzeczy które(...)zawsze mamy w domu. Ciacho zrobiłam w małej foremce, ale wam polecam od razu przygotować w dużej Ciasto czekoladowe bez pieczenia Składniki na kwadratową foremkę 20×20 cm: Masa czekoladowa : – 750 ml mleka – 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek) – 50 g gorzkiej czekolady – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć) – 3/4 szklanki cukru – 1 jajko
RelaxtimeOstatnio po internecie krąży przepis na ciasto 3 bit z truskawkami. Spodobał mi się pomysł i oczywiście postanowiłam je zrobić. Z małymi zmianami, gdyż moje ciasto nie jest bez pieczenia tylko z biszkoptami. Po resztę szczegółów zapraszam niżej. Powiem tylko że wyszło przepyszne :) SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki po 1,5 łyżeczki proszku(...)Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, do czasu aż zacznie kipieć. Dodajemy partiami do białek i ciągle ubijamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy powoli do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół. Wlewamy po równo do dwóch takich samych blaszek, wyłożonych papierem do pieczenia (25/40 cm) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni C termoobieg
Pani na desersię je tak samo, ale w praktyce w każdym domu smakują one trochę inaczej. Dlatego jedni najbardziej lubią ruskie babci, inni mamy, a jeszcze inni teściowej. Sekret tkwi w cieście i w farszu. Wszyscy oczekujemy, że ciasto będzie cienkie i miękkie, ale pierogi nie będą się rozpadać. Farsz ma być odpowiednio wilgotny, ma być go dużo, a sekret jego smaku(...)jest w ogóle sens umieszczać na blogu przepis na tak popularne danie. Jednak pomyślałam o mojej kuzynce, która przez całe dorosłe życie nie gotowała pierogów, bo jej ciasto zawsze było za twarde i wszyscy mówili, że pierogi jej mamy są lepsze. W te wakacje podsunęłam jej przepis na ciasto pierogowe, które ja najbardziej lubię. Wierzcie lub nie, ale była
Trzeci talerzpóźniej w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki, został przygotowany na bazie mleka i mąki kukurydzianej. Idealnie się(...)Fluor 2 µg Cholesterol 0 mg Fitosterole 7 mg Śliwka w kuchni Któż nie lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Owoce te idealnie nadają się
Kulinarne przygody GatityCiasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka minut! Do przygotowania ciasta użyłam mąki orkiszowej. Cytrynowiec jest miękki, puszysty. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dosładza je lukier. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania w domu // Składniki – ciasto(...)cały czas miksując dodawaj po trochę oleju, dodaj też jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Mąkę orkiszową wymieszaj z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Dodawaj je stopniowo do ciasta. Ciasto wyłóż na formę do pieczenia (keksówkę). Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować lukier cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Kiedy ciasto ostygnie posmaruj
Via Gustowaniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, truskawki 50 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie składniki do ciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem(...)minutę na dość gęste ciasta 3/4 jasnego ciasta wyłożyć do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia, do reszty ciasta dać kakao, jogurt i połączyć składniki ciemne ciasto wyłożyć na jasne, piekarniuk nagrzany na 190 C,grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w tortownicy umyte truskawki położyć na cieście i zalać
W Mojej Kuchni LubięTarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tary. Na dno wyciąć koło z papieru i położyć na ciasto. Obciążyć fasolą, żeby podczas pieczenia(...)ciasto nie urosło. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 15 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć fasolę i papier. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło. Masa – śmietanę ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem
Kuchnia Pokoleńdokładnie mieszamy, Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (lub proszkiem do pieczenia). Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na minimum 15 minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto(...)pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (warstwa z sezamem powinna być na górze) i piec na jasnozłoty kolor przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubicie ciasta czekoladowe? Jeśli tak to mam dla Was bardzo pyszniutkie i proste w wykonaniu ciasto. Wilgotne od czekolady i malin, takie idealne na podwieczorek. Spróbujcie, bardzo polecam. Osobiście to ze zdjęć jestem mało zadowolona, ale taka ponura pogoda za oknem, że nie potrafię zrobić ładniejszych zdjęć. Zapraszam na ciasto :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru pół szklanki oleju(...)minut. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i obie mąki, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je w ciasto. 4. Tak przygotowane
Izabelawkuchnisięgamy zazwyczaj raz do roku. 11. listopada, Narodowe Święto Niepodległości, ale również, w okolicznych obszarach Wielkopolski, Dzień Świętego Marcina. Z okazji tego dnia, poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami. Półfrancuskie ciasto, masa z białego maku, z dodatkiem biszkoptów, orzechów, rodzynek, rogal zawinięty w półksiężyc, całość posmarowana pomadą i obsypana posiekanymi orzeszkami. Rogale wyszły naprawdę genialne, ciasto - warte poświęcenia (czasowego i siłowego(...)wada, zbyt szybko znikają ;). Zapraszam na przepis... Składniki na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 100 ml ciepłego mleka Składniki na ciasto: 1 kg mąki tortowej 400 ml ciepłego mleka 100 g cukru 150 g masła 2 jajka 3 żółtka szczypta soli dodatkowo: 300 g zamrożonego masła Składniki na masę makową
Trufelkowo